Κρυολόγημα: Μάθε τον... αντίπαλο!

Το κοινό κρυολόγημα είναι κάτι με το οποίο θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε, αφού πέραν του ότι δεν υπάρχει ”αντίδοτο” μας επισκέπτεται 2 έως 4 φορές το χρόνο. Μάθετε για τον... ”αντίπαλο”, δείτε ποιους από εμάς ”προτιμά” η διασημότερη ασθένεια και πότε να περιμένετε... βελτίωση.
Κρυολόγημα: Μάθε τον... αντίπαλο!

πηγή: iatronet.gr

του Αναστάσιου Σπαντιδέα (*)

Το κοινό κρυολόγημα αποτελεί την πιο συχνή μορφή λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος και είναι αυτό που μαζί με τη γρίπη προκαλεί τις χειμερινές επιδημίες κρυολογημάτων.

Βέβαια όλα αυτά τα κρυολογήματα ο κόσμος τα αποκαλεί γρίπη, χωρίς αυτό να απέχει πολύ από την πραγματικότητα, αφού και οι δύο παθήσεις δημιουργούν την ίδια συμπτωματολογία, πλην όμως από απόψεως αιτιολογίας είναι τελείως διαφορετικές, αφού άλλοι ιοί προκαλούν το κοινό κρυολόγημα και άλλοι τη γρίπη.

Το κοινό κρυολόγημα επισκέπτεται πολύ πιο συχνά τον άνθρωπο από ό,τι η γρίπη και συνήθως είναι πιο ελαφράς διαδρομής. Πάνω από 200 είδη ιών ευθύνονται για την πρόκληση του κοινού κρυολογήματος, γεγονός που εξηγεί και το γιατί ένα άτομο μπορεί να περάσει δύο ή και περισσότερα κρυολογήματα την ίδια εποχή.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το άτομο αποκτά προσωρινή ανοσία μόνο έναντι του ιού που προκάλεσε το συγκεκριμένο κρυολόγημα, ενώ παραμένει ευαίσθητο στους υπόλοιπους ιούς. Θεωρητικά το άτομο μπορεί να περάσει πάρα πολλά κρυολογήματα μέσα σε ένα χρόνο.

---Πώς μεταδίδεται

Το κοινό κρυολόγημα εμφανίζεται υπό μορφή μικροεπιδημιών λόγω του ότι μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα. Η μετάδοσή του γίνεται κυρίως με την εισπνοή σταγονιδίων που εκπέμπονται από τα ”κρυολογημένα” άτομα με την ομιλία, τον βήχα ή το φτέρνισμα.

Μετάδοση επίσης του κοινού κρυολογήματος μπορεί να γίνει με τη μεταφορά μολυσμένου υλικού με τα χέρια μας.

Όσο πιο στενή είναι η επαφή υγιών ατόμων με ”κρυολογημένα” άτομα τόσο πιο εύκολα γίνεται η μετάδοση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένα παιδί με κοινό κρυολόγημα μπορεί να ”κολλήσει” σχεδόν όλα τα παιδιά μιας τάξης ή ένας στρατιώτης ολόκληρο τον λόχο.

Ένα άτομο που πάσχει από κοινό κρυολόγημα μεταδίδει τη νόσο 24 ώρες πριν και 5 ημέρες μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων. Ο χρόνος που μεσολαβεί από την είσοδο του ιού στον οργανισμό μέχρι την εκδήλωση των συμπτωμάτων κυμαίνεται από 1 έως 4 ημέρες.

---Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος δεν είναι μεν βαριά, είναι όμως βασανιστικά για τις ημέρες που διαρκεί το κρυολόγημα και αναγκάζουν πολλές φορές τον ασθενή να απόσχει από το σχολείο του ή την εργασία του. Το κοινό κρυολόγημα αποτελεί την πιο συχνή αιτία απουσίας των παιδιών από το σχολείο και των ενηλίκων από τη δουλειά τους.

Συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος είναι: τρέξιμο και μπούκωμα της μύτης, τρέξιμο των ματιών, φτερνίσματα, ξερός βήχας, πονόλαιμος, βραχνάδα, πυρετός, καθώς και ένα γενικό αίσθημα κακουχίας, ανορεξίας και αδυναμίας. Συχνά υπάρχουν πόνοι σε όλο το σώμα και ιδιαίτερα στις αρθρώσεις, ενώ τα παιδιά μπορεί να παραπονούνται για πόνους στα αυτιά.

Τα περισσότερα συμπτώματα διαρκούν περί τις 7-10 ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμείνει για αρκετά 24ωρα.

Άτομα των οποίων η γενική κατάσταση δεν είναι καλή (καταπονημένα, υποσιτιζόμενα) ή άτομα που πάσχουν και από άλλες αρρώστιες που επηρεάζουν την άμυνα του οργανισμού, όπως σακχαρώδης διαβήτης, αναιμία κ.ά., είναι πολύ ευαίσθητα στα κρυολογήματα, ενώ παράλληλα τα συμπτώματα και γενικά η νόσος στα άτομα αυτά είναι σχετικά πιο βαριά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι καπνιστές και ιδιαίτερα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια βρογχίτιδα ή άσθμα όταν προσβληθούν από κοινό κρυολόγημα παρουσιάζουν σημαντική επιδείνωση των αναπνευστικών λειτουργιών τους, με αποτέλεσμα να απαιτούν στενότερη ιατρική παρακολούθηση και πολλές φορές εισαγωγή στο νοσοκομείο.

(*) ο δρ Σπαντιδέας είναι παθολόγος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου.

πηγή: iatronet.gr

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v