Τα «δηλητήρια» που μας γιατρεύουν

Το ξέρατε ότι συγκεκριμένες τοξίνες μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο στο να αντιμετωπίσει πόνους και ασθένειες; Δείτε ποιες είναι.
Τα «δηλητήρια» που μας γιατρεύουν
Η λέξη «δηλητήριο» μπορεί να φέρνει στο νου κάτι θανατηφόρο, όμως για χρόνια οι επιστήμονες δουλεύουν πάνω σε συγκεκριμένα δηλητήρια της φύσης για να αναπτύξουν θεραπείες.

Ακόμα λοιπόν και τα δηλητήρια μπορούν να γίνουν ελιξίρια. Πώς; Δείτε παρακάτω μερικά παραδείγματα.

Το ψάρι «Φούσκα» κατά του χρόνιου πόνου

Θεωρείται ένα από τα πιο δηλητηριώδη ζώα στον πλανήτη. Η τετροδοτοξίνη που εκκρίνει παραλύει το νευρικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρο παράλυση σε μύες που ελέγχουν την αναπνοή και την καρδιά. Όμως η τοξίνη του ακανθωτού αυτού ψαριού μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των χρόνιων πόνων που συνδέονται με την χημειοθεραπεία. Ερευνητές του Κέντρου Καρκίνου John Theurer ανακάλυψαν πως η τοξίνη είναι 3.000 φορές ποιο αποτελεσματική από τη μορφίνη, χωρίς τις παρενέργειες που προκαλεί η τελευταία.

Η βασιλική κόμπρα «δαγκώνει» τη μορφίνη

Ένα δάγκωμα από το δηλητηριώδες φίδι μπορεί να σκοτώσει άνθρωπο, όμως το δηλητήριό του είναι κλειδί στην ανακούφιση χρόνιων πόνων και πόνων κατά τη διάρκεια της εγχείρησης. Καθηγητές του Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης που αναπτύσσουν το δραστικό του συστατικό λένε πώς είναι 20-200 φορές πιο αποτελεσματικό από την μορφίνη. Όπως και με το ψάρι «φούσκα», το δηλητήριο της κόμπρα είναι εξίσου μη εθιστικό σε αντίθεση με τα παυσίπονα του εμπορίου.

Αντιθρομβωτικό… τσιμπούρι

Όταν το τσιμπούρι μπει μέσα στη σάρκα «φτύνει» μια ουσία, η οποία μοιάζει με το σάλιο και εξασφαλίζει ότι το φαγητό του – ήτοι το αίμα – θα ρέει χωρίς εμπόδια. Το σάλιο του τσιμπουριού λοιπόν, μπορεί να χρησιμεύσει σε ασθενείς οι οποίοι έχουν πρόβλημα με θρομβώσεις στο αίμα τους. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, κατάφεραν να απομονώσουν μόρια από το σάλιο του για να φτιάξουν μελλοντικά φάρμακο το οποίο θα είναι 70 φορές πιο αποτελεσματικό από τα ένζυμα που έχει το σώμα μας για να αντιμετωπίζει τις θρομβώσεις.

Η θαλάσσια ανεμώνη τα κύτταρα δυναμώνει

Η τοξίνη που εκκρίνουν τα πλοκάμια της θαλάσσιας ανεμώνης και παραλύουν τα ψάρια καθιστώντας τα εύκολη τροφή αποτελεί εδώ και χρόνια αντικείμενο έρευνας από την εταιρεία Kineta του Σηάτλ. Με βάση την τοξίνη αυτή, η εταιρεία δουλεύει πάνω στη δημιουργία φαρμάκου για ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η πολλαπλή σκλήρυνση. Η τοξίνη περιέχει ένα συστατικό που ονομάζεται Shk-186 και επιδρά σε συγκεκριμένα «κανάλια» Καλίου στο σώμα. Τα αντισώματα που «δένονται» σε αυτά πιθανότατα ευθύνονται για κάποια αυτοάνοσα νοσήματα, επομένως στοχοποιώντας τα με τη βοήθεια της τοξίνης, οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να αναπτύξουν αποτελεσματικές θεραπείες. Οι τρέχουσες θεραπείες συχνά αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό, γεγονός που κάνει τους ασθενείς περισσότερο ευπαθείς σε ασθένειες. Το συγκεκριμένο φάρμακο επίσης φαίνεται να ενισχύει τον μεταβολισμό.

Η… Μπομπίνα που επουλώνει πληγές

Ένα είδος δηλητηριώδους βατράχου, με χαρακτηριστική πορτοκαλί κοιλιά, η Μπομπίνα, εκκρίνει δηλητήριο μέσω του ιδρώτα όταν βρεθεί σε κίνδυνο. Συγκεκριμένες πρωτεΐνες από το δηλητήριο αυτό όμως μπορεί να βοηθήσουν στην επούλωση πληγών. Τα πεπτίδια που περιέχουν ευνοούν την ανάπτυξη των κυττάρων του αίματος και ένα φάρμακο με βάση αυτά θα μπορούσε να μειώσει τους ουλώδεις ιστούς μετά από εγχειρήσεις ή σοβαρούς τραυματισμούς, επιταχύνοντας τη διαδικασία επούλωσης.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v