Οι συνήθειες που μας χαρίζουν χρόνια

Θέλετε να τα εκατοστίσετε; Έχουμε όλους τους τρόπους για να προσθέσετε χρόνια στη ζωή σας –κι είναι όλοι τους απλούστατοι.
Οι συνήθειες που μας χαρίζουν χρόνια
Όλοι θέλουμε να ζήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Κάποιοι κάνουν και κάτι για αυτό. Για όλους τους υπόλοιπους, συγκεντρώσαμε παρακάτω τις καλύτερες συμβουλές και τις πιο αποτελεσματικές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στη ζωή σας για να κερδίσετε χρόνια.

Η διατροφή που κάνει θαύματα

- Περιορίστε το κόκκινο κρέας σε δύο φορές την εβδομάδα. Αντικαταστήστε το στα υπόλοιπα γεύματα με ψάρια, πουλερικά, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά και ρύζι.

- Αγαπήστε τα όσπρια. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, σίδηρο, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

- Αντικαταστήστε το λευκό ψωμί με μαύρο.

- Περιορίστε (πολύ) τη ζάχαρη. Αντικαταστήστε τα γλυκά σνακ σας με ξηρούς καρπούς –έως και δύο χούφτες την ημέρα.

- Μην τρώτε, γενικά, πολύ. Περιορίζοντας σχετικά τις θερμίδες, περιορίζετε την παραγωγή της ορμόνης T3, που μειώνει τον μεταβολισμό και επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης.

…Και άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής

- Πίνετε πολύ νερό. Ενάμιση λίτρο την ημέρα είναι όσο χρειάζεται για να κρατήσει τον οργανισμό σας ενυδατωμένο.

- Κοιμηθείτε τουλάχιστον οκτώ ώρες την ημέρα, κάθε μέρα. Ο ύπνος δεν τρέφει μόνο τα παιδιά, χαρίζει χρόνια και στους ενήλικες.

- Αν είναι να πιείτε αλκοόλ, ας είναι κόκκινο κρασί.

- Και αν χρειάζεστε καφεΐνη, η καλύτερη πηγή για να την πάρετε είναι ο καφές. Αποφύγετε τα αναψυκτικά και τα energy drinks.

- Κάντε περισσότερο σεξ. Έρευνες έχουν δείξει ότι το συχνό σεξ μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, να αυξήσει την ανοσία και να προστατεύσει την καρδιά.

- Κλείστε την τηλεόραση. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2010 διαπίστωσε ότι όσοι παρακολουθούσαν τηλεόραση 4 ή περισσότερες ώρες την ημέρα είχαν 46% περισσότερες πιθανότητες θνησιμότητας από οποιοδήποτε αίτιο σε σχέση με ανθρώπους που παρακολουθούσαν λιγότερο από 2 ώρες την ημέρα.

- Βγείτε με φίλους. Όπως διαβάζουμε στο Iatronet.gr, οι έρευνες δείχνουν ότι αντιμετωπίζετε μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιοπάθειας αν δεν έχετε ισχυρό δίκτυο φίλων και συγγενών. Η μοναξιά μπορεί να είναι το ίδιο επικίνδυνη, για κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους, με την υψηλή χοληστερόλη ή ακόμη και με το κάπνισμα.

- Ασκηθείτε. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2008 απέδειξε ότι η τακτική άσκηση υψηλής έντασης μπορεί να προσθέσει μέχρι 4 χρόνια ζωής –πράγμα που δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένων των θετικών επιδράσεων που έχει η άσκηση στην καρδιά, στον εγκέφαλο και στον μεταβολισμό. Ακόμα και η μέτρια άσκηση (για παράδειγμα, γρήγορο περπάτημα μισή ώρα την ημέρα) μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.

- Κόψτε το κάπνισμα. Προφανές, αλλά έχουμε κι ένα επιπλέον κίνητρο: Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Public Health διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που κόβουν το κάπνισμα μέχρι την ηλικία των 35 ετών προσθέτουν περίπου 6 έως 8 χρόνια στη ζωή τους.

Πηγές: Iatronet.gr και HuffingtonPost.com


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v