12 απίστευτοι μύθοι που νομίζετε πως είναι αλήθεια

Κάνουν τόσο καλό τα μήλα; Προκαλεί σπυράκια η σοκολάτα; Τα μικροκύματα καρκίνο; Η επιστήμη «σπάει» 12 σκληρούς μύθους για την υγεία μας – και όχι μόνο.
12 απίστευτοι μύθοι που νομίζετε πως είναι αλήθεια

Πόσες φορές βρεθήκατε σε μια παρέα και με περίσσια αυτοπεποίθηση αναπαράγατε μια «επιστημονική» διαπίστωση, για να καταλήξετε μετά από κάποια λεπτά με βλέμμα σκυμμένο να παραδέχεστε ότι δεν γνωρίζατε πως δεν ισχύει;

Μην νοιώθετε άσχημα. Εδώ και χρόνια αντίστοιχες αντιλήψεις αναπαράγονται χωρίς επιστημονική βάση, όμως ήταν θέμα χρόνου η αλήθεια να λάμψει μέσω της επιστημονικής οδού. Σε ένα… τιτάνιο κείμενο, το Business Insider συγκέντρωσε τους 100 πιο δημοφιλείς μύθους για την υγεία μας – και όχι μόνο – απορρίπτοντάς τους έναν προς ένα.

Δείτε μερικούς από τους πιο δημοφιλείς παρακάτω.

Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα

Η λαϊκή ρήση εξυμνεί την «σούπερ τροφή» του χειμώνα. Είναι όμως το μήλο πανάκεια; Όχι. Το μήλο είναι μεν πλούσιο σε φυτικές ίνες και βιταμίνη C, όμως τα δύο αυτά θρεπτικά στοιχεία δεν είναι τα μοναδικά που χρειάζεται ένα υγιές σώμα. Και αν συγκεκριμένοι ιοί ή βακτήρια εισβάλλουν στον οργανισμό, δυστυχώς, ένα μήλο δεν μπορεί να τον προστατέψει αποτελεσματικά.

Γάλα για γερά κόκκαλα

Κατά καιρούς, κατευθυντήριες οδηγίες από οργανισμούς υγείας συστήνουν οι ενήλικες να καταναλώνουν τουλάχιστον τρία ποτήρια γάλα την ημέρα κυρίως για τα οφέλη του ασβεστίου και της Βιταμίνης D στα κόκκαλα. Όμως σε αρκετές μελέτες δεν φαίνεται να υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης γάλακτος (ή συμπληρωμάτων ασβεστίου) στην υγεία των οστών.

Η σοκολάτα προκαλεί ακμή

Λάθος. Για έναν μήνα επιστήμονες έδωσαν σε εκατοντάδες ανθρώπους «ενισχυμένες» σοκολάτες οι οποίες περιλάμβαναν περισσότερη ποσότητα κακάο από τις συμβατικές και σε άλλους τόσους «ψεύτικες» σοκολάτες. Όταν μέτρησαν την ακμή των δύο ομάδων πριν και μετά την κατανάλωση, δεν βρήκαν «καμία διαφορά» στα δύο γκρουπ. Ούτε η σοκολάτα, ούτε το λίπος είχαν επίδραση στην ακμή.

Τα οργανικά τρόφιμα δεν έχουν εντομοκτόνα και είναι πιο θρεπτικά

Τα οργανικά προϊόντα δεν είναι πλήρως απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα ούτε απαραίτητα κάνουν περισσότερο καλό στην υγεία. Όσοι ασχολούνται με τη βιολογική γεωργία επιτρέπεται να χρησιμοποιούν χημικά, τα οποία όμως προκύπτουν από τη φύση. Σε κάθε περίπτωση, τα επίπεδα των φυτοφαρμάκων τόσο στα βιολογικά όσο και στα μη βιολογικά τρόφιμα είναι τόσο χαμηλά, ώστε να μην υπάρχει λόγος ανησυχίας για την υγεία, σύμφωνα με αυτήν εδώ την μεγάλη έρευνα.  

Ο παρθενικός υμένας «φράζει» τον γυναικείο κόλπο

Ο υμένας αυτός είναι μια λεπτή μεμβράνη η οποία καλύπτει μερικώς το «άνοιγμα» του κόλπου. Μάλιστα σε κάποιες γυναίκες δεν υπάρχει καν. Επίσης, υπάρχει μια σειρά δραστηριοτήτων πέρα από το σεξ, οι οποίες μπορούν να σκίσουν τον υμένα, όπως η έντονη άσκηση ή η… είσοδος ενός ταμπόν.

To νερό είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού

Το καθαρό ή το απιονισμένο νερό δεν έλκει τον ηλεκτρισμό. Ο λόγος που μπορούμε να πάθουμε όμως ηλεκτροπληξία αν πατήσουμε σε «ηλεκτρισμένο» νερό είναι επειδή συνήθως το νερό που συναντούμε είναι μολυσμένο με διάφορα μέταλλα, σκόνη και άλλα υλικά που άγουν τον ηλεκτρισμό.

Το καλοκαίρι κάνει ζέστη γιατί βρισκόμαστε πιο κοντά στον ήλιο

Το βόρειο ημισφαίριο της Γης δεν είναι πιο κοντά στον ήλιο τους καλοκαιρινούς μήνες, ούτε το νότιο ημισφαίριο. Το καλοκαίρι κάνει ζέστη επειδή η Γη έχει κλίση, η οποία κάνει την ενέργεια του ήλιου να «χτυπά» συγκεκριμένες περιοχές πιο άμεσα σε σχέση με άλλες.

Χρησιμοποιούμε μόλις το 10% του εγκεφάλου μας

Αυτός ο μύθος επιμένει, για λόγους ανεξήγητους. Το γεγονός ότι δεν μπορείτε να λύσετε εξισώσεις και να κάνετε ακροβατικά, ενώ παράλληλα να γράφετε σονέτα σαν τον Μπετόβεν δε σημαίνει ότι δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ταυτόχρονα όλα τα μέρη του εγκεφάλου σας. Μπορείτε – και το κάνετε. Ο εγκέφαλος μπορεί να αποτελεί το 3% της μάζας του σώματος, όμως χρησιμοποιεί το 20% της ενέργειάς του.

Τα μικροκύματα προκαλούν καρκίνο

Ο φούρνος μικροκυμάτων δεν θα σας προκαλέσει καρκίνο. Το μόνο που θα κάνει είναι απλά να ζεστάνει το φαγητό σας. Συγκεκριμένοι τύποι ακτινοβολίας προκαλούν καρκίνο, και αυτοί εξαρτώνται πάντα από την δόση. Η ακτινοβολία του ήλιου, για παράδειγμα, προκαλεί καρκίνο, όμως σε κανονικές δόσεις βοηθά το σώμα στο να παράγει την απαραίτητη βιταμίνη D.

Παίρνοντας βιταμίνες δεν αρρωσταίνουμε

Είναι όντως ελκυστικό: ένα χάπι και… αυτό ήταν! Είμαστε υγιείς. Όχι ακριβώς. Χρόνια έρευνας πάνω στις πολυβιταμίνες δεν βρήκαν καμία απόδειξη για τα παραπάνω. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις, οι βιταμίνες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για συγκεκριμένους τύπους καρκίνων

Πρέπει να πίνουμε 8 ποτήρια νερό την ημέρα

Η ενυδάτωση του οργανισμού είναι πολύ σημαντική. Όμως δεν είμαστε υποχρεωμένοι να καταναλώνουμε 8 ποτήρια νερό την ημέρα. Σε υγιείς ανθρώπους, οι επιστήμονες δεν έχουν βρει συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης υγρών και των παθήσεων σε νεφρά, καρδιά και δέρμα. Όμως, το νερό είναι μια ολιγοθερμιδική εναλλακτική για παχυντικά ροφήματα (ιδιαίτερα χυμούς και αναψυκτικά με ζάχαρη και όσοι καταναλώνουν νερό αντί για αυτά τα ροφήματα, παίρνουν λιγότερες θερμίδες συνολικά. Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε; Αρκετό ώστε να μην διψάμε.

Αν εκτεθούμε στο κρύο θα αρρωστήσουμε

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να στηρίζουν την άποψη ότι αν βγούμε έξω με βρεγμένα μαλλιά ενώ κάνει κρύο θα αρρωστήσουμε. Εκτός και αν πάθουμε υποθερμία. Όμως υπάρχει επιστημονική εξήγηση για τον λόγο για τον οποίο αρρωσταίνουμε συχνότερα τον χειμώνα και είναι απλή: περνάμε περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους και αυξάνουμε την αλληλεπίδραση με άτομα τα οποία είναι άρρωστα.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v