ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Η καρδιά μας κινδυνεύει πραγματικά… όταν ραγίσει

Η περίοδος πένθους μετά την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για την καρδιά, λέει πρόσφατη έρευνα, η οποία επισημαίνει πως οι πιθανότητες καρδιακών παθήσεων αυξάνονται μέχρι και 21 φορές περισσότερο υπό αυτές τις συνθήκες.

Η καρδιά μας κινδυνεύει πραγματικά… όταν ραγίσει

Μπορεί κανείς να πεθάνει πραγματικά όταν «ραγίζει» η καρδιά του, λένε οι επιστήμονες, που ανακάλυψαν ότι όσοι θρηνούν την απώλεια ενός στενού συγγενή διατρέχουν 21 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν καρδιακό επεισόδιο.

Ένας «καταιγισμός» στρεσογόνων καταστάσεων, η έλλειψη ύπνου και η πιθανή παραμέληση λήψης κάποιας φαρμακευτικής αγωγής θέτει την υγεία όσων βρίσκονται σε πένθος σε αυξημένο κίνδυνο τις ημέρες του «θρήνου».

Οι επιστήμονες επεσήμαναν πως μετά τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου, η πιθανότητα ανακοπής αυξάνεται 21 φορές περισσότερο από το κανονικό την πρώτη ημέρα και έξι φορές την πρώτη εβδομάδα. Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που ασχολείται με την υγεία όσων βρίσκονται υπό συνθήκες πένθους.

Σύμφωνα με παλιότερη έρευνα, οι σύζυγοι που έχουν υποφέρει τον χαμό του/της συζύγου τους είχαν πολύ υψηλότερες πιθανότητες μακροπρόθεσμα να πεθάνουν εξαιτίας καρδιακών παθήσεων και εμφράγματος, τα οποία διαγνώστηκαν στο 53% των θανάτων.

Το ψυχολογικό στρες, όπως αυτό που προκαλείται από το έντονο πένθος, μπορεί να αυξήσει τους παλμούς, την αρτηριακή πίεση και την θρόμβωση του αίματος, κάτι που οδηγεί σε υψηλές πιθανότητες καρδιακών επεισοδίων. Ο κίνδυνος αυξάνεται όταν στην αρχή της περιόδου πένθους οι άνθρωποι κοιμούνται λιγότερο, βιώνουν έλλειψη όρεξης και ανεβαίνουν τα επίπεδα κορτιζόλης.

Η Elizabeth Mostofsky, επικεφαλής της έρευνας, σημείωσε: «Οι φίλοι και η οικογένεια σε τέτοιες περιπτώσεις οφείλουν να προσφέρουν υποστήριξη για να προλάβουν τέτοια επεισόδια, ιδίως στην αρχή του πένθους. Ομοίως, οι γιατροί πρέπει να γνωρίζουν ότι η καρδιά καταβεβλημένων από το πένθος ασθενών διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο».

Κατά την διάρκεια τέτοιων στρεσογόνων καταστάσεων, καταλήγει η έρευνα, οφείλουμε να προσέχουμε τον εαυτό μας και να αναζητούμε ιατρική βοήθεια αν εμφανίσουμε συμπτώματα. Τέτοια είναι οι πόνοι στο στήθος, στο στομάχι και στο πάνω μέρος του κορμού, κομμένη αναπνοή, «κρύος ιδρώτας», ναυτία και ζαλάδα.

Πηγή: Telegraph

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2