Εναλλακτικές μορφές γυμναστικής: Η ειδικός απαντά

Τι είναι το Body Art που διδάσκεται η Madonna; Πώς ακριβώς ασκούνται οι πρωταγωνίστριες του Sex and the City με την yoga και τις pilates; Η personal trainer εναλλακτικής γυμναστικής κ. Αφροδίτη Βέρρου μας μιλά για την τέχνη του σώματος.
Εναλλακτικές μορφές γυμναστικής: Η ειδικός απαντά
της Φιλουμένας Ζλατάνου

Οι εναλλακτικές μορφές γυμναστικής είναι μία μόδα για την οποία ακούμε συχνά τον τελευταίο καιρό: Body Art, Yoga, Pilates είναι κάποια μόνο από τα είδη στα οποία διασημότητες όπως η Madonna ή οι πρωταγωνίστριες του Sex and the City επιδίδονται προκειμένου να διατηρούνται καλλίγραμμες. Οι μέθοδοι αυτές έχουν αρχίσει να αποκτούν φανατικό κοινό και στην Ελλάδα, αλλά επειδή οι μύθοι γύρω τους πολλαπλασιάζονται, και την αλήθεια μόνο κάποιος ειδικός μπορεί να μας την αποκαλύψει, μιλήσαμε με μία από τις καλύτερες personal trainers της Αθήνας, την Αφροδίτη Βέρρου, ειδικευμένη στην τέχνη του Body Art, της Yoga, του Πιλάτες και του Shiatsu. Η κυρία Βέρρου μας εξήγησε τις αλήθειες της γυμναστικής, των θεραπειών, της ευεξίας, της μόδας αλλά για τον πόλεμο που κήρυξε η εκκλησία απέναντι στην εξ Ανατολής γυμναστική.

Είναι το Body Art γυμναστική τέχνη;
Δεν ξέρω αν θα το ονόμαζα γυμναστική τέχνη, πάντως σίγουρα τέχνη του σώματος. Όπως χαρακτηρίζουμε έργο τέχνης ένα γλυπτό, ένα έργο ζωγραφικής, την κίνηση και τον λόγο ενός ηθοποιού πάνω στο σανίδι ή ενός μουσικού σε σχέση με το όργανό του, έτσι θα χαρακτήριζα τη σχέση και τη σύνδεση του μυαλού με το σώμα μας. Γυμνάζομαι δεν σημαίνει μόνο δυναμώνω τους μύες μου, γραμμώνω ή οτιδήποτε άλλο ακούμε μέσα στα γυμναστήρια. Γυμναστική σημαίνει ότι αφιερώνω χρόνο και αγάπη στο όχημα που μου έδωσε η φύση να κουβαλάει την ψυχή μου, όλα τα όργανά μου, το μυαλό μου. Κατά την ανατολική ιατρική και τον Wataru Ohashi το σώμα είναι σαν μια ορχήστρα που η ψυχή είναι η μουσική της. Αφαιρέστε κάποιο όργανο ή αλλάξτε τον τρόπο που παίζει και η μουσική θα αλλάξει τελείως. Για να αναδειχθεί το πνεύμα σε όλο του το μεγαλείο, πρέπει να «κουρδίσετε» με επιμέλεια κάθε όργανο και κάθε μέλος του σώματος σαν να ήταν ένα μουσικό όργανο, ώστε να λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Από την άλλη πλευρά δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι κάθε όργανο και μέλος πρέπει να εναρμονίζεται τέλεια με το υπόλοιπο σώμα -την υπόλοιπη ορχήστρα- για να αναδειχθεί το πιο όμορφο και πλήρες πλάσμα του κόσμου, δηλαδή εμείς! Αν λοιπόν μπορείς να έχεις και να διατηρείς ένα καλοκουρδισμένο σώμα με επίγνωση του τι κάνεις για να το κουρδίσεις, τότε ναι είναι τέχνη!

Μιλήστε μου για το Body Art και τι ακριβώς πρεσβεύει.
Το BodyART ανήκει στην κατηγορία των Mind – Body προγραμμάτων. Εμπνευστής και δημιουργός του είναι ο Robert Steinbacher, ένας από τους πιο αξιόλογους δασκάλους και presenters του διεθνούς fitness. Αποτελεί μια πολύπλευρη, προσεγμένη και ταυτόχρονα εφικτή μορφή εναλλακτικής άσκησης με εντονότατα τα στοιχεία της εξωτερικής αλλά και εσωτερικής αρμονίας. Ο Robert διακρίνεται για την ιδιομορφία και την χαρακτηριστική εμφάνιση της σωματικής έκφρασης και κίνησης.

Βραβευμένο το 2005 και 2006 στις Η.Π.Α. ως το πρόγραμμα με την καλύτερη προπονητική σύλληψη, το BodyART θέτει πρωταρχικό του σκοπό την αντιμετώπιση του ανθρώπινου οργανισμού ως μια «λειτουργική μονάδα». Συνδυάζει στοιχεία από yoga, Japanese do in, φυσικοθεραπεία, δικές του κινήσεις - στάσεις αλλά και κλασικές αναπνευστικές τεχνικές σε μια συνέργια φυσικής εξάσκησης και πνευματικής χαλάρωσης. Υπέρτατος στόχος: η εξασφάλιση της σωστής λειτουργίας ολόκληρου του σώματος μέσω της προπόνησης της «λειτουργικής δύναμης και σταθεροποίησης», όπως λένε οι Ιάπωνες.

Τι ακριβώς είναι το Japanese Do In;
Το Do In είναι ένα πανάρχαιο ιαπωνικό σύστημα κινήσεων και τεχνικών που έχει ως στόχο την ενδυνάμωση και βελτίωση της σωματικής, νοητικής και πνευματικής υγείας. Αποτελείται από μια σειρά απλών κινήσεων και ασκήσεων, που περιλαμβάνουν πλήρη και φυσική αναπνοή, σωστή στάση σώματος, αυτομασάζ και απαλή άσκηση πίεσης κατά μήκος των μεσημβρινών που διατρέχουν το σώμα, με σκοπό την καθολική βελτίωση της υγείας του ατόμου, μέσω της τόνωσης της κυκλοφορίας του αίματος και τη σωστή λειτουργία των εσωτερικών οργάνων και των λειτουργικών και οργανικών συστημάτων του σώματος.

Οι Έλληνες γυμνάζονται συχνά ή ακολουθούν απλά ό,τι είναι στη μόδα;
Είναι πάρα πολύ ευχάριστο το ότι τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες γυμνάζονται ολοένα και περισσότερο και ακόμα πιο ευχάριστο είναι το γεγονός ότι στρέφονται προς τα Body & Mind προγράμματα. Ναι, φυσικά και έχει παίξει ρόλο το κύμα της εποχής, το Sex and the city, η Opra ή οτιδήποτε άλλο προβάλλει τις λέξεις yoga, pilates κτλ… Όμως, όπως και να το πάρει κανείς όλη αυτή η μόδα έχει και τα υπέρ της. Βοήθησε τον κόσμο να προχωρήσει προς έναν καλύτερο τρόπο ζωής στην αρχή μη συνειδητοποιημένα, έτσι απλά ως μόδα και μετά ξέροντας πια ότι αυτό που γίνεται μέσα από ένα τέτοιο πρόγραμμα λειτουργεί.

Βέβαια πολλοί άνθρωποι γεννημένοι και συνηθισμένοι στο δυτικό τρόπο σκέψης, βιάζονται περιμένοντας γρήγορα και φανταχτερά αποτελέσματα χωρίς καθόλου κόπο και υπομονή. Αυτό ίσως θα ήταν κάτι που θα έπρεπε να αλλάξει , κατανοώντας ότι το να μάθεις να είσαι ο μαέστρος του σώματός σου και όχι το έρμαιο της καλοπέρασης και των καταχρήσεων, είναι ένα ταξίδι που απαιτεί χρόνο και focus σ’ αυτό!

Τι διαφορετικό προσφέρουν οι εναλλακτικές γυμναστικές;
Όλα τα εναλλακτικά προγράμματα έχουν ως σκοπό την εκγύμναση του σώματος και πνεύματος μαζί συνδυάζοντας στοιχεία διαλογισμού μέσα από την άσκηση του σώματος. Είναι παραπλανητικό να μιλάμε για το σώμα σαν να ήταν κάτι ξεχωριστό από τη ζωτική ενέργεια – το πνεύμα. Το σώμα είναι η εξωτερική εκδήλωση του πνεύματος. Το πνεύμα, η ζωτική δύναμη, διαποτίζει το σώμα και το διατηρεί στη ζωή. Πώς όμως να τιθασεύσεις το μυαλό αν πρώτα δεν μπορείς να τιθασεύσεις το σώμα;

Διαλογισμός είναι να υπάρχεις απλώς, χωρίς πράξεις, σκέψεις, συναισθήματα. Δεν είναι όμως εναντίον της δραστηριότητας. Δε σημαίνει ότι πρέπει να δραπετεύεις από τη ζωή, απλώς σου διδάσκει έναν καινούργιο τρόπο ζωής. Η άσκηση, είτε αυτή είναι yoga, είτε pilates, είτε body art, γίνεται αμέσως ένα ταξίδι του μυαλού μέσα στο σώμα. Η αναπνοή ρέει, οξυγονώνει του μυς και γεμίζει με ενέργεια όλα τα κανάλια μας, όλες τις διαδρομές που υπάρχουν μέσα στο σώμα με στόχο να αφυπνίσει το κάθε κύτταρο, μυ και νεύρο. Όλο το σύστημα αρχίζει και δονείται με απώτερο σκοπό να μπεί σ’ αυτό το ταξίδι, αφήνοντας να σκορπίσει ο νους και να κενωθεί από κάθε σκέψη, από κάθε έννοια, από ο,τιδήποτε μπορεί να τον βασανίζει και να τον ταλαιπωρεί.

Τι προτείνετε για όσους θέλουν να έχουν ευεξία και να είναι καλοζωισμένοι;
Όχι κάτι πολύ διαφορετικό από τα τετριμμένα πράγματα που όλοι ξέρουμε και ακούμε κάθε μέρα από τηλεοράσεις, γιατρούς, θεραπευτές και γυμναστές. Αυτό που θα ήθελα να επισημάνω είναι κάτι στο οποίο συμφωνούν πια και η ανατολική και η δυτική ιατρική. Κάτι για το οποίο γίνονται και οι περισσότερες έρευνες της γενετικής σε Αμερική αλλά και Ευρώπη. Ο μεγαλύτερος εχθρός των κυττάρων που ενοχοποιείται για τη γήρανσή τους είναι το στρες. Οι έρευνες έδειξαν ότι οι άνθρωποι που ζουν περισσότερο (και υγιείς) είναι αυτοί που ζουν σε χωριά μακριά από τον άγχος των πόλεων, όπως και άνθρωποι θρησκευόμενοι σε οποιαδήποτε θρησκεία, γιατί η πίστη και η πειθαρχεία φέρνει ηρεμία και γαλήνη. Δεν εννοώ βέβαια ότι πρέπει να φύγουμε όλοι στα χωριά και στα βουνά για να μην έχουμε στρες, όμως θα μπορούσαμε ίσως να φέρουμε την ηρεμία του βουνού μέσα μας. Εδώ λοιπόν μπαίνουν τα εναλλακτικά προγράμματα που στόχο τους έχουν να δυναμώσουν το σώμα μέσα από τη χαλάρωση και την ηρεμία. Είναι δηλαδή μια «ήρεμη δύναμη» κατά κάποιον τρόπο.

Τι ρόλο παίζουν οι ενεργειακές θεραπείες στον άνθρωπο;
Η Ανατολική διάγνωση και θεραπεία είναι τέχνη. Πιο συγκεκριμένα είναι πνευματική πρακτική. Είναι η ικανότητα να καλλιεργείς την τέχνη της ζωής. Στις ενεργειακές - εναλλακτικές θεραπείες, προσπαθούμε να δουλέψουμε με την ενέργεια της αποκατάστασης της υγείας που έχει ο ασθενής μέσα του. Δε θεραπεύει ο θεραπευτής, θεραπεύει ο ασθενής. Το μόνο που κάνει ο θεραπευτής είναι να καθοδηγεί τον ασθενή, ώστε μόνος του να βοηθήσει τον εαυτό του να γίνει καλά. Έτσι ο θεραπευτής μαθαίνει πάνω απ’ όλα να είναι ταπεινός. Η διάγνωση στις εναλλακτικές θεραπείες εξαρτάται πολύ από την ανθρώπινη επαφή. Ο θεραπευτής παρατηρεί τον ασθενή του, τον αγγίζει, του κάνει ερωτήσεις και τον ακούει προσεχτικά. Ο ασθενής και ο θεραπευτής αποκτούν τόσο στενή σχέση μεταξύ τους που είναι σαν ένας άνθρωπος. Ο θεραπευτής πρέπει να παραμερίζει το εγώ του και να αφήνει να τον καθοδηγούν οι παρατηρήσεις του, η διαίσθηση του και οι πληροφορίες που παίρνει από τον ασθενή. Ο ρόλος του θεραπευτή είναι παθητικός και υποστηρικτικός. Κάτι που λέω σε όλους τους ασθενείς-μαθητές μου, είναι ότι θέλω να δουλέψουν τόσο πολύ μέσα τους, έτσι ώστε να μην μ’ έχουν πάντα ανάγκη.

Πριν λίγο καιρό η Εκκλησία στάθηκε αρνητική απέναντι στη yoga, ένα σχόλιο;
Πάντα ο προσηλυτισμός, ο δογματισμός και ο φανατισμός δεν είναι κάτι ωφέλιμο και καλό. Φυσικά και υπάρχουν σχολές ή δάσκαλοι της yoga που ίσως ναι προσηλυτίζουν τον κόσμο προς το δόγμα και την θρησκευτική και ινδουιστική σκέψη και αντίληψη. Όμως το ίδιο έχουμε παρατηρήσει και στην εκκλησία αν θυμηθούμε διάφορα περιστατικά από το παρελθόν. Δεν πρέπει να στεκόμαστε όμως εκεί. Το σημαντικό είναι ότι η κάθε θρησκεία έχει τις ίδιες βασικές δομές. Δεν θα αλλάξεις τη θρησκεία σου επειδή θα κάνεις yoga, ούτε εγώ το έχω κάνει ποτέ. Θα χρησιμοποιήσεις την άσκηση και το διαλογισμό ως το μονοπάτι που θα σε οδηγήσει στο φως. Δεν έχω επικαλεστεί ποτέ τον Βούδα όταν κάνω Reiki, ούτε και ψέλνω σανσκριτικά όταν κάνω yoga. Παντρεύω τα προσωπικά μου πιστεύω με τον τρόπο που με βοηθάει να εξελιχθώ.

Είναι ο κόσμος προκατειλημμένος εντέλει απέναντι στο διαφορετικό;
Αν η άγνοια θεωρείται προκατάληψη τότε ίσως ναι. Πιστεύω πως ο κόσμος δεν είναι προκατειλημμένος, απλά δεν γνωρίζει. Όταν κάτι δεν το γνωρίζεις και δεν το έχεις βιώσει ποτέ, συν τα σχόλια που μπορεί να ακούς από άλλους που και αυτοί δε γνωρίζουν, σε κάνει σίγουρα προκατειλημμένο και καχύποπτο. Όμως όταν ο κόσμος παίρνει την απόφαση να έρθει και να ανακαλύψει το σώμα του και το πνεύμα του, πάντα καταλαβαίνει τα οφέλη και -να σου πω την αλήθεια- τα καλύτερα σχόλια που έχω ακούσει για τα μαθήματα μου είναι από τους μαθητές μου που δεν είχαν αρχικά καμία σχέση με όλα αυτά που συζητάμε.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v