Αλκοόλ και υγεία: Μια σχέση πάθους, όχι λάθους

Είναι, τελικά, όντως ωφέλιμη για την υγεία η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ; Ποια στοιχεία το επιβεβαιώνουν; Και τι ακριβώς ορίζουμε ως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ; Τέσσερις επιστημονικές μελέτες απαντούν.
Αλκοόλ και υγεία: Μια σχέση πάθους, όχι λάθους
Από το κλασικό διαφημιστικό πόστερ «Η Guinness κάνει καλό» ως τις τελευταίες επιστημονικές μελέτες, οι πότες αναζητούν εδώ και πολύ καιρό την επιβεβαίωση του περιβόητου ισχυρισμού πως ένα ποτηράκι αλκοόλ μπορεί να είναι ωφέλιμο για την υγεία τους. Οι ερευνητές, όμως, φροντίζουν συνήθως να προειδοποιούν πως οι συστάσεις τους δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για να ενθαρρύνουν τίποτα περισσότερο από τη με μέτρο κατανάλωση.

Πρόσφατη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια έξοδος για ποτό λίγες φορές την εβδομάδα είναι καλύτερη για την υγεία από την πλήρη αποχή από το αλκοόλ –με την προϋπόθεση, πάντα, πως περιοριζόμαστε σε δυο ποτήρια μπύρα ή ένα-δυο ποτήρια κρασί. Η έρευνα, που διεξήχθη στην Ιαπωνία, κατέληξε πως η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες λιπώδους ήπατος –που είναι η αιτία πολλών ασθενειών– έως και 60%.

Μία άλλη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα, κατέληξε στο συμπέρασμα πως ένα ποτήρι κρασί την ημέρα μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος. Οι ερευνητές δήλωσαν πως οι προηγούμενες υποθέσεις ότι το αλκοόλ συνδέεται με την παχυσαρκία ήταν ανακριβείς. Όσοι πίνουν πολύ έχουν όντως πολλές πιθανότητες να παχύνουν, αλλά αν η κατανάλωση περιορίζεται σε ένα ποτό πού και πού, τότε ουδείς κίνδυνος υπάρχει.

Μία τρίτη έρευνα δείχνει ότι όσοι πίνουν με μέτρο ενδέχεται να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη ή μεταβολικών συνδρόμων, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Σύμφωνα με τις συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες, οι άνδρες δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 3-4 μονάδες αλκοόλ την ημέρα, ενώ για τις γυναίκες το όριο είναι χαμηλότερο, στις 2-3 μονάδες. Ένα μεγάλο (500 ml) ποτήρι δυνατής lager ή ένα μεγάλο ποτήρι κρασί αντιστοιχούν σε 3 μονάδες, ενώ ένα μικρό ποτήρι μπύρα ή κρασί αντιστοιχεί σε 2 μονάδες.

Όσο για την Guiness; Έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2007 κατέληξε πως το σλόγκαν μπορεί να εμπεριέχει όντως μια δόση αλήθειας, καθώς η stout ενδέχεται να προλαμβάνει την καρδιακή προσβολή.

Πηγή: Telegraph.co.uk
Η.Κ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v