Μικροσκοπικά μωρά που χαίρουν άκρας υγείας

Παρά τα 260 γραμμάρια βάρους γέννησης, η Rumaisa Rahman, σήμερα επτά ετών, χαίρει άκρας υγείας, δίνοντας ελπίδες και για άλλα πολύ πρόωρα μωρά. Ο ειδικοί, ωστόσο, εξηγούν ότι ρόλο στην βιωσιμότητα παίζει κυρίως η διάρκεια της κύησης.
Μικροσκοπικά μωρά που χαίρουν άκρας υγείας
Ένας take-away μεγάλος cappuccino -σαν αυτόν που πιθανώς πίνετε αυτή τη στιγμή- ζυγίζει περί τα 80 γραμμάρια περισσότερο από όσο ζύγιζε η Rumaisa Rahman όταν γεννήθηκε. Η μικροσκοπική δίδυμη γεννήθηκε τον Ιούλιο του 2004 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Loyola, στο Σικάγο, με βάρος μόλις 260 γραμμάρια, κερδίζοντας δικαιωματικά τον τίτλο του ελαφρύτερου μωρού στον κόσμο, έχοντας ξεπεράσει την κατά δεκαπέντε χρόνια μεγαλύτερή της Madeleine Mann, η οποία είχε γεννηθεί στο ίδιο νοσοκομείο με βάρος 280 γραμμάρια.

Μαιευτήρας και των δύο μωρών είναι ο Dr. Jonathan Muraskas, καθηγητής παιδιατρικής με ειδικότητα στα πρόωρα μωρά, ο οποίος πρόσφατα δημοσίευσε μελέτη στο περιοδικό Pediatrics σχετικά με την υγεία των δύο αυτών κοριτσιών μετά από τόσα χρόνια.
Όσο απίστευτο κι αν φαίνεται και τα δύο μικροσκοπικά πρόωρα έφτασαν σε ικανοποιητικότατα ορόσημα εξέλιξης, τόσο σε κινητικό όσο και γλωσσικό επίπεδο. Η Rumaisa πηγαίνει στην πρώτη δημοτικού, ενώ η Madeline φοιτά στο Κολλέγιο. Και οι δύο τα κατάφεραν, όμως οι ιστορίες τους δεν αποτελούν κανόνα, «ούτε θα πρέπει να δημιουργηθούν εσφαλμένες προσδοκίες σε γονείς που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα».

Οι απόψεις των γιατρών, άλλωστε, ως προς το πόσο πρόωρο μπορεί να είναι ένα πρόωρο για να σωθεί, διαφέρουν πολύ. Κάποιοι λένε ότι μωρά που γεννιούνται πριν την 23η εβδομάδα δεν επιδέχονται περιθώρια ιατρικής περίθαλψης, ενώ άλλοι γιατροί είναι διατιθέμενοι να προσπαθήσουν να τα σώσουν από επιπλοκές.

Οι περισσότεροι, πάντως, συμφωνούν ότι δεν είναι τόσο το βάρος του πρόωρου νεογέννητου που θα καθορίσει την επιβίωσή του όσο το μήκος της κυοφορίας. Τόσο η Rumaisa όσο και η Madeline, μπορεί να ήταν απίστευτα μικροσκοπικές, όμως είχαν τον απαιτούμενο χρόνο να αναπτυχθούν στην μήτρα της μητέρας: Η μία γεννήθηκε την 25η εβδομάδα και η άλλη την 26η εβδομάδα κύησης. Το όριο βιωσιμότητας θεωρείται γενικά η 23η εβδομάδα –η συνολική φυσιολογική εγκυμοσύνη διαρκεί 40 εβδομάδες.

Σύμφωνα με τον Dr. Muraskas δεν υπάρχουν σαφείς επιστημονικές υποδείξεις για την φροντίδα που χρειάζονται τα πρόωρα μωρά, γι’αυτό πολλά από αυτά που έχουν γεννηθεί με μεγαλύτερο βάρος από αυτό της Madeline και της Rumaisa δεν έχουν καταφέρει να επιβιώσουν. Έτσι, τόσο αυτός όσο και ο Dr. Scott Berns, πρόεδρος του μη-κυβερνητικού οργανισμού σε θέματα νεογνικής υγείας March of Dimes, συμφωνούν ότι δεν ήταν θαύμα αυτό που έσωσε τα δύο παραπάνω κορίτσια, αλλά η επαρκής παραμονή τους στην μήτρα. «Είναι πραγματικά υπέροχη η πορεία των δύο κοριτσιών, λέει ο Dr. Berns, όμως δεν είναι όλα τα πρόωρα τόσο τυχερά. Στην Αμερική υπάρχει επιδημία πρόωρων γεννήσεων τα τελευταία χρόνια, με τον αριθμό να ξεπερνά κάθε χρόνο το μισό εκατομμύριο».

Τον περασμένο Απρίλιο είχε και η Ευρώπη το νεώτερο πρόωρο όλων των εποχών που κατάφερε να επιβιώσει έχοντας γεννηθεί στις 21 εβδομάδες και 5 ημέρες με βάρος περίπου 455 γραμμάρια. Ο λόγος για την Frieda Mangold, της οποίας η πορεία της υγείας παραμένει αβέβαιη. Τα μωρά που γεννιούνται πριν την 23η εβδομάδα έχουν ποσοστό επιβίωσης περίπου 20%, λέει ο Dr. Muraskas, ενώ το 90% αυτών μπορεί να εμφανίσει τύφλωση, κώφωση ή εγκεφαλική παράλυση. Μωρά, όμως, που γεννιούνται τέσσερις εβδομάδες αργότερα έχουν ποσοστό επιβίωσης σχεδόν 90% και μόλις 5% πιθανότητες να εμφανίσουν κάποια από τις παραπάνω επιπλοκές.

Η Rumaisa και η Madeline, ωστόσο, πέρα από το «ηλικιακό» πλεονέκτημα, είχαν και το πλεονέκτημα ότι είναι κορίτσια, τα οποία πάντα έχουν καλύτερα ποσοστά επιβίωσης από τα αγόρια. Και των δύο κοριτσιών οι μαμάδες έπαθαν προεκλαμψία -εμφάνισαν, δηλαδή, υψηλή αρτηριακή πίεση- κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και, καθώς ο πρόωρος τοκετός τους ήταν αναμενόμενος, τους χορηγήθηκαν στεροειδή πριν την γέννα για να ωριμάσουν ταχύτερα οι πνεύμονες και ο εγκέφαλός τους.

Παρόλο, όμως, που απέφυγαν τους σοβαρότερους κινδύνους της πρώιμης γέννησής τους, και τα δύο κορίτσια έχουν αμφιβληστροειδοπάθεια -μία βλάβη των ματιών που προκαλείται εξαιτίας της πρόωρης γέννησης- ενώ παραμένουν μικροκαμωμένες για την ηλικία τους. Η Madeline (22 ετών σήμερα), συγκεκριμένα, έχει ύψος 1,37μ. και βάρος λιγότερο από 32 κιλά. Σε κάθε περίπτωση τόσο η Rumaisa, με την δίδυμη αδελφή της Hiba, όσο και η Madeline, μαζί με δύο κορίτσια από την Γερμανία και την Ιαπωνία, βρίσκονται στις πρώτες θέσεις του βιβλίου Γκίνες ως τα μικρότερα μωρά που κατάφεραν να επιβιώσουν.

Πηγή: Healthland.time.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v