Ρεφλεξολογία: Η φιλοσοφία της αυτοθεραπείας

Δείτε πώς λειτουργεί η φυσική και ακίνδυνη προσέγγιση της ρεφλεξολογίας και πώς μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες από πολλές νόσους χωρίς χρήση φαρμάκων ή μηχανημάτων.
Ρεφλεξολογία: Η φιλοσοφία της αυτοθεραπείας
Μπορεί ένα άγγιγμα στα άκρα μας να βοηθήσει άλλα πάσχοντα μέλη του σώματός μας; Πώς αλληλεπιδρούν τα διαφορετικά σημεία του οργανισμού μας και πώς μπορούν τα αντανακλαστικά σημεία στα πόδια ή τα χέρια μας να γίνουν σύμμαχοί μας ενάντια στο άγχος; Μάθετε τις απαντήσεις, όπως τις δίνει η φυσική προσέγγιση της ρεφλεξολογίας.

Τι είναι η Ρεφλεξολογία

Η Ρεφλεξολογία είναι μια πανάρχαια ειδικότητα –είναι γνωστό ότι υπήρξε ενασχόληση με το πέλμα σε όλους τους πολιτισμούς που ανέπτυξαν ιατρική- η οποία ανήκει στον κλάδο των φυσικών συμπληρωματικών επιστημών. Βασίζεται στην ύπαρξη αντανακλαστικών σημείων στα πέλματα, τις παλάμες και τα αυτιά, τα οποία αντιστοιχούν σε κάθε όργανο, δομή και τμήμα του σώματος μας.

Η Ρεφλεξολογία αντιμετωπίζει τον άνθρωπο συνολικά (ψυχή – διανόηση – σώμα - συναίσθημα). Το σύνολο αυτό αργά ή γρήγορα θα εκτονώσει στο σώμα, δηλαδή θα σωματοποιήσει, καθετί που υπερφορτίζει το μυαλό και την ψυχή και δεν μπορεί ή δεν έχει λυθεί.



Τι… δεν κάνει η Ρεφλεξολογία

Η Ρεφλεξολογία δεν θεραπεύει συγκεκριμένες παθήσεις και δεν κάνει διάγνωση, καθώς η φιλοσοφία και ο στόχος της ρεφλεξολογίας είναι η ενεργοποίηση των αυτοθεραπευτικών λειτουργιών του οργανισμού, της αυτοκάθαρσης, εξισορρόπησης και ενίσχυσης των φυσικών δυνάμεων του. Με αυτό τον τρόπο ο οργανισμός θα βρει τον δρόμο του και θα αξιοποιήσει τα ερεθίσματα προς όφελος του και προς την επαναφορά της υγείας. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της διέγερσης των αντανακλαστικών σημείων με ειδικούς χειρισμούς, πιέσεις και τριβές, καθώς και της αξιολόγησης των ρεφλεξολογικών ευρημάτων, τα οποία είναι πολύτιμα και ιδιαίτερα χρήσιμα για τον ρεφλεξολόγο, προκειμένου να έχει κριτήριο και μέτρο σύγκρισης, ώστε να σχεδιάσει ένα πλάνο για την έκβαση των συνεδριών και των αποτελεσμάτων.

Μπορεί να συνδυαστεί με οποιαδήποτε παραδοσιακή ή μη μέθοδο θεραπείας, ακόμα και ταυτόχρονα αυξάνοντας τα αποτελέσματα και των δυο, καθώς είναι τελείως φυσική και ακίνδυνη όταν εφαρμόζεται από κατάλληλα εκπαιδευμένα άτομα. Οι ρεφλεξολόγοι δεν χρησιμοποιούν μηχανήματα, δεν συνταγογραφούν φάρμακα και δεν παρεμβαίνουν στην φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να ακολουθεί ο εκάστοτε δέκτης.



Ποιους μπορεί να βοηθήσει

Η προσέγγισή της, ωστόσο μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις όπως: δυσκοιλιότητα, τυμπανισμός, ευερέθιστο έντερο, άγχος, κατάθλιψη, ατονία, κόπωση, κατάπτωση, ημικρανίες, ίλιγγοι, αλλεργίες, υπέρταση, υπόταση, αϋπνίες, σκλήρυνση κατά πλάκας, αρθρίτιδες, διαταραχές λόγω κλιμακτηρίου, προβλήματα περιόδου, νευροφυτικά-ψυχοσωματικά προβλήματα, κατακρατήσεις υγρών, λεμφοιδήματα, αυχενικό σύνδρομο, οσφυαλγία, ισχιαλγία, μυοσκελετικά, προβλήματα μεταβολισμού (π.χ. θυρεοειδής, διαβήτης, παχυσαρκία, πρόληψη διαβητικού ποδιού κ.τ.λ.) και πολλά άλλα.

Καλό θα είναι να υπάρχει ιατρική διάγνωση ώστε ο ρεφλεξολόγος να είναι ενήμερος για τις παθολογίες του δέκτη. Έτσι θα μπορέσει με ακρίβεια να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα βάσει του οποίου θα λειτουργήσει για να βοηθήσει τον δέκτη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι απαραίτητο πάντα να υπάρχει κάποια πάθηση ή δυσλειτουργία για να εφαρμοστεί η ρεφλεξολογία. Η δράση της είναι τέτοια που ακόμα και όταν εφαρμόζεται σε υγιή άτομα, βοηθά στην πρόληψη, διατήρηση, προάσπιση, καλή λειτουργία και καλή κατάσταση του οργανισμού, διατηρώντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα δυνατό.

Αντενδείξεις ως προς την εφαρμογή της ρεφλεξολογίας δεν υπάρχουν, καθώς πρόκειται για προσέγγιση απόλυτα φυσική, κύρια δράση της οποίας είναι η πρόληψη και εξισορρόπηση του οργανισμού. Ωστόσο, ο εκπαιδευμένος ρεφλεξολόγος (ιδιότητα που αποκτάται κατόπιν διετούς φοίτησης στη χώρα μας και εγγραφής σε ένα από τα δύο σωματεία που υπάρχουν) θα δώσει την απαιτούμενη βαρύτητα και προσοχή σε περιπτώσεις που κάτι τέτοιο απαιτείται όπως για παράδειγμα σε περιπτώσεις ηλικιωμένων, διαβητικού ποδιού ή εγκυμοσύνης.

Κατερίνα Μιχαλοπούλου, Κινησιοθεραπεύτρια – Ρεφλεξολόγος,
επιστημονικός συνεργάτης του BeautySpirit.gr
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v