Το αλκοόλ κάνει καλό στο μυαλό!

Δύο μπύρες μπορούν να κάνουν θαύματα στην επίλυση γρίφων, καθώς οξύνουν την φαντασία και μας βοηθούν να σκεφτούμε «έξω από το κουτί». Αυτό, τουλάχιστον, δείχνει νέα έρευνα. Λέτε;
Το αλκοόλ κάνει καλό στο μυαλό!
Ποια σαρδάμ και ποια θολωμένη κρίση; Η τελευταία έρευνα που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι είχαν πιει απάντησαν σωστά σε περισσότερες ερωτήσεις, και μάλιστα βρήκαν τις απαντήσεις γρηγορότερα από όσους απείχαν από το αλκοόλ.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου του Ιλινόις έθεσαν σε σαράντα νεαρούς υγιείς άνδρες μια σειρά γρίφων. Ένας από αυτούς, για παράδειγμα, ήταν να συνδέσουν τις λέξεις coin (νόμισμα), quick (γρήγορο) και spoon (κουτάλι) με μια τέταρτη λέξη, που να σχετίζεται και με τις τρεις. Η σωστή απάντηση ήταν silver (ασήμι) –κι αν αναρωτιέστε τι γρηγοράδα έχει το ασήμι, quicksilver σημαίνει λευκόχρυσος.

Είκοσι από τους συμμετέχοντες ήπιαν δύο μεγάλα ποτήρια μπύρας ο καθένας πριν κάνουν το τεστ, ενώ οι υπόλοιποι δεν ήπιαν καθόλου. Αποτέλεσμα; Η ομάδα που είχε πιει απάντησε 40% περισσότερες ερωτήσεις σωστά, και χρειάστηκε κατά μέσο όρο 12 δευτερόλεπτα για να βρει την κάθε απάντηση –σε σχέση με τα 15,5 δευτερόλεπτα της «νηφάλιας» ομάδας.

Στην έκθεσή τους για το Journal of Consciousness and Cognition, οι ψυχολόγοι αναφέρουν ότι «η παρούσα έρευνα αποτελεί την πρώτη απόδειξη των αποτελεσμάτων του αλκοόλ στη δημιουργική επίλυση προβλημάτων». Συνεχίζοντας, υποστηρίζουν ότι το αλκοόλ εμποδίζει την αναλυτική σκέψη, διευκολύνοντας έτσι τις δημιουργικές σκέψεις που καταπιέζουμε όντας νηφάλιοι, και αφήνοντας τη φαντασία μας να αναπτύξει τις απαντήσεις.

Όπως δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Jennifer Wiley στην Daily Mail, «ελέγξαμε τι συμβαίνει στους ανθρώπους όταν έρθουν λιγάκι στο κέφι, όχι όταν είναι εντελώς μεθυσμένοι. Καταλήξαμε ότι η υπερβολική συγκέντρωση “τυφλώνει” την φαντασία, και ότι μία ευρύτερη, πιο ευέλικτη κατάσταση του μυαλού χρειάζεται για να αναπτύξουμε δημιουργικές ιδέες».

Πηγή: Telegraph.co.uk
Η.Κ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v