Γιατί μας κάνει χαρούμενους το αλκοόλ;

Το αλκοόλ μας κάνει χαρούμενους, γιατί εκλύει ενδορφίνες παρόμοιες με εκείνες του γέλιου και της άσκησης, λέει νέα έρευνα που αισιοδοξεί να ανοίξει τον δρόμο για την θεραπεία του αλκοολισμού.
Γιατί μας κάνει χαρούμενους το αλκοόλ;
Η κατανάλωση αλκοόλ μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα, γιατί παράγει στον εγκέφαλο τις ίδιες χημικές ουσίες με την άσκηση και το γέλιο. Είναι, δε, εθιστική, γιατί απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες είναι ο τρόπος με τον οποίο ο οργανισμός μας μάς κάνει να νιώθουμε ευχαρίστηση και επιβράβευση. Σε αυτά τα συμπεράσματα κατέληξαν, για πρώτη φορά, επιστήμονες που μελέτησαν το αλκοόλ και τις (θετικές) επιπτώσεις του.

Οι πρωτεΐνες που ανακουφίζουν από τον πόνο και το στρες παράγονται φυσιολογικά στον εγκέφαλο, και έχουν επιδράσεις παρόμοιες με εκείνες των οπιούχων όπως η μορφίνη. Τα εγκεφαλογραφήματα που πραγματοποιήθηκαν αποδεικνύουν για πρώτη φορά πως η πεποίθηση των επιστημόνων ότι το αλκοόλ πυροδοτεί την απελευθέρωση ενδορφινών ήταν σωστή.

Η ανακάλυψη συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου όπου λαμβάνει χώρα η έκκριση ενδορφινών θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να αναπτύξουν νέες μεθόδους που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του εθισμού στο αλκοόλ.

Η επικεφαλής της έρευνας, Dr Jennifer Mitchell του Πανεπιστημίου του San Francisco, δήλωσε ότι «πρόκειται για μια παρατήρηση που είχε γίνει πριν από τριάντα χρόνια, και η οποία είχε βασιστεί σε μελέτες σε ζώα, αλλά δεν είχε επιβεβαιωθεί σε ανθρώπους έως τώρα. Αυτή είναι η πρώτη φορά που απαντάται το ερώτημα πώς το αλκοόλ μας κάνει να αισθανόμαστε καλά».

Οι ερευνητές εξέτασαν με τη μέθοδο της τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων τους εγκεφάλους δεκατριών συστηματικών καταναλωτών αλκοόλ, και δώδεκα ατόμων που δεν έπιναν γενικώς, αμέσως αφού είχαν πιει αλκοόλ.

Τα ευρήματά τους, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Science Translation Medicine, αποδεικνύουν ότι το αλκοόλ προκαλεί την έκκριση ενδορφινών σε μέρη του εγκεφάλου όπως είναι ο επικλινής πυρήνας και ο μετωπιαίος φλοιός.

Για όλους τους εθελοντές, όσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα των ενδορφινών που εκλύονταν στον επικλινή πυρήνα, τόσο εντονότερα ήταν τα αισθήματα ευχαρίστησης. Για τους συμμετέχοντες που κατανάλωναν συστηματικά αλκοόλ, τα υψηλά επίπεδα ενδορφινών στον μετωπιαίο φλοιό συνδέονταν με εντονότερα αισθήματα μέθης, πράγμα που δεν ίσχυε σε όσους δεν έπιναν γενικά.

«Αυτό δείχνει ότι το μυαλό όσων πίνουν πολύ επηρεάζεται κατά τρόπο που τους κάνει να έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρίσκουν το αλκοόλ ευχάριστο. Αυτό ίσως είναι μια ένδειξη για το πώς αναπτύσσεται η προβληματική σχέση με το αλκοόλ. Το εντονότερο αίσθημα ευχαρίστησης ίσως είναι που τους κάνει να πίνουν υπερβολικά πολύ» σχολίασε η Dr. Mitchell.

Πηγή: Telegraph.co.uk
Η.Κ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v