Γιατί μου πέφτει η πίεση;

Τι είναι η υπόταση, ποια είναι τα συμπτώματά της και τι μπορεί να σημαίνει για την υγεία μας; Η ειδικός απαντά.

Ένα φαινόμενο συχνά αθώο, που ενδέχεται όμως να κρύβει προβλήματα υγείας, είναι η υπόταση –η χαμηλή δηλαδή αρτηριακή πίεση, που κάποιοι άνθρωποι την έχουν εκ γενετής, χωρίς αυτό να δείχνει κάτι ανησυχητικό.

«Με τον όρο υπόταση ορίζεται η χαμηλή αρτηριακή πίεση. Στην υπόταση η συστολική αρτηριακή πίεση ευρίσκεται σε επίπεδα κάτω του 100 mmHg. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ζάλη, ατονία, δύσπνοια, αίσθημα παλμών» εξηγεί η ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη στο Iatronet.gr.

«Ορισμένα άτομα έχουν ιδιοσυγκρασιακώς χαμηλές πιέσεις, φαινόμενο που συχνά είναι αθώο. Στις περιπτώσεις αυτές η εμφάνιση συμπτωμάτων από τη χαμηλή πίεση είναι σπάνια και πολλές φορές ανταποκρίνονται στην αύξηση λήψης άλατος.

»Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις στις οποίες η χαμηλή πίεση είναι αποτέλεσμα παθολογικών καταστάσεων που χρειάζονται θεραπεία, όπως είναι η αναιμία, η αιμορραγία, η αφυδάτωση, ορισμένες καρδιακές παθήσεις, ορισμένες ενδοκρινολογικές ανωμαλίες, πνευμονικές παθήσεις, τοξική δράση φαρμάκων, νευροπάθεια.

»Η αιφνίδια πτώση της πίεσης η οποία οφείλεται σε υπογκαιμικό, καρδιογενές, νευρογενές, αλλεργικό, σηπτικό ή αποφρακτικό shock, είναι επείγουσα κατάσταση που απαιτεί ειδική ενδονοσοκομειακή αγωγή και επιβάλλει νοσηλεία. Ορισμένοι ασθενείς εμφανίζουν πτώση της πίεσης αποκλειστικώς σε όρθια θέση, παρουσιάζουν δηλαδή ορθοστατική υπόταση.

»Η ιατρική εξέταση στο ιατρείο περιλαμβάνει τη μέτρηση της πίεσης με ειδικά πιεσόμετρα ακριβείας σε ύπτια, καθιστή και όρθια θέση. Πραγματοποιούνται αδρές δοκιμασίες καρδιακής, πνευμονικής και εγκεφαλικής λειτουργίας.

»Αξιολογείται ο βαθμός της περιφερικής αιμάτωσης, εξετάζεται ο σφυγμός περιφερικών αρτηριών και αξιολογείται η επίδραση τυχόν λαμβανόμενων φαρμάκων. Σε ορισμένες περιπτώσεις κρίνονται επιβεβλημένες ορισμένες εργαστηριακές εξετάσεις. Τα ανωτέρω είναι σημαντικά για να διερευνηθεί το αίτιο της χαμηλής πίεσης καθώς και το είδος της θεραπευτικής παρέμβασης».

Η ορθοστατική υπόταση και τα συμπτώματά της

«Η ορθοστατική υπόταση είναι η πάθηση κατά την οποία η αρτηριακή πίεση του αίματος μειώνεται σημαντικά στην όρθια στάση. Στο φυσιολογικό άτομο, καθώς μετακινείται από θέση κατάκλισης σε όρθια θέση, πραγματοποιείται αντανακλαστικώς αγγειοσύσπαση, με αποτέλεσμα να παρατηρείται πτώση της αρτηριακής πίεσης του αίματος, που όμως δεν υπερβαίνει τα 20 mmHg» εξηγεί η κ. Μοσχοβάκη.

«Στην ορθοστατική υπόταση, δεν λειτουργούν επαρκώς οι αντανακλαστικές προσαρμογές του οργανισμού κατά την έγερση. Τα συμπτώματα είναι η αρτηριακή πίεση να μειώνεται σημαντικά και να εμφανίζονται συμπτώματα όπως ζάλη, αδυναμία, ατονία στην όρθια θέση. Ενίοτε εμφανίζονται και λιποθυμικά επεισόδια.

»Η ορθοστατική υπόταση μπορεί να εμφανίζεται δευτεροπαθώς, ως αποτέλεσμα υποκείμενου οργανικού νοσήματος (π.χ. διαβήτης, γαστρορραγία) ή παθολογικής κατάστασης (π.χ. παρενέργεια από λήψη διουρητικών) ή να εμφανίζεται ιδιοπαθώς. Σε ορισμένα άτομα ιδιοσυγκρασιακώς αλλά και με την πάροδο της ηλικίας, ανεπαρκούν οι μηχανισμοί ρύθμισης και εμφανίζεται ορθοστατική υπόταση κατά την έγερση και λιποθυμία.

»Η σωστή ιατρική εξέταση έχει καθοριστικό ρόλο στην αξιολόγηση κάθε περίπτωσης και στον καθορισμό τυχόν επιβαλλόμενου εργαστηριακού ελέγχου. Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για την ορθοστατική υπόταση. Στην περίπτωση δευτεροπαθούς ορθοστατικής υπότασης η θεραπεία του υποκείμενου νοσήματος έχει κομβική σημασία».


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v