ΔΙΑΤΡΟΦΗΒΙΤΑΜΙΝΕΣ & ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Οι γλυκαντικές ουσίες και η ασφάλειά τους

Παρόλο που περνούν εδώ και χρόνια από χιλιάδες ελέγχους, οι γλυκαντικές ουσίες αντιμετωπίζονται από πολλούς καχύποπτα. Κι όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, εφόσον καταναλώνονται με μέτρο, οι γλυκαντικές ουσίες σήμερα μόνο πλεονεκτήματα έχουν.

Οι γλυκαντικές ουσίες και η ασφάλειά τους

Αναμφισβήτητα, η αναζήτηση της γλυκιάς γεύσης είναι έμφυτη στον άνθρωπο, γι‘αυτό εξάλλου, η προτίμηση γλυκών τροφίμων και ροφημάτων εκδηλώνεται ήδη από τις πρώτες μέρες της ζωής του. Με δεδομένο, ωστόσο, ότι κάποιοι από εμάς προσπαθούμε να αποφύγουμε τη ζάχαρη, είτε για λόγους υγείας είτε απλώς για καλύτερο έλεγχο του βάρους μας, τη λύση έρχονται μας να δώσουν οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, που δίνουν στα τρόφιμα και ποτά γλυκιά γεύση παρόμοια με της ζάχαρης, αλλά παρέχουν ελάχιστες ή μηδαμινές θερμίδες. Επιπλέον, δεν επηρεάζουν τα επίπεδα του σακχάρου και της ινσουλίνης στο αίμα, οπότε μπορούν να χρησιμοποιούνται και από διαβητικούς ασθενείς.

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι συνηθέστερες τεχνητές γλυκαντικές ουσίες που κυκλοφορούν στην ευρωπαική αγορά.

SCF – Επιστημονική Επιτροπή για τα Τρόφιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
EFSA – Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων
FDA – Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ
WHO/FAO JEFSA– Κοινή Επιτροπή για τα Πρόσθετα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας


Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι, αν και οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες χρησιμοποιούνται μόνο μετά από εκτενείς ελέγχους και μακροχρόνια αξιολόγηση από τους αρμόδιους φορείς υγείας ανά τον κόσμο, ώστε να μην ενέχουν κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία, συχνά συναντούμε αναφορές που αμφισβητούν την ασφάλειά τους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ασπαρτάμης, της εκτενέστερα, ίσως μελετημένης γλυκαντικής ουσίας, που επανεξετάστηκε πρόσφατα από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές (EFSA) και αμερικάνικες (FDA) αρχές και η οποία, για μία ακόμη φορά, θεωρήθηκε ασφαλής. Άλλο παράδειγμα είναι εκείνο του κυκλαμικού οξέος, του οποίου η ασφάλεια έχει πλέον επιβεβαιωθεί από τουλάχιστον 75 μελέτες και που έχει εγκριθεί από τους αρμόδιους φορείς υγείας στην Ευρώπη και άλλες περίπου 100 χώρες.

Εφόσον, λοιπόν, οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σήμερα ως επιτραπέζια γλυκαντικά και προστίθενται σε τρόφιμα και ποτά από τη βιομηχανία τροφίμων, έχουν αξιολογηθεί και εγκριθεί από τους αρμόδιους φορείς υγείας, μπορούν να αποτελούν για εμάς μια γλυκιά και ασφαλή επιλογή.

* Ευχαριστούμε την κα Ελίνα Ιωάννου , MSc, Κλινική Διαιτολόγο - Διατροφολόγο, για την επιστημονική επιμέλεια του άρθρου.

SPONSORED LINKS

"Τα λεφτά θα σου αγοράσουν ένα σκύλο, αλλά όχι το κούνημα της ουράς του."

Josh Billings, 1818-1885, Αμερικανός χιουμορίστας

  • 1942 - Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Πραγματοποιείται η αποτυχημένη απόβαση της Διέππης στη Γαλλία από Καναδικές δυνάμεις
    1953 - Η CIA βοηθά στην ανατροπή της κυβέρνησης του Μοχάμεντ Μοσαντέκ στο Ιράν και την επάνοδο του Σάχη Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί
    1960 - Με το σοβιετικό δορυφόρο "Σπούτνικ 5" εκτοξεύονται στο διάστημα και οι σκυλίτσες Στρέλκα και Μπέλκα
    1974 - Ένα μήνα μετά τη τουρκική εισβολή στην Κύπρο, δολοφονείται στη Λευκωσία ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Κύπρο Ρότζερ Ντέϊβις
    1991 - Ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης στη Σοβιετική Ένωση πραγματοποιούν πραξικόπημα κατά του Προέδρου Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, που τελικά κατέρρευσε σε τρεις μέρες

© 2002-2018 MEDIA2DAY