Γενόσημα φάρμακα: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τι είναι τα γενόσημα και γιατί έχουν γίνει αιτία αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης, ΕΟΦ και Ιατρικού Συλλόγου; Όσα χρειάζεται να ξέρετε για την νέα αυτή γενιά φαρμάκων.
Γενόσημα φάρμακα: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Η ιδέα ακούγεται ενδιαφέρουσα, αν όχι πρωτοποριακή: Μια σειρά από φάρμακα - αντίγραφα των πρωτότυπων που όλοι γνωρίζουμε, το ίδιο δραστικά, αλλά σε πολύ χαμηλότερη τιμή. Θα μπορούσε κανείς να τα χαρακτηρίσει ως "τα φάρμακα του λαού". Πρόκειται για τα γενόσημα φάρμακα, διεθνώς γνωστά «generics» ή «generic drugs», τα οποία τον τελευταίο καιρό αποτελούν προϊόντα διαμάχης μεταξύ Υπουργείου Υγείας, Ιατρικού Συλλόγου και ΕΟΦ. Τι ακριβώς είναι όμως αυτά τα φάρμακα και για ποιον λόγο υπάρχουν τόσες αντιπαραθέσεις γύρω από την κυκλοφορία τους στην Ελλάδα;

Γενόσημα: Πιο φθηνά, αλλά το ίδιο αποτελεσματικά

Πρόκειται για αντίγραφα εγκεκριμένων φαρμάκων που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά, τα οποία έχουν αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ίδια με τα «πρωτότυπα» φάρμακα. Περιέχουν την ίδια δραστική ουσία με το προϊόν αναφοράς, στην ίδια ποσότητα. Η ουσία αυτή είναι και το συστατικό το οποίο τους προσδίδει τη θεραπευτική τους αποτελεσματικότητα.

Για να πάρουν άδεια κυκλοφορίας, τα εν λόγω φάρμακα, υπόκεινται στους προβλεπόμενους ελέγχους από διεθνείς και τοπικές αρχές, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι έχουν την ίδια δραστική ουσία (βιοϊσοδυναμία) με τα πρωτότυπα και είναι το ίδιο ασφαλή. Τα γενόσημα φάρμακα αδειοδοτούνται μετά την λήξη της περιόδου «αποκλειστικότητας» του πρωτότυπου φαρμάκου, η οποία συνήθως διαρκεί δέκα χρόνια.

Επομένως, όλα τα γενόσημα φάρμακα τα οποία κυκλοφορούν ή πρόκειται να κυκλοφορήσουν στην αγορά, είναι εγκεκριμένα τόσο από τον Ευρωπαϊκό όσο και από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων, ενώ η τιμή τους είναι κατά τεκμήριο πολύ χαμηλότερη από εκείνη των πρωτότυπων.

Ένα πολύ κατατοπιστικό βίντεο για το τι είναι τα γενόσημα φάρμακα έχουν βγάλει οι Γιατροί χωρίς Σύνορα και μπορείτε να δείτε παρακάτω:



Τα γενόσημα στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της IMS Health, στην Ελλάδα το ποσοστό κατανάλωσης γενοσήμων ανέρχεται στο 18%, όταν ο μέσος όρος στην υπόλοιπη Ευρώπη φθάνει ακόμα και στο 70%. Συγκεκριμένα στην Αυστρία ο όγκος πωλήσεων είναι 34%, στην Αγγλία 61%, στην Ολλανδία 59%, στην Γερμανία 70%, στην Γαλλία το 44% και στην Φινλανδία το 45%. Δείτε την έρευνα εδώ.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), τα γενόσημα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι περίπου 3.000 σε επίπεδο συσκευασίας (στοιχεία 2011) σε σύνολο περίπου 7.300 φαρμάκων. Σε κάθε περίπτωση, το Μνημόνιο υπαγορεύει ότι το ποσοστό που καταλαμβάνουν τα γενόσημα στην ελληνική αγορά θα πρέπει να ανέβει στο 50%, έτσι ώστε να αντιστοιχεί στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι η κατανάλωση γενόσημων να φτάσει το 60% του όγκου, γι’ αυτό ακριβώς και φαίνεται να καταλήγει σε μονομιάς μείωση της τιμής τους στο 55% της τιμής του πρωτότυπου.

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Να αλλάξει ο νόμος Λοβέρδου

Από την πλευρά του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, μέσω του Προέδρου του κ. Γιώργου Πατούλη, αν και στηρίζει την διάθεση των γενόσημων φαρμάκων, θεωρεί ότι ο νόμος Λοβέρδου είναι απαράδεκτος.

«Πιστεύουμε στα ασφαλή και φθηνά φάρμακα και θέλουμε να ισχύσει ό,τι ισχύει και σε όλη την Ευρώπη. Στην Ευρώπη δεν ισχύει ο νόμος Λοβέρδου, σύμφωνα με τον οποίο ο γιατρός συνταγογραφεί την δραστική ουσία και ο φαρμακοποιός δίνει το φθηνότερο φάρμακο. Έτσι χάνεται η ευθύνη του θεράποντος ιατρού απέναντι στον ασθενή. Με έναν τέτοιο νόμο, αν υπάρξει επιπλοκή στον ασθενή, ποιόν θα βαρύνει η ευθύνη; Τον γιατρό, τον φαρμακοποιό ή τον νόμο;», αναφέρει σχετικά ο κ. Πατούλης, τονίζοντας ότι ο ΕΟΦ είναι ανεπαρκής στο να ελέγξει όλα τα φάρμακα που διατίθενται στην αγορά.

«Είμαστε υπέρ των γενόσημων φαρμάκων, αρκεί αυτά να έχουν ελεγχθεί, να είναι ασφαλή και να συνταγογραφούνται από τον γιατρό, ο οποίος φέρει και την ευθύνη της θεραπείας. Μπορεί να έρχονται ανεξέλεγκτα γενόσημα από τρίτες χώρες του κόσμου και ο ΕΟΦ να μην κάνει τους δειγματοληπτικούς ελέγχους. Ο ΕΟΦ ελέγχει χαρτιά, όχι προϊόντα. Θα πρέπει ο Οργανισμός να ενισχυθεί με προσωπικό και να αυξήσει τους δειγματοληπτικούς ελέγχους», προσθέτει.

ΕΟΦ: Λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας

Από την πλευρά του ο ΕΟΦ, έχει ήδη προχωρήσει σε εκστρατεία ενημέρωσης για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των φαρμάκων, πρωτότυπων και γενόσημων. Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, όλα τα φάρμακα, τόσο τα πρωτότυπα όσο και τα γενόσημα για να εισαχθούν και να κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα, ελέγχονται και εγκρίνονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο Οργανισμός διενεργεί συστηματικά εργαστηριακούς ελέγχους και επιθεωρήσεις. Επίσης, μετά την αδειοδότηση και κυκλοφορία των φαρμάκων, ο ΕΟΦ κάνει εργαστηριακούς δειγματοληπτικούς ελέγχους και τακτικές και έκτακτες επιθεωρήσεις.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v