Πώς να προφυλαχθείτε από τον ιό Ζίκα

Τι είναι ο ιός ζίκα, πόσο πρέπει να μας ανησυχεί και πώς μπορούμε να προστατευθούμε από αυτόν; Όσα πρέπει να ξέρετε για τον νέο ιό που εξαπλώνεται.
Πώς να προφυλαχθείτε από τον ιό Ζίκα
Από την τροπική ζώνη της Αφρικής, τη Νοτιοανατολική Ασία και τα νησιά του Ειρηνικού, η νέα απειλή της παγκόσμιας υγείας έφτασε στην Αμερική και προσφάτως παρουσιάστηκε και κρούσμα στην Ευρώπη.

Τι είναι αυτός ο περιβόητος ιός Ζίκα, πόσο επικίνδυνος είναι και τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευθούμε; Όπως αναφέρει το iatronet.gr, ο ιός Zika μοιάζει με τον ιό που προκαλεί το δάγκειο πυρετό, και μεταδίδεται με τσίμπημα από μολυσμένο κουνούπι. Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, ερυθρότητα στα μάτια, εξάνθημα, μυαλγίες και αρθραλγίες. Ο χρόνος επώασης της νόσου κυμαίνεται από 2 ως 7 ημέρες. Η νόσος είναι συνήθως ήπια και διαρκεί 4 - 7 ημέρες, ενώ βρίσκεται υπό διερεύνηση το κατά πόσο συνδέεται με γεννήσεις βρεφών με μικροκεφαλία.

Σημειώνεται πως δεν υπάρχει εμβόλιο ή φαρμακευτική αγωγή για την προφύλαξη από τη νόσο. Γι’ αυτό και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) εξέδωσε οδηγίες προφύλαξης για όσους σκοπεύουν να ταξιδέψουν σε περιοχές όπου υπάρχει επιδημία. Όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν, λοιπόν, στις περιοχές της Ασίας, της Αφρικής και της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής που σημειώνονται εδώ πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

-Συνιστάται να λαμβάνουν συνεχή μέτρα αποφυγής των δηγμάτων από κουνούπια, καθώς το κουνούπι που μεταδίδει τη νόσο τσιμπά κατά τη διάρκεια ημέρας και νύχτας, σε εξωτερικούς και σε εσωτερικούς χώρους, καθώς και στις αστικές περιοχές.
-Ιδιαίτερα, όσον αφορά νήπια, ηλικιωμένους, εγκύους και άτομα με σοβαρές χρόνιες νόσους ή ανοσοκαταστολή, συνιστάται συνεκτίμηση του κινδύνου νόσησης και των συνιστώμενων μέτρων προφύλαξης πριν από το ταξίδι σε ενδημικές περιοχές. Ιδιαίτερα στις εγκύους συνιστάται αυξημένη προστασία κατά των δηγμάτων από κουνούπια στις ενδημικές περιοχές.
-Ο ταξιδιώτης συνιστάται να φορά φαρδιά, ελαφρά ρούχα με μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια, ψηλές κάλτσες, και, επιπλέον, σε εξωτερικούς χώρους, κλειστά παπούτσια και καπέλο.
-Να χρησιμοποιεί στο ακάλυπτο δέρμα εντομοαπωθητικά, όπως DEET (N-diethyl-m-toluamide) σε συγκέντρωση 30% - 50%. Για τον ψεκασμό των ρούχων του (όχι απευθείας στο δέρμα) να χρησιμοποιεί εντομοκτόνα σκευάσματα, όπως περμεθρίνη, τετραμεθρίνη και αλλεθρίνη.
-Να χρησιμοποιεί εντομοκτόνα σκευάσματα (σπρέι, φιδάκια, ταμπλέτες) στους χώρους που πρόκειται να καταλύσει.
-Να χρησιμοποιεί κουνουπιέρα κατά τις ώρες του ύπνου. Συστήνεται η κουνουπιέρα να ψεκάζεται με εντομοκτόνο.
-Μετά την επιστροφή από περιοχή με κρούσματα από ιό, συνιστάται να παρακολουθεί την υγεία του για 12 ημέρες.
-Αν κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών παρουσιαστεί πυρετός, πονοκέφαλος, ερυθρότητα στα μάτια, εξάνθημα, μυαλγίες και αρθραλγίες, συνιστάται ο ταξιδιώτης να αναζητήσει ιατρική βοήθεια και να ενημερώσει τον ιατρό για το ταξιδιωτικό του ιστορικό.

Πηγή: Iatronet.gr
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v