Το καλοκαίρι δεν είναι εποχή για... πορτοκάλια!

Η εποχή του μαγιό έχει φτάσει και το άγχος των γυναικών για την κυτταρίτιδα κορυφώνεται. Τι φταίει για την εμφάνιση αυτού του τόσο μισητού γυναικείου εχθρού και τι όπλα έχουμε για να τον καταπολεμήσουμε; Η ειδικός απαντά.
Η όψη «φλοιού πορτοκαλιού» της επιδερμίδας, γνωστή και ως κυτταρίτιδα, είναι ένας από τους μεγαλύτερους γυναικείους εχθρούς, ειδικά στην παραλία!

Δεν υπάρχει γυναίκα που να μπορεί να συμβιβαστεί εύκολα με τα αντιαισθητικά σημάδια της κυτταρίτιδας, που κάνουν το δέρμα να μοιάζει με φλούδα πορτοκαλιού και απειλούν τη γοητεία ακόμη και του πιο καλλίγραμου σώματος... Ειδικά τώρα, που πλησιάζει η εποχή του μαγιό, η παρουσία της κυτταρίτιδας –ακόμη πιο έντονη στο άτονο, εξαιτίας του χειμώνα, δέρμα- γίνεται πηγή κορυφαίου άγχους! Ο λόγος; Ότι η μάχη εναντίον της είναι άνιση και... σικέ! Όλες οι θεραπείες -κρέμες, δίαιτες, μηχανήματα- έχουν περιορισμένα αποτελέσματα, αφού στο τέλος η κυτταρίτιδα επανεμφανίζεται, νικώντας πάντα στα σημεία!

Γνωρίστε τον εχθρό!

Η ακριβής αιτιολογία της κυτταρίτιδας παραμένει μεγάλο ερωτηματικό, καθώς δεν γνωρίζουμε σε τι ποσοστό ευθύνονται τα γονίδιά μας και κατά πόσο συμβάλλουν διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες στην εμφάνισή της. Το μόνο βέβαιο είναι ότι αποτελεί μία δερματική, πολυπαραγοντική πάθηση, που χαρακτηρίζεται από αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία των λιποκυττάρων, του συνδετικού ιστού και της μικροκυκλοφορίας των περιοχών του σώματος που έχουν την τάση να εμφανίζουν την όψη “φλοιού πορτοκαλιού”.

Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι γυναικείες ορμόνες
, δεδομένου ότι η κυτταρίτιδα εμφανίζεται συνήθως μετά την εφηβεία. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που την επηρεάζουν, όπως η φυλή, η ποιότητα του δέρματος, η κατανομή του υποδόριου λίπους και η προδιάθεση του λεμφικού και κυκλοφοριακού συστήματος. Στο σημείο αυτό, καλό είναι να μην παραλείψουμε και τους άλλους «φίλους» της κυτταρίτιδας, που μπορεί να μην ευθύνονται άμεσα για την εμφάνισή της, αλλά δρουν επιβαρυντικά και επιδεινώνουν την εικόνα της. Τέτοιοι «φίλοι» είναι τα περιττά κιλά, καθώς και οι συχνές αυξομειώσεις τους, η κακή διατροφή, το άγχος, το κάπνισμα και η απουσία σωματικής άσκησης.

Όπλο, η ισορροπία

Το θέμα της διατροφής ειδικά, είναι ένα από τα πολυσυζητημένα κεφάλαια στην... οδύσσεια της κυτταρίτιδας. Ενώ, δηλαδή, είναι προφανές ότι μία διατροφή πλούσια σε λιπαρά και φτωχή σε φυτικές ίνες, αντιοοξειδωτικές ουσίες και νερό παίζει αρνητικό ρόλο στη μάχη εναντίον της, οι ειδικοί συμφωνούν σήμερα ότι δεν υπάρχουν μεμονωμένες συνήθειες (διατροφικές και μη) που να ευθύνονται για την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Συγκεκριμένα, δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό στοιχείο που να τη συνδέει με την κατανάλωση ζάχαρης, γλυκών, αναψυκτικών, καφέ και άλλων τροφίμων που έχουν κατά καιρούς ενοχοποιηθεί. Γι’ αυτό, και το πιο σημαντικό όπλο που διαθέτουμε προκειμένου να την αντιμετωπίσουμε, είναι να ενισχύσουμε τους παράγοντες που μπορούν να βελτιώσουν αισθητά την εικόνα της.

Αν εξαιρέσουμε «πάγια» στοιχεία, όπως η κληρονομικότητα ή τη λειτουργία των ορμονών, μένει να δούμε πώς μπορούμε να παρέμβουμε, ώστε να βελτιώσουμε τα εξωτερικά «σημάδια» της κυτταρίτιδας και να ενισχύσουμε την προληπτική «εκ των έσω» μάχη εναντίον της. Ένας σίγουρος σύμμαχος είναι μία ισορροπημένη και με ποικιλία διατροφή, που βασίζεται σε φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια, σε συνδυασμό πάντα με αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και συστηματική ενυδάτωση του οργανισμού. Επιπλέον, η απώλεια μερικών κιλών σε γυναίκες με υπερβάλλον βάρος μπορεί να βοηθήσει σημαντικά. Μπορεί να μη γίνει μεν το «απόλυτο θαύμα», αλλά το βέβαιο είναι ότι, αν πάρουμε εγκαίρως τα μέτρα μας, θα φορέσουμε το μαγιό μας με πολύ λιγότερο άγχος!

Ευχαριστούμε την κα Κωσταλένια Καλλιανιώτη , MSc, Κλινική Διαιτολόγο - Διατροφολόγο, για την επιστημονική επιμέλεια του άρθρου - www.nutrimed.gr.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v