Hangover: Δοκιμασμένες συνταγές για νηφάλιες χρονιές

Ναι, ναι, ξέρουμε. «Δεν θα ξαναπιείτε». Ούτε κι εμείς. Μέχρι να φτάσει εκείνη η στιγμή, όμως, συγκεντρώνουμε γιατροσόφια, μυστικά και δοκιμασμένες λύσεις, για να απαλλαγούμε από τον εφιάλτη της επόμενης μέρας.
Hangover: Δοκιμασμένες συνταγές για νηφάλιες χρονιές
της Ηρώς Κουνάδη

Το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε. Όσο και αν θέλουμε να πιστεύουμε στα αποτελέσματα της αυθυποβολής, τα μαγικά φίλτρα του τύπου «χτυπήστε στο μπλέντερ μισό αγγούρι, ένα φασόλι και τρία σπόρια ντομάτας» δεν κάνουν τα θαύματα που υπόσχονται. Τα έχουμε δοκιμάσει όλα ένα προς ένα, όλα αυτά τα χρόνια που γράφουμε παραδοσιακά κάθε παραμονή πρωτοχρονιάς τον οδηγό επιβίωσης του hangover. Και όλα αυτά τα χρόνια έχουν καταλήξει στο εξής λυπηρό απόσταγμα σοφίας: Δεν υπάρχει θεραπεία για το hangover. Αυτά είναι τα κακά νέα.

Τα καλά νέα, τώρα, είναι ότι λύσεις υπάρχουν. Δεν είναι θαυματουργές, και δεν θα σας απαλλάξουν από τον πονοκέφαλο και τα συμπτώματα ναυτίας σε λίγα λεπτά, θα στρώσουν όμως τον δρόμο προς την θεραπεία, αν όχι με ροδοπέταλα, τουλάχιστον με μικρομόρια νηφαλιότητας. Κρατήστε σημειώσεις, και μην ορκίζεστε ότι δεν θα ξαναπιείτε, κανείς δεν σας πιστεύει.

Μη με ξυπνάς απ’ τις 6.00 (ούτε απ’ τις 7.00, ούτε απ’ τις 8.00)

Αν γενικώς κοιμάστε πολύ μετά από ξενύχτια, πιθανότατα έχετε παρατηρήσει ότι όσο πιο αργά ξυπνάτε, τόσο λιγότερα είναι τα συμπτώματα του hangover. Ο ανθρώπινος οργανισμός ξέρει να θεραπεύει τα πάντα, αρκεί να τον αφήσουμε στην ησυχία του. Σηκωθείτε, λοιπόν, όταν χτυπήσει το ξυπνητήρι, συρθείτε μέχρι την κουζίνα, πιείτε ένα μεγάλο ποτήρι νερό, πάρτε τηλέφωνο και ακυρώστε οτιδήποτε έχετε κανονίσει να κάνετε, και ξανακοιμηθείτε. Αν η επιβίωση του πλανήτη εξαρτάται από την παρουσία σας σε ένα συγκεκριμένο μέρος, συνεχίστε να διαβάζετε.

Το νερό… νεράκι

Ακόμη και αν έχετε σκοπό να πέσετε στο κρεβάτι με ρούχα και παπούτσια, είναι πολύ (επαναλαμβάνουμε, πολύ) σημαντικό να πιείτε δύο μεγάλα ποτήρια νερό πριν κοιμηθείτε, ακόμη και αν χρειαστεί να πάτε μπουσουλώντας μέχρι την κουζίνα. Θυμηθείτε, επίσης, να πιείτε άλλα δύο όταν ξυπνήσετε, και να συνεχίσετε σε αυτό το μοτίβο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Γιατί; Γιατί προλαμβάνουν την αφυδάτωση που προκαλεί το αλκοόλ στον οργανισμό, και η οποία ευθύνεται κατά βάση για τα συμπτώματα του hangover. Δεν μας νοιάζει που δεν διψάτε, και θα πρέπει να πίνετε νερό με το ζόρι. Η δίψα είναι σύμπτωμα της αφυδάτωσης, κι όταν τη νιώθουμε, είναι ήδη αργά: ο οργανισμός έχει αφυδατωθεί.

Μια πολυβιταμίνη την ημέρα

Μία πολυβιταμίνη, κατά προτίμηση σε μορφή χαπιού, θα δώσει μια ανάσα στον ταλαιπωρημένο οργανισμό σας. Αν δε νιώθετε ναυτία στην ιδέα και μόνο ενός πορτοκαλιού, θα ήταν ακόμα αποτελεσματικότερο να φάτε ένα φρούτο. Αν, όμως, έχετε φτάσει το στομάχι σας σε σημείο να διαμαρτύρεται στην παραμικρή επαφή με οτιδήποτε, μια πολυβιταμίνη θα κάνει την ίδια δουλειά. Ποια είναι αυτή; Θα αναπληρώσει τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που έχει χάσει ο οργανισμός από την υπερκατανάλωση αλκοόλ και θα επιταχύνει την ανάρρωση.

Υδρογόνου-δύο-οξυγόνου συνέχεια

Κάντε ένα χλιαρό ντους. Χλιαρό, επαναλαμβάνουμε, υπάρχει λόγος: Αν είναι ζεστό απλώς θα ξανακοιμηθείτε, αν είναι κρύο θα νιώσετε ακόμα και τα μαλλιά σας να πονάνε. Αφιερώστε 3-4 λεπτά για να κάνετε κυκλικό μασάζ με τα δάχτυλα στο κεφάλι σας καθώς λούζεστε –κατά προτίμηση με ένα σαμπουάν με ευχάριστο, αλλά όχι δυνατό, άρωμα– και, αν έχετε χρόνο, τρίψτε την πλάτη και τα πέλματά σας με μια λούφα ή ένα scrub. Δεν θα πιστεύετε τα ευεργετικά του οφέλη δέκα λεπτά αργότερα.

I like the way you move

Καταλαβαίνουμε απόλυτα την ανάγκη σας να βουλιάξετε στην καρέκλα του γραφείου, ή στην πολυθρόνα της θείας που σας έχει καλέσει για φαγητό (αν και εξακολουθούμε να μην καταλαβαίνουμε γιατί δεν το ακυρώσατε) και να μην κουνήσετε ούτε το χέρι σας για την υπόλοιπη μέρα. Αν, όμως, καταφέρετε να επιβληθείτε στον εαυτό σας και να κάνετε έστω τον γύρο του τετραγώνου, να παρκάρετε λίγο πιο μακριά από τον προορισμό σας ή έστω να πάτε με τα πόδια μέχρι το περίπτερο, θα καταφέρετε να αποβάλλετε, μέσω της εφίδρωσης, τις τοξίνες που έχουν συγκεντρωθεί στον οργανισμό σας και να συνέλθετε πιο γρήγορα. Αξίζει τον κόπο.

Το hangover περνά από το στομάχι

Μπορεί να έχετε ακούσει πως ένα γεμάτο στομάχι θα βοηθήσει τον οργανισμό να αποβάλλει γρηγορότερα το συσσωρευμένο αλκοόλ. Το πρόβλημα, όμως, είναι πως αν βαρύνετε το στομάχι σας με λίπη και γαλακτοκομικά προϊόντα τα αποτελέσματα θα είναι μάλλον τα αντίθετα, καθώς το ανακάτεμα δε θα υποχωρήσει στο ελάχιστο.

Προτιμήστε ισορροπημένα, μικρά γεύματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, πλούσια σε φυτικές ίνες, καθώς και υδατάνθρακες, οι οποίοι βοηθούν επίσης –καταναλώστε τους, όμως, με μέτρο, γιατί η αίσθηση νάρκωσης που ακολουθεί μια μεγάλη μακαρονάδα θα σας στείλει απλώς πίσω στο κρεβάτι, και για κάποιο μυστήριο λόγο δεν το θέλετε αυτό. Τα δημητριακά σε οποιαδήποτε μορφή τους, κατά προτίμηση ολικής αλέσεως και χωρίς τα γάλατα και τα γιαούρτια που τα συνοδεύον συνήθως, μπορούν να κάνουν θαύματα. Η ντομάτα είναι επίσης εξαιρετικά δημοφιλής στους κύκλους των κατά συρροή θυμάτων του hangover. Μια μακαρονάδα με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας –χωρίς βούτυρο– μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια.

Σε βλέπω στην κούπα του καφέ μου

Μία κούπα καφέ –κατά προτίμηση γαλλικού, που είναι ο ελαφρύτερος– μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση το πρωί, αλλά περισσότερες μάλλον θα τη χειροτερέψουν. Η καφεΐνη διεγείρει τον οργανισμό, συμβάλλοντας στην, έστω και προσωρινή, απαραίτητη αύξηση ενέργειας. Θεωρητικά, το ίδιο μπορούν να κάνουν και τα energy drinks, όπως το Lucozade ή το Red Bull, τα οποία, όμως, με το ανθρακικό τους μάλλον θα ενοχλήσουν το ήδη ταλαιπωρημένο στομάχι σας. Η καλύτερη λύση είναι το τσάι, κατά προτίμηση πράσινο, που επιφέρει περίπου τα ίδια αποτελέσματα με τον καφέ, χωρίς να χειροτερεύει την αφυδάτωση του οργανισμού. Και πάλι, προσοχή στις υπερβολές: μία με δύο κούπες τσάι είναι υπεραρκετές, καθώς το τσάι έχει διουρητικές ιδιότητες –πράγμα καθόλου καλό για έναν αφυδατωμένο οργανισμό.

Καλή χρονιά, χωρίς hangover!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v