Έρευνα: Τα κοκτέιλ κάνουν καλό στην υγεία!

Η κατανάλωση αλκοόλ (με μέτρο, πάντα) βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων, λέει νέα έρευνα.
Έρευνα: Τα κοκτέιλ κάνουν καλό στην υγεία!
Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να ενισχύσει την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος και να το βοηθήσει να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Αυτό υποστηρίζει νέα έρευνα, την οποία πραγματοποίησε ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον πειραματίστηκε με 12 πιθήκους στους οποίους έδωσαν να πιουν κοκτέιλ χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ, της τάξης του 4%.

Οι πίθηκοι εμβολιάστηκαν με αντισώματα κατά της ευλογιάς, και εν συνεχεία χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα ήπιε κοκτέιλ και η δεύτερη απλό ζαχαρόνερο. Και στις δύο ομάδες οι ερευνητές παρείχαν ίσες ποσότητες φαγητού και νερού.

Η έρευνα κράτησε 14 μήνες. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: Οι "αλκοολικοί" πίθηκοι έπιναν στο κλουβί τους διαφορετικές ποσότητες αλκοόλ ο καθένας. Σε ορισμένους η περιεκτικότητα αλκοόλ στο αίμα ανέβηκε στο 0,08 ενώ στους περισσότερους παρέμεινε σε διακυμάνσεις από 0,02 μέχρι 0,04.

"Ακριβώς όπως κάνουν οι άνθρωποι", παρατήρησε ο Δρ. Messaoudi, υπεύθυνος της ομάδας ερευνών. "Ορισμένοι από τους μακάκους παρουσίασαν εξαιρετικά μεταβλητές συμπεριφορές στην κατανάλωση ποτών".

Μετά από επτά μήνες παρατηρήθηκαν τα εξής: Τα ανοσοποιητικό σύστημα των "κακών" πιθήκων που έπιναν πολύ δεν μπόρεσε να αναπτύξει τα αντισώματα που θα έπρεπε να έχει αναπτύξει μετά τον εμβολιασμό που δέχτηκαν.

Από την άλλη, οι πότες που κατανάλωναν κοκτέιλ με σύνεση, ανταποκρίθηκαν στον εμβολιασμό τους, με ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα, πολύ καλύτερα από την ομάδα των πιθήκων που δεν έπινε καθόλου αλκοόλ. Οι ερευνητές δεν μπορούν ακόμα να εξηγήσουν πλήρως τα αποτελέσματα, αλλά μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι μέτριες ποσότητες αλκοόλ διεγείρουν τελικά το ανοσοποιητικό σύστημα και το κρατούν "ξύπνιο".

Τα οφέλη από τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είναι πολλαπλά. Από τη μείωση του κινδύνου της νόσου του Alzheimer μέχρι τη βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας. Όμως, ενώ ένα ή δύο ποτήρια κρασί με το γεύμα μπορούν να βελτιώσουν την υγεία, οι ερευνητές τονίζουν ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι επιβλαβής για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, και δεν συνδέεται με το πόσο χαρούμενους μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Vaccine –μπορείτε να την δείτε ολόκληρη εδώ.

Πηγή: MotherJones.com 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v