ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Το γέλιο… αποκωδικοποιείται

Πώς αντιδρά ο εγκέφαλος απέναντι σε αστεία και ανέκδοτα; Βρετανοί επιστήμονες ερευνούν το… χιούμορ του εγκεφάλου μας, ελπίζοντας να απαντήσουν στο αν οι ασθενείς με εγκεφαλική παράλυση μπορούν να νιώσουν θετικά συναισθήματα.

Το γέλιο… αποκωδικοποιείται

Βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως αποκωδικοποίησαν τον τρόπο με τον οποίο ο ανθρώπινος εγκέφαλος αντιδρά στα αστεία –έρευνα η οποία θα χρησιμοποιηθεί για να διερευνηθεί η πιθανότητα να δημιουργούνται θετικά συναισθήματα σε ασθενείς με εγκεφαλική παράλυση.

Οι ερευνητές του Βρετανικού Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών (Medical Research Council) χρησιμοποίησαν μαγνητικό τομογράφο για να παρακολουθήσουν και να συγκρίνουν τι συμβαίνει στο μυαλό των υγιών ανθρώπων όταν ακούν κανονικές προτάσεις και αστεία, λογοπαιγνίων περιλαμβανομένων.

Εξετάζοντας τα εγκεφαλογραφήματα δώδεκα υγιών εθελοντών, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι περιοχές του εγκεφάλου που ανταποκρίνονται στα ερεθίσματα δραστηριοποιούνται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό όταν επεξεργάζονται αστεία απ’ ότι όταν επεξεργάζονται κανονική ομιλία. Μάλιστα, η ανταπόκριση του εγκεφάλου αυξανόταν ανάλογα με το πόσο αστείο έβρισκε ο κάθε εθελοντής αυτό που άκουγε.

Οι δηλώσεις των ερευνητών

«Τα λογοπαίγνια ενεργοποίησαν τα εγκεφαλικά τμήματα που σχετίζονται με την επεξεργασία της γλώσσας πολύ περισσότερο από τα υπόλοιπα αστεία» δήλωσε ο συνεπικεφαλής της έρευνας, Matt Davis, στο Reuters, προσθέτοντας ότι η εγκεφαλική απόκριση ήταν επίσης διαφορετική όταν σε απλές προτάσεις, που δεν ήταν αστεία, περιλαμβάνονταν λέξεις με διπλό νόημα.

«Η χαρτογράφηση της αντίδρασης του εγκεφάλου σε αστεία και καθημερινή ομιλία μας δείχνει πώς η γλώσσα συμβάλλει στην κατανόηση ενός αστείου, και την ευχαρίστηση που αντλούμε από αυτό. Αυτό μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να κατανοήσουμε πώς οι άνθρωποι που δεν είναι σε θέση να επικοινωνήσουν αντιδρούν στα αστεία» κατέληξε.

«Έχουμε χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν την μαγνητική τομογραφία για να ερευνήσουμε την γλωσσική κατανόηση των ασθενών που δεν επικοινωνούν με το περιβάλλον τους» δήλωσε ο Tristan Bekinschtein, που επίσης συμμετείχε στην έρευνα.

«Τώρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε παρόμοιες μεθόδους για να αναζητήσουμε θετικά συναισθήματα σε αυτούς τους ασθενείς, πράγμα πολύ σημαντικό για τους φίλους και τις οικογένειές τους, που θέλουν να ξέρουν αν μπορούν να νιώσουν χαρά ή να γελάσουν, παρά την κατάστασή τους» τόνισε.

Πηγή: Reuters.com
Η.Κ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2