Η επιστήμη ψάχνει όνομα για τους… σχεδόν αλκοολικούς

Μήπως θα έπρεπε να εφευρεθεί ένας όρος για όσους δεν είναι αλκοολικοί αλλά πίνουν παραπάνω από το κανονικό; Δείτε γιατί η επιστήμη… αναρωτιέται.
Η επιστήμη ψάχνει όνομα για τους… σχεδόν αλκοολικούς
Όλοι γνωρίζουν τι είναι ένας «αλκοολικός», αλλά τι συμβαίνει με αυτούς που πίνουν πολύ, αλλά δεν πληρούν τους όρους του αλκοολισμού; Μήπως θα έπρεπε να υπάρξει ένας όρος που να γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ «αλκοολικών» και «μη αλκοολικών»; - αναρωτιέται η επιστήμη.

«Οι αλκοολικοί είναι άνθρωποι που τους παίρνει ο ύπνος σε κάδους. Οι αλκοολικοί μπλέκουν σε καβγάδες. Οι αλκοολικοί αρχίζουν τη μέρα τους με μια δόση ουίσκι. Οι αλκοολικοί είναι μεθυσμένοι συνεχώς. Κανένα από τα παραπάνω δεν είναι απαραίτητο να ισχύει στην πραγματικότητα, αλλά η αρνητική χροιά της λέξης “αλκοολικός” προσφέρει τα περιθώρια για την εύρεση μιας εναλλακτικής λέξης», αναφέρει το BBC σε σχετικό του δημοσίευμα.

Όπως τονίζει στο γνωστό ειδησεογραφικό δίκτυο η συγγραφέας του blog The Sober Journalist, «υπάρχει στίγμα γύρω από τη λέξη. Οι άνθρωποι την φοβούνται τόσο πολύ – το κεφάλι τους γεμίζει με εικόνες ανδρών να πίνουν κάτω από γέφυρες. Υπάρχει όμως ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων που δεν ταιριάζουν με το στερεότυπο αλλά οι συνήθειές τους στο ποτό δεν είναι απόλυτα φυσιολογικές».

Πολλοί επαγγελματίες της υγείας έχουν ξεκινήσει να χρησιμοποιούν λιγότερο αρνητικές λέξεις στους ασθενείς τους, καθώς δεν είναι λίγοι οι γιατροί που νιώθουν ότι αν μιλήσουν για «αλκοολισμό», θα τους τρομάξουν, σύμφωνα με την Dr Sarah Jarvis, ιατρική σύμβουλο στο Patient.co.uk. Από την άλλη, έχοντας στο μυαλό τους το στερεότυπο του αλκοολικού, πολλοί άνθρωποι θεωρούν πως δεν ανταποκρίνονται σε αυτό, και επομένως δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα.

Μήπως, επομένως, θα έπρεπε να εφευρεθεί ένας όρος για να περιγράψει όσους δεν είναι αλκοολικοί, αλλά έχουν… τα θέματά τους με το ποτό; Υπάρχουν πολλοί που διαφωνούν: «Υπάρχει ο κίνδυνος ότι το να αποφεύγουμε τον όρο “αλκοολισμός” το μόνο που θα κάνει είναι να επιβεβαιώνει σε κάποιον πως οι συνήθειές του σε σχέση με το ποτό είναι εντάξει, ενώ δεν είναι», αναφέρει η Moira Plant, καθηγήτρια στον τομέα των Μελετών για το αλκοόλ στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αγγλίας. Αντίθετα, προτείνει αντί να υποβαθμίζουμε τον κίνδυνο των «σχεδόν αλκοολικών», απλώς να διορθώσουμε τα λανθασμένα στερεότυπα του αλκοολισμού.

Το Υπουργείο Υγείας της Βρετανίας αναφέρει πως οι άνδρες δεν θα πρέπει να πίνουν σε τακτική βάση περισσότερες από 3-4 μερίδες αλκοόλ την ημέρα και οι γυναίκες περισσότερες από 2-3. Το να πίνεις πάνω από αυτά τα όρια ωστόσο δεν σημαίνει αυτόματα ότι είσαι αλκοολικός, αλλά ότι πίνεις τόσο ώστε να θέσεις σε κίνδυνο την υγεία σου.

«Είναι κρίμα που δεν χρησιμοποιούνται περισσότερο όροι όπως “harmful drinker” (εκείνος που πίνει σε επικίνδυνο βαθμό)», αναφέρει η Dr. Jarvis, ενώ ο Tim Leighton, ερευνητής στην οργάνωση «Action on Addiction» λέει πως το πρόβλημα έγκειται στο πόσο “στενό” είναι το πλαίσιο της λέξης “αλκοολικός”. «Είτε είσαι είτε δεν είσαι. Γι’ αυτό και κάποιο προτιμούν τον όρο “εξαρτημένος από το οινόπνευμα”», αναφέρει.

Γι’ αυτό και οι συγγραφείς του βιβλίου «Almost Alcoholic», Nowinski και Robert Doyle, εφηύραν τον όρο του τίτλου για όσους εμπίπτουν στην «γκρίζα ζώνη του αλκοόλ». Όπως λένε, ελπίζουν πως με τη χρήση αυτού του όρου θα τολμήσουν πολλοί να ζητήσουν βοήθεια χωρίς να φοβούνται μήπως στιγματιστούν ως αλκοολικοί. Ίσως, καταλήγει ο καθηγητής Leighton, μέχρι να υπάρξει ένας ενδιάμεσος όρος, να υπάρχουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι δυσκολεύονται να παραδεχθούν πως έχουν πρόβλημα.

ΠηγήBBC
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v