ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Πιο επικίνδυνο το κάπνισμα για τις γυναίκες

Κατά 10% είναι αυξημένες οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του εντέρου στις γυναίκες καπνίστριες, σε σχέση με τους άνδρες.

Πιο επικίνδυνο το κάπνισμα για τις γυναίκες

Το κάπνισμα ενδέχεται να εγκυμονεί μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία των γυναικών, σε σχέση με εκείνη των ανδρών, σύμφωνα με νέα έρευνα Νορβηγών επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Τρόμσο, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι καπνίστριες έχουν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του εντέρου, απ’ ό,τι οι άνδρες καπνιστές.

Στο πλαίσιο της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία 600.000 ασθενών και διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που κάπνιζαν είχαν διπλάσιο κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου σε σχέση με τους άνδρες. Ειδικότερα, οι καπνίστριες είχαν κατά 19% αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του εντέρου, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες ήταν 9%. Από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, περίπου 4.000 άτομα ανέπτυξαν καρκίνο του εντέρου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τον μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετώπιζαν οι γυναίκες που ξεκίνησαν να καπνίζουν σε ηλικία 16 ετών ή εκείνες που κάπνιζαν για δεκαετίες. Η έρευνα υποστηρίζει ότι οι γυναίκες ενδεχομένως είναι βιολογικά πιο ευάλωτες, συγκριτικά με τους άνδρες, στις τοξικές επιπτώσεις του καπνού.

Πηγή: BBC.co.uk

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Μια άδικη ειρήνη είναι προτιμότερη από έναν δίκαιο πόλεμο."

Κικέρων, Ρωμαίος ρήτορας & πολιτικός

  • 1952 - Ο Νικόλαος Πλαστήρας αναλαμβάνει Πρωθυπουργός της Ελλάδος

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v