Στρες και μοναξιά υπεύθυνα (;) για τον καρκίνο του μαστού

Η συσχέτιση της εμφάνισης καρκίνου με τις ψυχολογικές καταστάσεις έρχεται και πάλι στο προσκήνιο. Με βάση πειράματα που έγιναν σε ποντίκια, το στρες και η μοναξιά πιθανώς να παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση καρκίνου του μαστού.
Στρες και μοναξιά υπεύθυνα (;) για τον καρκίνο του μαστού
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σικάγο, ύστερα από πειράματα που έκαναν σε ποντίκια, βρήκαν ότι η απομόνωση και το στρες αύξησαν τον κίνδυνο της εμφάνισης καρκινικών όγκων στο στήθος των πειραματόζωων. Τα ζώα που έμειναν μόνα τους, όχι μόνο έβγαλαν ογδόντα τέσσερα τοις εκατό περισσότερους όγκους από αυτά που αν και έπασχαν από καρκίνο ζούσαν σε ομάδες, αλλά επλήγησαν και από επιθετικότερες μορφές καρκίνου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ευρήματα σχετίζονται άμεσα και με τον άνθρωπο. Τόσο τα ποντίκια, όσο και οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα και υποφέρουν όταν απομονώνονται, ενώ οι βιολογικοί μηχανισμοί που προκαλούν την εμφάνιση καρκίνου είναι επίσης ίδιοι και στα δύο είδη. Τα ποντίκια που χρησιμοποιήθηκαν στα πειράματα, είχαν τις γενετικές προδιαγραφές να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού και επρόκειτο για καφέ θηλυκούς ποντίκια.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, έδειξαν ότι τα ποντίκια που ζούσαν μόνα τους, παρήγαγαν μεγαλύτερες ποσότητες ορμονών που συνδέονται με το στρες και ήταν πιο ευαίσθητα σε αγχώδεις καταστάσεις.
 
Η καθηγήτρια Martha McClintock, ψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Σικάγο που συμμετείχε στην έρευνα, είπε: «Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτά τα ευρήματα και να τα χρησιμοποιήσουμε στον εντοπισμό παρόμοιων παραγόντων που προκαλούν καρκίνο. Για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να μελετήσουμε το πρόβλημα από όλες τις πλευρές».

Η μελέτη αποτελεί μέρος μιας σειράς ερευνών από τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σικάγο, που εξετάζουν τους δεσμούς ανάμεσα στην κοινωνική απομόνωση και τον καρκίνο του μαστού.

Πηγή: Times
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v