ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Ο ύπνος μας βοηθά να ξεπεράσουμε τα προβλήματά μας

Τα όνειρα μας βοηθούν να ξεπεράσουμε τα προβλήματά μας, λέει η επιστήμη, καθώς ο ύπνος αποτελεί ένα είδος «αποθεραπείας» από τις οδυνηρές μνήμες που συγκεντρώνουμε κατά την διάρκεια μιας αγχωτικής ημέρας.

Ο ύπνος μας βοηθά να ξεπεράσουμε τα προβλήματά μας

Κοιμηθείτε να… γειάνετε, λέει και επισήμως η επιστήμη, η οποία είναι πλέον σε θέση να εξηγήσει τα οφέλη του ύπνου με χειροπιαστές έρευνες. Μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας συμπέρανε πως όταν κοιμόμαστε με προβλήματα στο μυαλό μας, συγκεκριμένο στάδιο του ύπνου συντελεί στην ανώδυνη επεξεργασία τους, προσφέροντας ουσιαστικά ένα είδος ασπίδας στο άγχος και τις τραυματικές μνήμες.

Αυτό συμβαίνει στο στάδιο REM του ύπνου, αυτό δηλαδή στο οποίο «κατοικούν» τα όνειρά μας. Τότε, το «σύστημα άγχους» του εγκεφάλου μας απενεργοποιείται, όσο αυτός επεξεργάζεται τις πρόσφατες συναισθηματικές μας αναμνήσεις.

Εγκεφαλικές τομογραφίες έδειξαν ότι μετά τον ύπνο, το συναισθηματικό κέντρο του εγκεφάλου γίνεται λιγότερο ενεργό, ενώ οι περιοχές που ελέγχουν την λογική σκέψη κυριαρχούν, βοηθώντας μας να ξεπεράσουμε τις οδυνηρές εμπειρίες της προηγούμενης ημέρας.

Αυτά τα ευρήματα προσφέρουν μια καλή εξήγηση και για την περίπτωση όσων πάσχουν από μετατραυματικές διαταραχές άγχους: Συχνά, αυτοί οι άνθρωποι πάσχουν από διαταραχές ύπνου, γεγονός που μπορεί να συμβάλλει στην δυσκολία να ξεπεράσουν τις τραυματικές μνήμες.

Αν και δεν υπάρχει επιστημονική ομοφωνία για τον λόγο που σπαταλάμε το ένα τρίτο της ζωής μας στον ύπνο, η μελέτη αυτή αποδεικνύει για άλλη μια φορά την σημασία της φάσης REM, που καταλαμβάνει το 20% του ύπνου μας. Ο Matthew Walker, εκ των βασικών συντελεστών της έρευνας, είπε πως τα όνειρα «μας προσφέρουν ένα είδος νυχτερινής θεραπείας, μια ανακούφιση που αφαιρεί τις “αιχμηρές γωνίες” των εμπειριών της προηγούμενης ημέρας».

Με την επεξεργασία παλιών συναισθηματικών εμπειριών, σύμφωνα με τον ειδικό, όταν ξυπνάμε, οι τελευταίες έχουν εξομαλυνθεί όσον αφορά την συναισθηματική τους ισχύ. Αισθανόμαστε καλύτερα και νιώθουμε πως μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε.

Πηγή: Telegraph

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ποιος είπε ότι δεν έχουν φτιαχτεί ακόμα μηχανές του χρόνου; Ήδη υπάρχουν. Λέγονται βιβλία."

Robert Benchley, Αμερικανός αρθρογράφος

 • 532 — Καταστέλλεται η Στάση του Νίκα.
  1823 — Το Ναύπλιο ορίζεται έδρα της ελληνικής κυβέρνησης.
  1896 — Γίνεται η παρουσίαση της πρώτης μηχανής ακτινών Χ στη Νέα Υόρκη.
  1923 — Η Ελλάδα γίνεται η τελευταία χώρα που υιοθετεί το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Τίθεται σε ισχύ την 16η Φεβρουαρίου, η οποία γίνεται η 1η Μαρτίου με το νέο ημερολόγιο.
  1965 — Η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ παντρεύονται στους Δελφούς.
  1996 — Ο Κώστας Σημίτης εκλέγεται πρωθυπουργός, με 86 έναντι 75 ψήφους του Άκη Τσοχατζόπουλου, στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v