Στοματική υγιεινή: Όσα χρειάζεται να ξέρετε

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε την οδοντόβουρτσα και πώς πλένονται σωστά τα δόντια μας; Όσα χρειάζεται να ξέρετε για τη σωστή στοματική υγιεινή.
Στοματική υγιεινή: Όσα χρειάζεται να ξέρετε
Το ότι ένα όμορφο χαμόγελο έχει οφέλη που μας κάνουν να… χαμογελάμε περισσότερο το γνωρίζουμε (διαβάστε εδώ), όμως για να έχουμε αυτό το όμορφο χαμόγελο θα πρέπει να δώσουμε βάση στην στοματική μας υγιεινή.

Μην φανταστείτε δραματικές αλλαγές στην καθημερινότητα. Η υγεία των δοντιών μας δεν είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ενστερνιστούμε ορισμένους βασικούς κανόνες.

Όπως αυτοί που ακολουθούν.

Πείτε «όχι» στη ζάχαρη
Εκτός από το να φορτώνει το σώμα μας με θερμίδες, η ζάχαρη είναι υπεύθυνη και για το χάλασμα των δοντιών, αφού βοηθάει στην ανάπτυξη της τερηδόνας. Επομένως, μην τρώτε πολλή ζάχαρη και (αν χρειαστεί) προσπαθήστε να περιορίσετε την κατανάλωσή της σε μία μερίδα την ημέρα, την οποία ιδανικά θα πρέπει να φάτε αμέσως μετά το φαγητό.

Μάθετε να πλένετε τα δόντια σας σωστά
Ναι, όλοι πλένουμε τα δόντια σε καθημερινή βάση (ιδανικά τρεις φορές την ημέρα), όμως ελάχιστοι είναι εκείνοι που το κάνουν σωστά και αποτελεσματικά. Το καλό καθημερινό βούρτσισμα με μια φθοριούχο οδοντόκρεμα, είναι ο μόνος τρόπος για να έχετε όμορφα δόντια, γερά ούλα, και ένα λαμπερό και δροσερό χαμόγελο. Πώς θα το κάνετε αποτελεσματικό; Κάθε δόντι χρειάζεται βούρτσισμα περί τις δέκα φορές προς τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις, ενώ ο συνολικός χρόνος βουρτσίσματος δεν θα πρέπει να είναι λιγότερος από 2 λεπτά. Επίσης, αν δεν ματώνουν τα ούλα σας ή δεν έχετε πληγές, πρέπει να τα βουρτσίζετε είκοσι φορές σε κάθε βούρτσισμα.

Καθαρίζετε τη γλώσσα σας
Η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει, έχει όμως μπόλικα μικρόβια τα οποία προκαλούν στη δυσοσμία στην αναπνοή μας. Τι μπορείτε να κάνετε; Προσπαθήστε κάθε πρωί με το πρωινό βούρτσισμα, να καθαρίζετε και τη γλώσσα σας χρησιμοποιώντας είτε την οδοντόβουρτσα σας είτε μια εξειδικευμένη συσκευή καθαρισμού γλώσσας (θα τη βρείτε στα φαρμακεία).

Μην ξεχνάτε το νήμα
Όχι το νήμα της ζωής, αλλά εκείνο που έχει στόχο να βγάλει όλη την… σαβούρα που μαζεύεται στα μεσοδόντια διαστήματα και αποτελεί βασικό «ένοχο» για την εμφάνιση τερηδόνας. Σίγουρα για πολλούς είναι ταλαιπωρία και μόνο η σκέψη, όμως προσπαθήστε τουλάχιστον μια φορά την ημέρα, πριν το βούρτσισμα, να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα ή (εναλλακτικά) οδοντικά βουρτσάκια απομάκρυνσης τροφών.

Απευθυνθείτε στον γιατρό σας όταν πρέπει
Εκτός από την καθημερινή φροντίδα των δοντιών σας, πρέπει να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό κάθε έξι μήνες. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να περιμένετε να… πονέσετε για να πάτε. Ένας προληπτικός έλεγχος δύο φορές τον χρόνο ενδείκνυται για να προλάβετε τυχόν προβλήματα στην αρχή τους και να γλιτώσετε από μπόλικη ταλαιπωρία.

Δώστε βάση στη διατροφή
Η υγεία των δοντιών μας εξαρτάται σε ένα μεγάλο ποσοστό και από τη διατροφή. Αποφύγετε λοιπόν την κατανάλωση ζάχαρης και εστιάστε σε τροφές που περιέχουν βιταμίνες Α και D, πρωτεΐνη, ασβέστιο, φυλλικό και ασκορβικό οξύ, φυτικές ίνες και ψευδάργυρο. Πρόκειται για θρεπτικά συστατικά τα οποία συμβάλλουν στην υγεία και την εμφάνιση των δοντιών σας.

Αλλάζετε την οδοντόβουρτσα
Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν, ότι θα πρέπει να αλλάζετε την οδοντόβουρτσά σας κάθε τρεις μήνες. Αρκετές μελέτες έχουν δέιξει ότι μετά από τρεις μήνες φυσιολογικής φθοράς, οι οδοντόβουρτσες είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικές συγκριτικά με τις καινούριες, ενώ όσο περνά ο καιρός αποτελούν μια διαρκώς αυξανόμενη πηγή μικροβίων. Το ίδιο ισχύει και αν έχετε κάποιο κρυολόγημα. Είναι πολύ σημαντικό να αλλάζετε την οδοντόβουρτσά σας αμέσως μετά, καθώς είναι πολύ πιθανό τα μικρόβια να «κρυφτούν» στις τρίχες της και να σας μολύνουν ξανά. Τέλος, αποφύγετε τις σκληρές οδοντόβουρτσες, γιατί μπορεί να δημιουργήσουν ευαισθησίες σε ούλα (υφιζήσεις) και δόντια (αποτριβές).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v