10 "υγιεινές" συνήθειες που μας κάνουν κακό

Πλένεστε με αντιβακτηριδιακό σαπούνι; Βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα; Καλύτερα να σταματήσετε.
10 υγιεινές συνήθειες που μας κάνουν κακό
Κι όμως, δεν είναι όλες οι συμβουλές για καλύτερη υγεία σωστές. Εκτός του ότι η υπερβολή είναι πάντα κακή επιλογή σε οτιδήποτε, υπάρχουν και πολλά τρικ του μάρκετινγκ που «πλασάρονται» σαν επιστημονικές συμβουλές υγείας και ευεξίας. Ορίστε μερικά από αυτά, για να ξέρετε πώς βλάπτετε τον οργανισμό σας προσπαθώντας να του κάνετε καλό –και να σταματήσετε.

Το αντιβακτηριδιακό σαπούνι: Η τρικλοζάνη, το βασικό συστατικό των αντιβακτηριδιακών σαπουνιών, έχει συνδεθεί με εμφάνιση ανοσίας στα φάρμακα, ορμονικές διαταραχές και πρόκληση αλλεργιών. Το απλό, παραδοσιακό σαπούνι σας προστατεύει πολύ καλύτερα –και πολύ ασφαλέστερα– από μικρόβια και μικροοργανισμούς.

Το πλύσιμο των δοντιών μετά από κάθε γεύμα: Καλύτερα είναι να περιμένετε τουλάχιστον τριάντα λεπτά, για να δώσετε την ευκαιρία στο σάλιο σας να ουδετεροποιήσει το οξύ στο σώμα και να ενδυναμώσει το σμάλτο των δοντιών σας, για να μην τα τραυματίσετε με την οδοντόβουρτσα.

Η ελλιπής έκθεση στον ήλιο: Μπορεί η υπερβολική έκθεση στις ακτίνες του να προκαλεί άσχημα εγκαύματα –και χειρότερα, βλέπε καρκίνο του δέρματος– η πλήρης αποχή από τον ήλιο, όμως, μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη βιταμίνης D, η οποία είναι απαραίτητη για την σωστή ανάπτυξη των μυών και των οστών.

Το πολύ συχνό ντους: Ερεθίζει και ξηραίνει το δέρμα, απομακρύνοντας τα φυσικά του έλαια. Μια φορά την ημέρα είναι αρκετή, περισσότερες είναι υπερβολή. Αν δεν μπορείτε να το αποφύγετε (επειδή π.χ. κάνατε ντους το πρωί και το απόγευμα πήγατε γυμναστήριο) τουλάχιστον αρκεστείτε σε σκέτο νερό, χωρίς αφρόλουτρα και σαπούνια, μια από τις δύο φορές.

Το να προσπαθείτε να αναπληρώσετε ύπνο: Δεν θέλουμε να σας στεναχωρήσουμε, αλλά δυστυχώς ο ύπνος που χάνετε μέσα στην εβδομάδα δεν αναπληρώνεται με ένα 12ωρο το Σαββατοκύριακο –για την ακρίβεια, αυτό το 12ωρο μπορεί να σας κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να κοιμάστε οκτώ ώρες κάθε βράδυ, χωρίς εξαιρέσεις.

Το να κάθεστε με την πλάτη ίσια: Κοίτα να δεις, τελικά οι γιαγιάδες μας είχαν άδικο! Η πλάτη μας τραυματίζεται όταν καθόμαστε «χωρίς να καμπουριάζουμε» λένε οι τελευταίες έρευνες.

Τα απολυμαντικά καθαριστικά: Έρευνες έχουν συνδέσει κατά καιρούς τα χημικά συστατικά των απολυμαντικών καθαριστικών με την εμφάνιση άσθματος. Χρησιμοποιήστε καλύτερα κανονικά απορρυπαντικά, χωρίς αντιβακτηριδιακές υποσχέσεις.

Η αποτοξίνωση με χυμούς: Κατ’ αρχήν, ο οργανισμός σας είναι γενετικά προγραμματισμένος να κάνει αποτοξίνωση μόνος του –έχει ένα όργανο που λέγεται συκώτι ακριβώς γι’ αυτή τη δουλειά. Δεύτερον, και ίσως σημαντικότερο, οι δίαιτες «αποτοξίνωσης» με χυμούς αφαιρούν από τη διατροφή σας σημαντικά θρεπτικά συστατικά, πράγμα που μπορεί να τις κάνει επικίνδυνες για τον οργανισμό. 

Οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής: Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι βιταμίνες σε μορφή χαπιού δεν έχουν κανένα μακροχρόνια θετικό αποτέλεσμα στην υγεία του οργανισμού σας. Επιπλέον, η ανύπαρκτη –έως και επικίνδυνη– σχέση των συμπληρωμάτων βιταμινών όπως η C και η E με τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον καρκίνο και τη θεραπεία του έχει μελετηθεί ενδελεχώς. Τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας τα λαμβάνουμε έτσι κι αλλιώς από τη διατροφή μας, και το να αντικαθιστούμε γεύματα με χάπια και συμπληρώματα συνήθως σημαίνει ότι στερούμαστε τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά που βρίσκουμε στη φυσική πηγή των βιταμινών –δηλαδή, στο φαγητό.

Το να αποφεύγετε μανιωδώς τα γλυκά: Δεν λέμε ότι κάνουν καλό σε κάτι –εκτός από την διάθεση και τον ουρανίσκο σας. Όμως, αν προσπαθείτε συνεχώς να καταπνίξετε την επιθυμία σας για γλυκό, γίνεστε πολύ αυστηροί με τον εαυτό σας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ψυχολογία σας. Άλλωστε, μικρότερη ζημιά θα σας κάνουν ένα-δυο σοκολατάκια την ημέρα απ’ ό,τι μια ολόκληρη τούρτα στην οποία θα πέσετε με τα μούτρα μετά από δυο εβδομάδες στέρησης.

Πηγή: Greatist.com

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v