Κρίση πανικού: Γνωρίστε και αντιμετωπίστε την

Τι είναι η κρίση πανικού και ποιους πλήττει περισσότερο; Πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε; Απαντήσεις για να… ηρεμήσετε.
Κρίση πανικού: Γνωρίστε και αντιμετωπίστε την
Ταχυκαρδίες, ιδρώτας, πόνοι στο στήθος, ναυτία, δύσπνοια… Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι κρίσεις πανικού «προσβάλλουν» τέσσερα στα εκατό άτομα, έχοντας έντονες επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής τους. Τι ακριβώς είναι όμως οι κρίσεις πανικού, και πώς μπορεί να τις αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ο πάσχων;

Ένας... απρόσκλητος επισκέπτης

Η κρίση πανικού παρουσιάζεται ξαφνικά και εκδηλώνεται με επεισόδια έντονου φόβου, τρόμου και ανεξέλεγκτου άγχους. Προσωπικές μαρτυρίες το παρομοιάζουν με «ηφαίστειο που ξερνάει και τη λάβα του και ξεχύνεται σε όλο το σώμα κάνοντάς το να τρέμει», με «φελλούς συναισθημάτων που πετάγονται με δύναμη στο άνοιγμα του μπουκαλιού» και με «κινητή άμμο που κάθε κρίση σε βάζει και πιο βαθειά στο φόβο». Το άτομο που παθαίνει κρίση πανικού αισθάνεται ανήμπορο, διότι η κρίση έρχεται ξαφνικά σε κάποια στιγμή της μέρας, σε οποιοδήποτε μέρος χωρίς προειδοποίηση και χωρίς φαινομενικά κάποιο λόγο.

Τη στιγμή πριν την κρίση μπορεί το άτομο να νιώθει ότι όλα ήταν επιφανειακά ήρεμα και το αίσθημα του φόβου με τα έντονα σωματικά συμπτώματα να μπήκαν αιφνίδια σαν διαρρήκτες στο σώμα του, χωρίς να προλάβει να τ’ αντιληφθεί. Ο πάσχων έχει έντονη ταχυπαλμία σαν να νιώθει ότι από στιγμή σε στιγμή θα πάθει καρδιακή προσβολή, αίσθηση πνιγμού ότι δεν φτάνει ο αέρας να πάρει ανάσα, εφίδρωση, ζάλη, σαν όλα να γυρίζουν και τρέμουλο στα πόδια, σαν να νιώθει πως χάνει τις αισθήσεις του για μερικά λεπτά.

Οι σκέψεις καλπάζουν ασταμάτητα, νιώθει ότι δεν μπορεί να τις ελέγχει, νιώθει ότι τα χάνει, ότι δεν σκέφτεται λογικά, ότι θα τρελαθεί. Μέσα σ’ αυτό το στρόβιλο συναισθημάτων αναδύεται μια επίμονη σκέψη που κάνει το άτομο να νιώθει με σιγουριά ότι θα πάθει κάτι η υγεία του εκείνη την στιγμή, ότι το σώμα δεν θ’ αντέξει την πίεση, και ότι απειλείται η ζωή του.

Πώς αντιμετωπίζεται αυτή η κατάσταση;

Διαβάστε περισσότερα στο iatronet.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v