Η καρδιά μας κινδυνεύει πραγματικά… όταν ραγίσει

Η περίοδος πένθους μετά την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για την καρδιά, λέει πρόσφατη έρευνα, η οποία επισημαίνει πως οι πιθανότητες καρδιακών παθήσεων αυξάνονται μέχρι και 21 φορές περισσότερο υπό αυτές τις συνθήκες.
Η καρδιά μας κινδυνεύει πραγματικά… όταν ραγίσει
Μπορεί κανείς να πεθάνει πραγματικά όταν «ραγίζει» η καρδιά του, λένε οι επιστήμονες, που ανακάλυψαν ότι όσοι θρηνούν την απώλεια ενός στενού συγγενή διατρέχουν 21 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν καρδιακό επεισόδιο.

Ένας «καταιγισμός» στρεσογόνων καταστάσεων, η έλλειψη ύπνου και η πιθανή παραμέληση λήψης κάποιας φαρμακευτικής αγωγής θέτει την υγεία όσων βρίσκονται σε πένθος σε αυξημένο κίνδυνο τις ημέρες του «θρήνου».

Οι επιστήμονες επεσήμαναν πως μετά τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου, η πιθανότητα ανακοπής αυξάνεται 21 φορές περισσότερο από το κανονικό την πρώτη ημέρα και έξι φορές την πρώτη εβδομάδα. Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που ασχολείται με την υγεία όσων βρίσκονται υπό συνθήκες πένθους.

Σύμφωνα με παλιότερη έρευνα, οι σύζυγοι που έχουν υποφέρει τον χαμό του/της συζύγου τους είχαν πολύ υψηλότερες πιθανότητες μακροπρόθεσμα να πεθάνουν εξαιτίας καρδιακών παθήσεων και εμφράγματος, τα οποία διαγνώστηκαν στο 53% των θανάτων.

Το ψυχολογικό στρες, όπως αυτό που προκαλείται από το έντονο πένθος, μπορεί να αυξήσει τους παλμούς, την αρτηριακή πίεση και την θρόμβωση του αίματος, κάτι που οδηγεί σε υψηλές πιθανότητες καρδιακών επεισοδίων. Ο κίνδυνος αυξάνεται όταν στην αρχή της περιόδου πένθους οι άνθρωποι κοιμούνται λιγότερο, βιώνουν έλλειψη όρεξης και ανεβαίνουν τα επίπεδα κορτιζόλης.

Η Elizabeth Mostofsky, επικεφαλής της έρευνας, σημείωσε: «Οι φίλοι και η οικογένεια σε τέτοιες περιπτώσεις οφείλουν να προσφέρουν υποστήριξη για να προλάβουν τέτοια επεισόδια, ιδίως στην αρχή του πένθους. Ομοίως, οι γιατροί πρέπει να γνωρίζουν ότι η καρδιά καταβεβλημένων από το πένθος ασθενών διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο».

Κατά την διάρκεια τέτοιων στρεσογόνων καταστάσεων, καταλήγει η έρευνα, οφείλουμε να προσέχουμε τον εαυτό μας και να αναζητούμε ιατρική βοήθεια αν εμφανίσουμε συμπτώματα. Τέτοια είναι οι πόνοι στο στήθος, στο στομάχι και στο πάνω μέρος του κορμού, κομμένη αναπνοή, «κρύος ιδρώτας», ναυτία και ζαλάδα.

Πηγή: Telegraph
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v