Θεραπεία χωρίς φάρμακα: 5 εναλλακτικές μέθοδοι

Τι είναι, πού βοηθούν και πόσο κοστίζουν o βελονισμός, η ρεφλεξολογία, η αρωματοθεραπεία, η ομοιοπαθητική και η χοροθεραπεία; Όσα πρέπει να ξέρετε για μερικές από τις πιο δημοφιλείς εναλλακτικές θεραπευτικές οδούς.
Θεραπεία χωρίς φάρμακα: 5 εναλλακτικές μέθοδοι
Με τη δύναμη της φύσης (ή της αυθυποβολής), οι εναλλακτικές θεραπείες έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους όταν λειτουργούν παράλληλα και συμπληρωματικά με τη συμβατική ιατρική. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των νοσοκομείων που τις αξιοποιούν, προκειμένου να ανακουφίσουν τους ασθενείς από τα συμπτώματα και να ενισχύσουν τις πιθανότητες ίασης. Ανακαλύψτε πού βοηθούν, πώς εφαρμόζονται και πόσο κοστίζουν 5 από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους της εναλλακτικής ιατρικής.

Βελονισμός
Τι είναι:
Μια πανάρχαια κινεζική θεραπευτική μέθοδος με ιστορία 2.500 χρόνων που βασίζεται στην τοποθέτηση βελονών σε ειδικά σημεία του σώματος.
Πώς εφαρμόζεται: Ο βελονιστής εισάγει σε διάφορα σημεία πολύ λεπτές και ελαστικές βελόνες. Τα σημεία που επιλέγονται, είναι μοναδικά για κάθε ασθενή και εξαρτώνται από την πάθησή του.
Συνεδρίες: Η δράση του βελονισμού είναι αθροιστική και κατά μέσο όρο απαιτούνται 6-12 συνεδρίες. Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, ο βελονιστής βρίσκεται σε επαφή με τον ασθενή, ώστε σε περίπτωση που καταστεί απαραίτητο, να υπάρξουν επαναληπτικές επισκέψεις. Η διάρκεια κάθε συνεδρίας είναι 20-30 λεπτά.
Βοηθά: Ενδείκνυται για τον οξύ χρόνιο πόνο, τις κεφαλαλγίες, τις εκφυλιστικές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, τις αρθροπάθειες, τις αλλεργίες, τις δερματοπάθειες, το παιδικό άσθμα και τη μετρίαση των συμπτωμάτων στέρησης σε διάφορες εξαρτήσεις (π.χ., κάπνισμα).
Δυνατό σημείο: Η μη φαρμακευτική αντιμετώπιση πόνου με την αναλγητική δράση του βελονισμού να φτάνει σε ποσοστά επιτυχίας 65-80%.
Κόστος: 40-50 ευρώ ανά συνεδρία
Απευθυνθείτε: Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Βελονισμού, τηλ. 210 7220542
Μάθετε περισσότερα: www.karavis.gr

Ρεφλεξολογία
Τι είναι:
Μία αρχαία φυσική ολιστική μέθοδος που βασίζεται στην ύπαρξη αντανακλαστικών σημείων στα πέλματα, στις παλάμες, στα αυτιά και σε άλλα ειδικά σημεία τα οποία αντιστοιχούν στα όργανα, στους αδένες και στους μυϊκούς ιστούς του ανθρώπινου σώματος. Μέσω πίεσης, τονώνει τα σημεία-κλειδιά και ανακουφίζει από τα συμπτώματα, βοηθώντας ταυτόχρονα το σώμα να ενεργοποιήσει μηχανισμούς αυτοΐασης. Συνδυάζεται αρμονικά με την κλασική ιατρική, αλλά και άλλες συμπληρωματικές αγωγές.
Πώς εφαρμόζεται: Ο ρεφλεξολόγος ασκεί πίεση σε σημεία του προσώπου, των αυτιών, των χεριών (μικρορεφλεξολογία) και των πελμάτων (μακρορεφλεξολογία). Εντοπίζει τις μπλοκαρισμένες περιοχές και με ειδικές πιέσεις αναλαμβάνει να τις ξεμπλοκάρει.
Συνεδρίες: Μία συνεδρία στα πέλματα διαρκεί 45 λεπτά. Αν συμπεριληφθούν το πρόσωπο και τα χέρια, ο χρόνος είναι λίγο παραπάνω από μία ώρα.
Βοηθά: Συμβάλλει στη θεραπεία διαφόρων προβλημάτων, όπως μυοσκελετικά προβλήματα (οσφυαλγία, ισχιαλγία, αυχενικό σύνδρομο κ.α.), άγχος, αϋπνίες, γυναικολογικές διαταραχές (δυσμηνόρροια, εμμηνόπαυση), πεπτικές διαταραχές (σπαστική κολίτιδα κ.ά.), αλλεργίες, ημικρανίες, υπερκόπωση, αναπνευστικά προβλήματα, ήπιες μορφές κατάθλιψης, σκλήρυνση κατά πλάκας, Πάρκινσον κ.ά.
Δυνατό σημείο: Η αντιμετώπιση άγχους και άλλων ψυχογενών παθήσεων.
Κόστος: 35-50 ευρώ ανά συνεδρία
Απευθυνθείτε: Σύλλογος Ελλήνων Ρεφλεξολόγων, τηλ. 210 6424818

Αρωματοθεραπεία
Τι είναι:
Μία συμπληρωματική, φυσική και ήπια θεραπεία που χρησιμοποιεί τα αιθέρια έλαια για να χαλαρώσει και να ανακουφίσει από την ένταση τον ασθενή.
Πώς εφαρμόζεται: Η πιο συνηθισμένη και αποδοτική μέθοδος είναι ο συνδυασμός των ελαίων με μασάζ. Άλλοι τρόποι είναι τα λουτρά, ο αρωματικός λύχνος, οι γαργάρες και οι κομπρέσες.
Συνεδρίες: Η διάρκεια μίας συνεδρίας είναι περίπου μία ώρα.
Βοηθά: Συνίσταται για την καταπολέμηση των δυσλειτουργιών σε νευρικό σύστημα (ημικρανίες και αϋπνία), μυϊκό σύστημα (κράμπες, αρθρίτιδα κ.ά.), πεπτικό σύστημα (δυσπεψία, μολύνσεις του εντέρου κ.ά.), αδένες , καθώς και δερματοπάθειες.
Δυνατό σημείο: Η αντιμετώπιση άγχους και συναισθηματικής φύσεως προβλημάτων.
Κόστος: 40-50 ευρώ ανά συνεδρία (το κόστος των αιθέριων ελαίων επιβαρύνει τον θεραπευτή)
Απευθυνθείτε: Σύλλογος Ελλήνων Αρωματοθεραπευτών, τηλ. 210 9343861
Μάθετε περισσότερα: www.aromatotherapeia.eu

Ομοιοπαθητική
Τι είναι:
Μία από τις πιο διαδεδομένες εναλλακτικές μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας. Βασίζεται στην αντίληψη ότι το όμοιο θεραπεύει το όμοιο, ενώ τα φάρμακα που χρησιμοποιεί περιέχουν φυσικά συστατικά χωρίς παρενέργειες.
Πώς εφαρμόζεται: Της διάγνωσης προηγείται μία «συνέντευξη», όπου ο ομοιοπαθητικός συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με τα συμπτώματα, αλλά και τις συνήθειες και τη συναισθηματική κατάσταση του ασθενούς. Στη συνέχεια, συνιστά το ομοιοπαθητικό φάρμακο που ταιριάζει όχι μόνο στην πάθηση αλλά και στην προσωπικότητα του πάσχοντος.
Συνεδρίες: Η διάρκεια της επίσκεψης είναι 1-2 ώρες, ενώ ο αριθμός των συνεδριών καθορίζεται από τη σοβαρότητα της ασθένειας.
Βοηθά: Είναι αποτελεσματική σε αλλεργίες, άσθμα, γυναικολογικά προβλήματα, δερματολογικές παθήσεις, ασθένειες του αναπνευστικού, ημικρανία, κατάθλιψη, άγχος, νευρώσεις και φοβίες.
Δυνατό σημείο: Η ολιστική αντιμετώπιση της ασθένειας σε ψυχολογικό και σωματικό επίπεδο.
Κόστος: από 50-60 ευρώ ανά συνεδρία
Απευθυνθείτε: Ελληνική Εταιρεία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής, τηλ. 210 8237771, 3210 851429
Μάθετε περισσότερα: www.homeopathy.gr

Χοροθεραπεία
Τι είναι:
Ανήκει στις θεραπείες των τεχνών και πρόκειται για μία μέθοδο που βασίζεται στον χορό. Το άτομο εκφράζεται και εκτονώνεται δημιουργικά μέσω της κίνησης.
Πώς εφαρμόζεται: Δεν είναι απαραίτητη η γνώση χορού, ενώ το πρόγραμμα που διαμορφώνεται ανάλογα με το πρόβλημα που καλείται να καταπολεμήσει. Ο χοροθεραπευτής παρακολουθεί τον χορευτή την ώρα που αυτοσχεδιάζει σε συγκεκριμένο θέμα, χωρίς να παρεμβαίνει ούτε να διορθώνει τις κινήσεις του. Στόχος είναι η απελευθέρωση των καταπιεσμένων συναισθημάτων και η δημιουργική έκφραση.
Συνεδρίες: Μπορούν να είναι ομαδικές ή ατομικές. Η διάρκειά τους είναι κατά μέσο όρο 1-1,5 ώρα. Οι συναντήσεις είναι συνήθως εβδομαδιαίες.
Βοηθά: Βελτιώνει την κακή στάση του σώματος και ορθοπεδικές παθήσεις (κύφωση, λόρδωση, σκολίωση), ενώ λειτουργεί θεραπευτικά σε συναισθηματικές διαταραχές, κατάθλιψη, φοβίες, κρίσεις πανικού, εξαρτήσεις και παραβατική συμπεριφορά.
Δυνατό σημείο: Η προώθηση της γνωστικής, συναισθηματικής και κοινωνικής ολοκλήρωσης μέσω της αυτογνωσίας.
Κόστος: από 40-50 ευρώ ανά συνεδρία (ατομική)
Απευθυνθείτε: Ένωση Χοροθεραπευτών Ελλάδας, τηλ. 210 6743149
Μάθετε περισσότερα: www.gadt.gr

Σημείωση: Θυμηθείτε να απευθύνεστε μόνο σε ειδικευμένους θεραπευτές, ενώ μην παραλείπετε να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας για κάθε πρόβλημα υγείας.

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τους Μιλτιάδη Καράβη, ειδικό βελονισμού, Ευγενία Δούλβαρη, ρεφλεξολόγο, Ανδρέα Κανά, πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Αρωματοθεραπευτών.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v