Ασπαρτάμη: Κι άλλο «ναι» από την Ευρώπη!

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) επιβεβαιώνει ξανά την ασφάλεια της ασπαρτάμης, που αποτελεί τη γλυκιά μας «συμπαράσταση» κατά των περιττών κιλών.
Είναι η πιο συζητημένη και, σίγουρα, η πιο δοκιμασμένη τεχνητή γλυκαντική ουσία που, παράλληλα, θεωρείται και μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις στον τομέα της διατροφής! Ο λόγος για την ασπαρτάμη, που αντικαθιστά τη ζάχαρη και άλλες θερμιδογόνες γλυκαντικές ουσίες, επιτρέποντας σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να περιλαμβάνουν στο καθημερινό διαιτολόγιό τους γλυκά τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά, χωρίς να επιβαρύνονται με περιττές θερμίδες!

Όσο για την συχνά «αμφιλεγόμενη» ασφάλειά της; Την πιστοποιούν τουλάχιστον 200 επιστημονικές έρευνες μέχρι σήμερα ενώ την υπογραφή της στην πιστοποίηση προσθέτει φέτος ξανά και η περίφημη Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) η οποία, μόλις τον περασμένο Μάρτιο, επιβεβαίωσε για μία φορά ακόμη την ασφάλεια της ασπαρτάμης με την παρακάτω επίσημη ανακοίνωση: «Με βάση τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα δεδομένα, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η ασπαρτάμη έχει γενοτοξική ή καρκινογόνο δράση και δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναθεωρηθεί η καθιερωμένη τιμή Αποδεκτής Ημερήσιας Πρόσληψης των 40mg ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα». Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι, η τιμή Αποδεκτής Ημερήσιας Πρόσληψης είναι ίδια για όλες τις ομάδες του πληθυσμού, ακόμη και τις πιο ευαίσθητες όπως είναι τα παιδιά ενώ, γενικά, την ασφάλεια της ασπαρτάμης επιβεβαιώνει και η έκθεση (2008) του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας για τον Καρκίνο (World Cancer Research Fund), που αναφέρει ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη καρκινογόνου δράσης της.

Έτσι, σε μία εποχή όπου, πολύ συχνά, οι εντυπώσεις κυριαρχούν, παραμερίζοντας την ουσία, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η εγγύηση της ασφάλειας των τροφίμων και ποτών που καταναλώνουμε εμείς και οι πιο αγαπημένοι μας άνθρωποι, δηλαδή η οικογένειά μας, προέρχεται από κορυφαίους ειδικούς – και συγκεκριμένα, εκείνους που χαράσσουν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ασφάλεια της διατροφής μας.

Ποιά είναι η EFSA
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕFSA) αποτελεί μια ανεξάρτητη Κοινοτική Αρχή, με δική της νομική υπόσταση, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αποστολή της είναι η παροχή επιστημονικών συμβουλών και τεχνικής υποστήριξης σε όλους τους τομείς που έχουν αντίκτυπο στην ασφάλεια των τροφίμων. Αποτελεί έναν ανεξάρτητο επιστημονικό πόλο αναφοράς, ο οποίος παρέχει στα θεσμικά όργανα της Κοινότητας και τα Κράτη Μέλη επιστημονικές και τεχνικές γνωμοδοτήσεις, ώστε να λαμβάνονται ενημερωμένες αποφάσεις για τη διαχείριση των κινδύνων, με σκοπό την επίτευξη υψηλού επιπέδου προστασίας της ζωής και της υγείας των καταναλωτών.
Οι γνωμοδοτήσεις της EFSA που περιλαμβάνει 9 επιστημονικές επιτροπές, με 96 ομάδες εργασίας και περισσότερους από 400 ειδικούς, βασίζονται στην πλέον πρόσφατη πληροφορία και γνώση και παρέχουν τη βάση για τη χάραξη της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Ξέρετε ότι…
Η ασπαρτάμη ανακαλύφθηκε το 1965. Ωστόσο, μέχρι να δοθεί στην κατανάλωση, μεσολάβησαν 15 ολόκληρα χρόνια ελέγχων και δοκιμών, ώσπου να πάρει, το 1981, έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (τον γνωστό FDA) και να χρησιμοποιηθεί ως γλυκαντική ουσία, αρχικά σε μια σειρά τροφίμων και αργότερα, το 1983, σε ανθρακούχα αναψυκτικά. Την ίδια χρονιά η χρήση της εγκρίθηκε και στην Ευρώπη από την Επιστημονική Επιτροπή για τα Τρόφιμα (SCF).

Ευχαριστούμε τη κα Βασιλική Μανίκα, Κλινική Διαιτολόγο -Διατροφολόγο , για την επιστημονική επιμέλεια του άρθρου. www.nutrimed.gr

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v