Έρευνα: Στα 45 αρχίζουμε να το «χάνουμε»

Νωρίτερα, σε σχέση με ό,τι φανταζόμασταν, ξεκινά η εξασθένιση των νοητικών μας ικανοτήτων, σύμφωνα με αποτελέσματα πολυετούς έρευνας, τα οποία δείχνουν πως ήδη από τα 45 ξεκινά η… παρακμή.
Έρευνα: Στα 45 αρχίζουμε να το «χάνουμε»
Ήδη από την ηλικία των 45 ετών αρχίζουν να εξασθενούν η μνήμη, η κατανόηση και οι νοητικές ικανότητες, σύμφωνα με τα συμπεράσματα νέας έρευνας που πραγματοποιείται εδώ και τριάντα περίπου χρόνια από Άγγλους και Γάλλους επιστήμονες, με την βοήθεια 10.000 δημοσίων υπαλλήλων στο Λονδίνο. Κατά την διάρκεια όλων αυτών των ετών οι συμμετέχοντες απαντούν σε ερωτήσεις και δίνουν πληροφορίες πάνω σε κάθε σκοπιά της ζωής τους, από την διατροφή έως την εκπαίδευσή τους, ενώ υπόκεινται τακτικά σε ειδικές ιατρικές εξετάσεις.

Από το 1997 και για μία ολόκληρη δεκαετία οι επιστήμονες, με επικεφαλής την Archana Singh-Manoux, του Paul-Brousse Hospital στο Παρίσι, έλεγξαν τρεις φορές τη νοητική λειτουργία των συμμετεχόντων ηλικίας από 45 έως 70 ετών. Για τις ανάγκες της έρευνας αξιολογήθηκαν η μνήμη, το λεξιλόγιο, η ακοή και η όραση. Η Singh-Manoux ανακάλυψε ότι με το πέρασμα του χρόνου, οι επιδόσεις σε τεστ μνήμης, λογικής και λεξιλογίου εξασθένησαν, ιδιαίτερα ανάμεσα στους συμμετέχοντες μεγαλύτερης ηλικίας.

Πιο συγκεκριμένα, στους άντρες ηλικίας 45 έως 49 ετών, οι ικανότητες λογικής μειώθηκαν κατά σχεδόν 4% και στην ηλικία 65 έως 70 ετών κατά περίπου 10%. Στις γυναίκες, η εξασθένηση στη λογική πλησίαζε το 5% στην ηλικία των 45 έως 49 ετών και στο περίπου 7% στην ηλικία 65 έως 70 ετών.

Η ίδια η Singh-Manoux, δήλωσε ότι η επίγνωση του γεγονότος ότι η νοητική κατάσταση δεν παραμένει άθικτη μέχρι τα βαθιά γεράματα, μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει τους ανθρώπους να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους και να βελτιώσουν την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο αρνητικών αποτελεσμάτων στις νοητικές ικανότητες στην τρίτη ηλικία.

Η έρευνα δείχνει ότι αυτό που είναι καλό για την καρδιά είναι και για το κεφάλι, καθιστώντας τον υγιεινό τρόπο ζωής μέρος της επιβράδυνσης της νοητικής εξασθένησης.
Ιδιαίτερα προσεκτικοί για να είναι αποφύγουν την καρδιοπάθεια –και ως εκ τούτου την άνοια στην τρίτη ηλικία- πρέπει να είναι όσοι πάσχουν από παχυσαρκία, υπέρταση και υψηλή χοληστερόλη, δήλωσαν οι ερευνητές. Πρόσθεσαν δε ότι η κατανόηση της νοητικής γήρανσης θα είναι μια από τις προκλήσεις του αιώνα, ιδιαίτερα επειδή οι άνθρωποι ζουν περισσότερο.

Επιπλέον, η γνώση του πότε είναι πιθανό να αρχίσει η νοητική εξασθένηση μπορεί να βοηθήσει στην εφαρμογή ειδικής αγωγής, επειδή όσο νωρίτερα αρχίζει η αντιμετώπιση τόσο πιθανότερο είναι να είναι αποτελεσματική, σημειώνουν οι ερευνητές.

Καταλήγουν, ωστόσο πως θα πρέπει να υπάρξει και νέα έρευνα που να εστιάζει στην κατανόηση των παραγόντων που μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλουν σε νοητική εξασθένηση σε νεότερους ανθρώπους.

Πηγή: Healthland.time.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v