ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Πόνος στη μέση: Τις πταίει;

Ταλαιπωρεί χιλιάδες άτομα καθημερινά, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, ενώ συνεχώς παρουσιάζονται νέα κρούσματα. Που οφείλεται ο πόνος στη μέση; Πόσο βοηθούν τα φάρμακα και ποια η επίδραση της άσκησης; Ο Χρήστος Ριγανάς, Phd/ Post Doc, δίνει απαντήσεις στην κάμερα του In2life.

Πόνος στη μέση: Τις πταίει;

του Νικόλα Γεωργιακώδη

«Με πονάει η μέση μου». Πόσες φορές το έχουμε ακούσει από το άμεσο περιβάλλον μας ή (ακόμα χειρότερα) το έχουμε νιώσει και εμείς οι ίδιοι στο… πετσί μας; Το γεγονός είναι ότι ο πόνος στην οσφύ, όπως είναι η επιστημονική της ονομασία, αποτελεί μια συνηθισμένη πάθηση που ταλαιπωρεί μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Μάλιστα, έχει διαπιστωθεί ότι οι δύο στους τρεις εργαζόμενους είχαν κάποτε αισθανθεί πόνους στη μέση και όχι μόνο όσοι ασχολούνται με «βαριές» δουλειές, αλλά και εργαζόμενοι σε ελαφριές δουλειές, ακόμη και υπάλληλοι γραφείου.
 
Σε παλαιότερο άρθρο  είχαμε τονίσει την σημασία της σωστής στάσης του σώματος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και της μυϊκής ενδυνάμωσης στην πρόληψη του… κακού, καθώς και τρόπους ανακούφισης από τους (ήπιους) πόνους. Τι γίνεται όμως όταν τα πράγματα είναι σοβαρά; Ποια είναι τα κυριότερα αίτια του πόνου στη μέση; Μπορεί να βοηθήσει η φαρμακευτική αγωγή και αν ναι, σε τί; Ποιά είναι η επίδραση των ασκήσεων ενδυνάμωσης και των διατάσεων στο πρόβλημα; Ο Χρήστος Ριγανάς, Phd/Post Doc, Διδάκτωρ ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ με γνωστικό αντικείμενο τη Φυσιολογία της Άσκησης, δίνει απαντήσεις στην κάμερα του In2life.

"Το ανθρώπινο σώμα στηρίζεται στα οστά και τους μύες, για την διατήρηση της σωστής στάσης και ισορροπίας του. Η σπονδυλική στήλη έχει ήπιες καμπύλες, άλλοτε ελαφρώς λορδοτικές και άλλοτε ελαφρώς κυφωτικές, σχηματίζοντας μια νοητή ευθεία ισορροπίας από το κεφάλι έως τα πέλματα. Αν το βάρος του σώματος ή ένας μικρός μυς έλκει κάποιο τμήμα του σώματος, εκτός της νοητής γραμμής ισορροπίας του, άλλα μέρη του σώματος μετακινούνται εκτός θέσης για να αντισταθμίσουν αυτό το γεγονός", αναφέρει ο κ. Ριγανάς.

Έτσι, αν η κοιλιά εξωθείται, η λεκάνη μπορεί να κλείσει προς τα εμπρός, αυξάνοντας τη φόρτιση στο κάτω τμήμα της ράχης (οσφυϊκή μοίρα). "Η χρόνια φόρτιση από κακή ευθυγράμμιση προκαλεί ακόμη χειρότερη στάση, περαιτέρω αύξηση της φόρτισης, πόνο κι πιθανές παραμορφώσεις στο μυοσκελετικό σύστημα. Για την διατήρηση της σωστής ευθυγράμμισης απαιτείται ισορροπία ανάμεσα στην ευλυγισία και την δύναμη των μυών που στηρίζουν το κορμό", τονίζει ο κ. Ριγανάς και προσθέτει: "Αν οι καμπτήρες του ισχίου είναι πολύ ισχυροί ή όχι αρκετά μακροί, έχουν αντίθετη δράση με τους ισχυρούς κοιλιακούς, στρέφοντας την πύελο προς τα εμπρός, προκαλώντας υπέρμετρη οσφυϊκή κύρτωση. Αυτός είναι και ο λόγος, όπου προτείνονται ασκήσεις ευλυγισίας των καμπτηρών του ισχίου και μυϊκής ενδυνάμωσης των κοιλιακών".


Δείτε το βίντεο:
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2