Οι συνήθειες που μας ασχημαίνουν

Θέλετε να δείχνετε πιο όμορφοι/ες; Αποφύγετε αυτές τις επτά κακές συνήθειες για την επιδερμίδα και την υγεία σας.
Οι συνήθειες που μας ασχημαίνουν
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Όπως ακριβώς υπάρχουν συνήθειες που μπορούν να βελτιώσουν τη εμφάνισή μας (σωστή διατροφή, ενυδάτωση, άσκηση κτλ.) αντίστοιχα υπάρχουν και ορισμένες που μακροπρόθεσμα την καταστρέφουν. Μην εκπλαγείτε αν αρκετές από αυτές τις έχετε ενσωματώσει πλήρως στην καθημερινότητά σας. Μάλλον ήρθε η ώρα να τις κόψετε ή τουλάχιστον να τις περιορίσετε. Διαβάστε γιατί.

Καπνίζετε σαν φουγάρο

Πέρα από τις γνωστές επιπτώσεις του τσιγάρου στην υγεία – βλέπε καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνους, οστεοπόρωση, το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά και την επιδερμίδα. Οι χημικές ουσίες που περιέχονται στον καπνό του τσιγάρου ελαττώνουν την ροή αίματος στο δέρμα, μειώνουν το οξυγόνο που κυκλοφορεί στον οργανισμό, «επιτίθενται» στην αρχιτεκτονική του δέρματος και προκαλούν την διάσπαση προστατευτικών δομών όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη (είναι οι ίνες που κάνουν το δέρμα ελαστικό). Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα την δημιουργία πρόσθετων ρυτίδων και «λεκέδων» στο πρόσωπο.

Θέλετε να ελαττώσετε ή (ακόμα καλύτερα) να κόψετε το κάπνισμα; Κλικ εδώ.

Ακόμα ένα ποτηράκι, χικ!

Δεν λέμε, καλό το αλκοόλ, όμως η υπερβολική κατανάλωση έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία (αύξηση λιπώδους ιστού, κίρρωση ήπατος, καρκίνοι στο πεπτικό σύστημα, οστεοπόρωση κτλ.), αλλά και στην εμφάνισή μας. Συγκεκριμένα, οι αυξημένες… δόσεις οινοπνεύματος αφυδατώνουν το δέρμα και προκαλούν οξειδωτική γήρανση. Αποτέλεσμα αυτού, η επιδερμίδα γίνεται πιο ξηρή, θαμπότερη και φαίνεται πιο γερασμένη. Εκτός αυτού, η αγγειοδιαστολή που δημιουργεί το αλκοόλ προκαλεί το κοκκίνισμα ορισμένων τμημάτων του προσώπου ή/και του σώματος.

Σωστή διατροφή; Τι είναι αυτό;

Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο ισχύει επιστημονικά το ρητό «είμαστε ό,τι τρώμε», όμως το «δείχνουμε όπως τρώμε» φαίνεται να ισχύει. Το junk food και γενικά η πλούσια σε λιπαρά διατροφή, εκτός από την σιλουέτα μας επηρεάζει και την επιδερμίδα κάνοντάς την πιο θαμπή και με περισσότερη λιπαρότητα, ενώ «ενθαρρύνει» την εμφάνιση ακμής. Τα άτομα τα οποία έχουν ούτως η άλλως λιπαρή επιδερμίδα έχουν έναν λόγο παραπάνω για να αποφεύγουν τις λιπαρές τροφές. Δείτε εδώ μερικές τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν την όψη της επιδερμίδας σας.

Κοιμήσου αγγελούδι μου

Ο ύπνος μπορεί να «θρέφει τα παιδιά», όμως το ίδιο κάνει και στην επιδερμίδα μας. Κατά την διάρκεια του ύπνου πραγματοποιείται η ανανέωση των κυττάρων και αυξάνεται η παραγωγή του κολλαγόνου, ενός αμινοξέος απαραίτητου για την υγιή όψη της επιδερμίδας. Η έλλειψη ύπνου από την άλλη πλευρά, μπορεί να αυξήσει το σμήγμα, τα σπυράκια και να κάνει την επιδερμίδα σας να φαίνεται πιο «χλωμή». Αν και δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονικό όριο επαρκούς ύπνου, παρ’ όλα αυτά οι ειδικοί συνιστούν έξι με οκτώ ώρες για έναν υγιή ενήλικα.

Κύρτωνε και μη ερεύνα

Οι πολλές ώρες στον υπολογιστή, αλλά και η αδυναμία των μυών της πλάτης αποτελούν τα κύρια αίτια της «καμπούρας», δηλαδή της κυφωτικής στάσης του σώματος: οι ώμοι "πέφτουν" μπροστά, η πλάτη κυρτώνει και εμείς μοιάζουμε ολοένα και περισσότερο με τον… Κουασιμόδο. Σε αρκετές περιπτώσεις, η εν λόγω στάση οφείλεται και στην «αμυντική» μας θέση όταν νοιώθουμε άβολα σε ένα περιβάλλον. Σε κάθε περίπτωση, αν οι ώμοι σας «πέφτουν» συνεχώς μπροστά κατά την διάρκεια της ημέρας, το σώμα προσαρμόζεται σε αυτήν την στάση και πιθανώς να προκληθούν πολύ σοβαρότερα προβλήματα στο σκελετικό σας σύστημα (κύφωση) σε βάθος χρόνου. Κάθε φορά λοιπόν που παρατηρείτε ότι «καμπουριάζετε», σφίξτε την πλάτη και ρίξτε τους ώμους πίσω.

Χαλάρωσε, μη το πιάνεις

Είτε από συνήθεια είτε από αμηχανία, το να αγγίζουμε το πρόσωπό μας χωρίς να έχουμε πλύνει πρώτα τα χέρια μας, εκτός από την μεταφορά ιών όπως αυτός της γρίπης, μεταφέρει ένα σωρό ακόμα μικρόβια και βακτήρια τα οποία βλάπτουν την επιδερμίδα κάνοντάς την να φαίνεται πιο λιπαρή. Επίσης, αυξάνεται η έκκριση σμήγματος με αποτέλεσμα να εμφανίζονται σπυράκια και μαύρα στίγματα.

Φαγώθηκες!

Μπορεί να μην συνδέεται άμεσα με την υγεία της επιδερμίδας, όμως η ονυχοφαγία σίγουρα αφ’ενός θα κάνει τα δάχτυλά σας να θυμίζουν την επιδερμίδα του… Φρέντι Κρούγκερ, αφετέρου θα σας «θρέψουν» με μερικές χιλιάδες μικρόβια. Αν οι δύο παραπάνω διαπιστώσεις δεν σας συγκινούν, τότε μπορείτε όταν σας έρθει η όρεξη για πετσάκια, παρανυχίδες και λοιπά «μεζεδάκια» αντί να φέρετε το χέρι προς το στόμα σας να σφίξετε τη γροθιά σας δυνατά, μέχρις ότου η επιθυμία σας να τα δαγκώσετε να εξαφανιστεί.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v