Συμβουλές για σωστή στάση του σώματος

Η κακή στάση του σώματος μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, ειδικά στην μέση μας. Πώς θα καταφέρουμε να την φτιάξουμε;

Είτε είμαστε όρθιοι, είτε καθιστοί, η κακή στάση του σώματος μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα. Ασκείται πίεση στην μέση μας, και αν δεν φροντίσουμε να καθόμαστε (ή να στεκόμαστε) σωστά, με τον καιρό θα δούμε πολλές αρνητικές αλλαγές να συμβαίνουν. Τι μπορούμε, όμως, να κάνουμε γι’ αυτό;

Για αρχή, κοιταχτείτε σε έναν ολόσωμο καθρέφτη, και παρατηρήστε τα εξής σημάδια:
*Οι ώμοι σας πέφτουν μπροστά;
*Η κοιλιά σας εξέχει;
*Η καμπύλη της μέσης σας είναι ιδιαίτερα έντονη;
*Το στήθος σας φαίνεται σαν να έχει υποχωρήσει προς τα μέσα;
Επιπλέον, παρατηρείτε τακτικά πόνους στον αυχένα, ή πονοκεφάλους;

Όλα αυτά σημαίνουν πως η στάση του σώματός σας είναι κακή. Δείτε πώς θα καταφέρετε να την αλλάξετε.

Ξεκινήστε γυμναστική
Υπάρχουν πολλές ασκήσεις που βελτιώνουν την στάση του σώματος, όπως διατάσεις, αλλά και ασκήσεις με βάρη. Επιπλέον, κάνουν τους μύες σας πιο δυνατούς—κάτι που βοηθάει σε μεγάλο βαθμό. Μιλήστε με τον γιατρό σας και με έναν γυμναστή για ασκήσεις που είναι ασφαλείς για εσάς.

Προσέξτε το βάρος σας
Αν έχετε περιττά κιλά, ασκείται ακόμα μεγαλύτερη πίεση στις αρθρώσεις σας και στην μέση σας, με αποτέλεσμα το σώμα σας να παίρνει λάθος στάση. Μιλήστε με τον γιατρό σας για αλλαγές που χρειάζεται να κάνετε στην διατροφή σας.

Αποφύγετε τακούνια και πλατφόρμες
Πρέπει να είστε σίγουροι ότι τα παπούτσια σας είναι στο κατάλληλο μέγεθος, ειδικά αν περπατάτε πολύ μέσα στην ημέρα. Τα ψηλά τακούνια δημιουργούν προβλήματα στην μέση, όπως και οι πλατφόρμες.

Σταθείτε… στο ύψος σας
Προσπαθήστε να έχετε σωστή στάση σώματος όταν στέκεστε όρθιοι, με το σαγόνι παράλληλα με το έδαφος, τον λαιμό ίσιο και το κεφάλι ψηλά. Αποφύγετε, όμως, την “στρατιωτική” στάση, με το στήθος προτεταμένο και την μέση και τους γλουτούς προς τα πίσω, καθώς αυτό θα σας κάνει επίσης μεγάλο κακό με τον καιρό.

Σταματήστε να καμπουριάζετε
Ιδιαίτερα σημαντικό αν εργάζεστε σε γραφείο, που είναι πολύ πιθανό να σκύβετε μπροστά από τον υπολογιστή. Αν το κάνετε αυτό, ασκείτε 10 με 15 φορές περισσότερη πίεση στην μέση σας σε σχέση με το να είστε ξαπλωμένοι, και κάνετε τους μύες σας να σφίγγονται.

Αλλάξτε καρέκλα
Επιλέξτε μια καρέκλα για το γραφείο σας που να είναι ίσια, που να έχει χώρο για να στηρίζετε τα χέρια σας, και να σας βοηθάει να διατηρείτε την πλάτη σας στην σωστή θέση, χωρίς να ασκείτε περιττή πίεση στην σπονδυλική σας στήλη. Επίσης, όσο είμαστε στον χώρο του γραφείο, είναι καλό να ρυθμίσετε την οθόνη του υπολογιστή σας ώστε να βρίσκεται σχεδόν στο επίπεδο των ματιών σας, και να μην χρειάζεται να κοιτάτε ψηλά ή χαμηλά για αρκετή ώρα.

Πηγή: iatronet.gr



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v