Επτά υγιεινές συνήθειες που βλάπτουν

Προπονείστε καθημερινά; Τρώτε μανιωδώς σαλάτες; Κάνετε μικρά και συχνά γεύματα νομίζοντας ότι σας κάνουν καλό; Ξανασκεφτείτε το.
Επτά υγιεινές συνήθειες που βλάπτουν
Όλοι θέλουμε να έχουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και για να το καταφέρουμε αυτό συχνά καταφεύγουμε στην υιοθέτηση κάποιων «καλών» συνηθειών οι οποίες πιστεύουμε ότι θα μας βοηθήσουν στο να πετύχουμε το ευ ζην.

Όμως τα πράγματα δεν είναι πάντα τόσο απλά, πόσο μάλλον όταν αρκετές από αυτές τις λύσεις μπορεί να μας βλάψουν. Δείτε παρακάτω επτά χαρακτηριστικά παραδείγματα «υγιεινών» συνηθειών, οι οποίες δεν είναι και τόσο… καλές όσο νομίζουμε.

Γυμνάζεστε κάθε μέρα

Η άσκηση είναι σίγουρα κάτι που οφείλετε να εντάξετε στην ζωή σας, όμως η καθημερινή και έντονη προπόνηση μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο σώμα σας, προκαλώντας τραυματισμούς και αϋπνίες. Τα δύο αυτά συμπτώματα οφείλονται στην υπερκόπωση η οποία μπορεί να προκληθεί από την υπερβολική και συνεχόμενη προπόνηση. Άλλα σημάδια ότι το έχετε... παρακάνει με τη γυμναστική είναι το συνεχόμενο «πιάσιμο» που επιμένει για μέρες, η αδικαιολόγητη μείωση του βάρους, οι αυξημένοι καρδιακοί παλμοί σε κατάσταση ηρεμίας και η μειωμένη όρεξη.

Παραγγέλνετε συνέχεια σαλάτες

Σίγουρα μια σπιτική σαλάτα αποτελεί υγιεινή επιλογή, αν όμως τυχαίνει να παραγγέλνετε ή να τρώτε έξω έτοιμες σαλάτες, τότε οι ειδικοί (σας) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Οι έτοιμες σαλάτες είναι στην πλειοψηφία τους τόσο παχυντικές που σε αρκετές περιπτώσεις δεν διαφέρουν θερμιδικά από ένα… burger. Ο λόγος απλός. Προκειμένου να είναι νόστιμες και λαχταριστές, οι σαλάτες αυτές περιέχουν μπόλικα παχυντικά συστατικά όπως μπέικον, τηγανητό κοτόπουλο, σος μαγιονέζας, αλάτι, κρουτόν και ένα σωρό ακόμα θερμιδοφόρα πρόσθετα.

Τρώτε συχνά μέσα στην ημέρα

Έχουμε ακούσει κατά καιρούς ότι τα μικρά και συχνά γεύματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, αποτελούν το μυστικό για μια καλή σιλουέτα. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, ιδιαίτερα αν τρώτε αργά το βράδυ.

Το βραδινό γεύμα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, μπορεί να εμποδίσει την μείωση του βάρους και να προκαλέσει αύξηση του λίπους στο σώμα. «Το σώμα μας μεταβολίζει τις θερμίδες πολύ πιο αποτελεσματικά αν τρώμε κατά τη διάρκεια της ημέρας σε ένα διάστημα 10 με 12 ωρών και όχι σε διάστημα 14 με 16 ωρών», λέει ο καθηγητής Satchidananda Panda από το τμήμα Βιολογίας του Ινστιτούτου Salk. Επίσης, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Βρετανική εφημερίδα Διατροφής και εξέτασε το αν τα περισσότερα γεύματα βοηθούν την απώλεια λίπους, έδειξε ότι τα συχνά γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας δεν ευνοούν την μείωση του λίπους.

Βουρτσίζετε τα δόντια σας αμέσως μετά το φαγητό

Μπορεί το βιαστικό βούρτσισμα αμέσως μετά από κάθε γεύμα να σας φαίνεται ένας ιδανικός τρόπος για να ελέγξετε την στοματική σας υγιεινή, όμως σύμφωνα με τον Greg Diamond, οδοντίατρο στη Νέα Υόρκη, τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα. Τροφές όπως το λεμόνι και οι ντομάτες αυξάνουν την συγκέντρωση των οξέων στα δόντια, τα οποία αποδυναμώνουν το σμάλτο και το απρόσεχτο και γρήγορο βούρτσισμα αμέσως μετά το γεύμα μπορεί να επιδεινώσει τη δράση των οξέων αυτών.

Γυμνάζεστε νωρίς το πρωί

Μπορεί η προπόνηση τα πρωινά να σας φαίνεται ο ιδανικός τρόπος για να ξεκινήσετε την ημέρα σας, όμως η πρωινή γυμναστική δεν είναι και τόσο καλή όσο φαίνεται. Σε έρευνα του Πανεπιστημίου του Middlesex, οι έντονες προπονήσεις το πρωί φάνηκαν να εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα και να αυξάνουν τον κίνδυνο λοίμωξης. Προτιμήστε λοιπόν αν πάση θυσία θέλετε να γυμναστείτε το πρωί να πάτε για ένα χαλαρό τρέξιμο και αφήστε την πιο έντονη προπόνηση για αργότερα το απόγευμα.

Πίνετε μόνο εμφιαλωμένο νερό

Πολύς κόσμος φοβάται το νερό της βρύσης και θεωρεί το εμφιαλωμένο ως ιδανική «υγιεινή» επιλογή. Πρόσφατοι έλεγχοι όμως, έχουν δείξει πως το εμφιαλωμένο νερό μπορεί να έχει αρκετά μη επιθυμητά πρόσθετα όπως ψευδομονάδες και εξασθενές χρώμιο, ενώ σύμφωνα με την κλινική Mayo στην Αμερική, σε αρκετές περιπτώσεις τα εμφιαλωμένα νερά δεν περιέχουν επαρκή ποσότητα φθορίου, ένα συστατικό απαραίτητο για την υγεία των δοντιών.

Το παρακάνετε με τα συμπληρώματα διατροφής

Η κυριαρχούσα άποψη ότι «όσες περισσότερες βιταμίνες πάρω τόσο το καλύτερο» δεν είναι και τόσο αληθής. Ο περισσότερος κόσμος παίρνει κατά κόρον συμπληρώματα όπως οι πολυβιταμίνες, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να πάρει τις ίδιες βιταμίνες από τη διατροφή του. Μάλιστα, σε μεγάλες ποσότητες και με αλόγιστη χρήση οι πολυβιταμίνες μπορούν ακόμα και να βλάψουν τον οργανισμό. Για παράδειγμα η βιταμίνη Α σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να γίνει τοξική για ένα αναπτυσσόμενο έμβρυο, ενώ η… διάσημη βιταμίνη C που γίνεται ανάρπαστη σε περιπτώσεις ιώσεων μπορεί να προκαλέσει σε μεγάλες δόσεις γαστρεντερικά προβλήματα. Επίσης, η υπερβολική κατανάλωση βιταμίνης Β6 έχει φανεί ότι προκαλεί βλάβες στα νεύρα.

Επιμέλεια: Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v