Μέχρι να ξε-αγχωθείς, θα γιάνεις!

Πιο αργά επουλώνονται οι πληγές των ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα στρες και άγχους στην ζωή τους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στη Μεγάλη Βρετανία.
Μέχρι να ξε-αγχωθείς, θα γιάνεις!
Το στρες και το άγχος παίζουν ανασταλτικό ρόλο στην επούλωση των πληγών, όπως έδειξε επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα. Οι ερευνητές προκάλεσαν σε υγιείς εθελοντές μικρές πληγές-χτυπήματα και έπειτα τους ζήτησαν να απαντήσουν σε ένα ειδικό ερωτηματολόγιο, μέσω του οποίου αξιολογήθηκαν τα ποσοστά στρες στην ζωή τους.

Οι πληγές των συμμετεχόντων με το λιγότερο άγχος έδειξαν να επουλώνουν δύο φορές πιο γρήγορα από τις πληγές αυτών με το περισσότερο στρες. Ρόλο στην διαφορετική ταχύτητα επούλωσης έπαιξαν οι αλλαγές στα επίπεδα της ορμόνης του στρες που λέγεται κορτιζόλη.

Παρόμοια υποδείγματα προέκυψαν και από ανάλυση που πραγματοποιήθηκε πάνω σε είκοσι δύο μελέτες διαφορετικών ερευνητικών ομάδων, οι οποίες εξέτασαν το στρες και την επούλωση των πληγών. Ο καθηγητής John Weinman, από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του King’s College του Λονδίνου, παρουσίασε τα ευρήματα της ανάλυσης στο Επιστημονικό Φεστιβάλ Cheltenham. Νωρίτερα ο καθηγητής είχε αποδείξει ότι η επούλωση των πληγών μπορεί να βελτιωθεί αν υπάρξει στοχευμένη ψυχολογική βοήθεια στο άτομο που αντιμετωπίζει συναισθηματικός στρες.

«Τα γενικότερα ενδιαφέροντα της έρευνάς μου επικεντρώνονται στην διερεύνηση και εκτίμηση του πώς οι ασθενείς αντιλαμβάνονται την ασθένεια και την θεραπεία και πώς αυτό επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίον ανταποκρίνονται και επανέρχονται από διάφορα φυσιολογικά προβλήματα υγείας», είπε ο καθηγητής Weinman. «Οι μελέτες αυτές εστιάζουν συγκεκριμένα στο πώς το στρες, που πολλοί άνθρωποι βιώνουν στην ζωή τους, μπορεί να έχει επίδραση στην ικανότητά τους να επανέλθουν από διαφορετικούς τύπους πληγών, όπως αυτές που προέρχονται από χειρουργικές επεμβάσεις και από διάφορες καταστάσεις στην υγεία τους, συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων όπως τα φλεβικά έλκη ποδιών». Και καταλήγει «Ελπίζω ότι αυτά τα ευρήματα μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν ώστε να αναγνωριστούν ψυχολογικές επεμβάσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση της ανάρρωσης και την διαδικασία της επούλωσης.»

Ε.Μ.
Πηγή: Timesonline.co.uk

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v