Στυτική δυσλειτουργία: Επτά «σκληρές» αλήθειες

Το πιο συχνό σεξουαλικό πρόβλημα των ανδρών μπορεί να καταστρέψει ολόκληρες σχέσεις, αλλά και να τις χτίσει από την αρχή, αν αντιμετωπιστεί σωστά. Τι προτείνουν οι ειδικοί για τα επτά συχνότερα αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας;
Στυτική δυσλειτουργία: Επτά «σκληρές» αλήθειες
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Τσακωμοί, στεναχώρια, άγχος, χωρισμός. Οι συνέπειες της διαταραχής στην στυτική λειτουργία του άνδρα σε μία σχέση- αλλά και στην ψυχολογία του- δεν είναι αμελητέες. Σύμφωνα με υπολογισμούς, περίπου 152 εκατομμύρια άνδρες σε όλο τον κόσμο, παρουσιάζουν κάποιου βαθμού διαταραχή στη λειτουργία της στύσης τους, ενώ μέχρι το 2025 οι εκτιμήσεις λένε ότι ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί.

Σε τι μπορεί να οφείλεται η ραγδαία αυτή αύξηση; Οι απόψεις ποικίλουν. Η διατροφή, η ψυχολογική κατάσταση, οι «κακές» κλινικές εξετάσεις, η λήψη φαρμάκων, το αλκοόλ και πολλοί ακόμα παράγοντες συμβάλουν στην μεγέθυνση – ή μάλλον στην... σμίκρυνση- του προβλήματος.

Κακή διατροφή
Μια σκληρή στύση είναι το αποτέλεσμα μιας πολύπλοκης διαδικασίας στο ανδρικό σώμα. Αίμα και ορμόνες δρουν μαζί για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η διαδικασία αυτή όμως, χρειάζεται και την κατάλληλη διατροφή, ιδιαίτερα για όσους κάνουν συχνά σεξ. Μια κακή διατροφή λοιπόν, μπορεί να βλάψει πέρα από την καρδιά και την στύση. Σύμφωνα με έρευνες, μια μη προσεγμένη διατροφή που πιθανώς να προκαλέσει έμφραγμα εμποδίζοντας την ροή του αίματος στις καρδιακές αρτηρίες, έχει την ίδια αρνητική επίδραση και στις αρτηρίες του πέους. «Οτιδήποτε βλάπτει την καρδιά του άνδρα, βλάπτει και το πέος του», λέει χαρακτηριστικά ο Andrew McCullough, ουρολόγος και διευθυντής του προγράμματος σεξουαλικής υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Η Μεσογειακή Δίαιτα από την άλλη, έχει σύμφωνα με μελέτες τα μέγιστα οφέλη για την στύση. Εν ολίγοις, φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, «καλά» λιπαρά και κρασί μπορούν να κάνουν την διαφορά.

Πίεση και Χοληστερίνη
Αν το ανθρώπινο αίμα – και δη αυτό που κατευθύνεται προς την περιοχή του πέους – μπορούσε να κατονομάσει δύο από τους κυριότερους εχθρούς του, τότε αυτοί θα ήταν αναμφισβήτητα η υψηλή πίεση και η «κακή» χοληστερόλη. Οι δύο αυτές κλινικές παθήσεις καταστρέφουν τα κύτταρα του αίματος, συμπεριλαμβανομένου και αυτού που είναι «υπεύθυνο» για την σωστή στύση. Ο τακτικός έλεγχος της πίεσης και των επίπεδων χοληστερίνης στο αίμα επιβάλλεται, ιδιαίτερα αν έχετε περάσει το «επικίνδυνο» όριο των σαράντα. Σε αρκετές περιπτώσεις πάντως, έχει παρατηρηθεί στυτική δυσλειτουργία ύστερα από παρατεταμένη λήψη φαρμάκων για την πίεση, αν και οι γιατροί θεωρούν πως το πρόβλημα πηγάζει από την αρτηριακή βλάβη που προκαλεί η υψηλή πίεση και όχι από τα φάρμακα αυτά καθαυτά.

Έλλειψη άσκησης
Όπως έχουμε αναφέρει και σε παλαιότερο άρθρο, η σωστή και συνεχόμενη άσκηση μπορεί να έχει τα μέγιστα οφέλη όχι μόνο στην... απόδοσή σας σε απαιτητικές στάσεις, αλλά και στην διατήρηση της στύσης σας. Σε πολλές μελέτες άλλωστε, η καθιστική ζωή και ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής συνδέονται άμεσα με την στυτική δυσλειτουργία, ενώ δραστηριότητες όπως το τρέξιμο, η κολύμβηση και η αερόβια γυμναστική συμβάλλουν τα μέγιστα στην αντιμετώπισή της. Οι ειδικοί πάντως εφιστούν την προσοχή όσων ασκούνται επιβαρύνοντας την περιοχή του περινέου (η περιοχή ανάμεσα στους όρχεις και τον πρωκτό) – όπως π.χ οι ποδηλάτες – καθώς σε αρκετές περιπτώσειςη πίεση στην συγκεκριμένη περιοχή συνδέεται με στυτική δυσλειτουργία.

Άγχος
Ο νούμερο... δύο εχθρός της στύσης δεν είναι άλλος από το καθημερινό στρες και το άγχος. Δυστυχώς για τους άνδρες, στις περισσότερες περιπτώσεις η σεξουαλική πράξη συνδέεται με άγχος το οποίο πηγάζει ως επί το πλείστον από την κακή εικόνα του σώματος (σωσίβιο κτλ.), αλλά και από την ανησυχία για μέγεθος του πέους. Οι ψυχολογικές αυτές «μάχες» δυστυχώς τείνουν να προκύπτουν την χειρότερη δυνατή στιγμή, όπως π.χ στην πρώτη σεξουαλική επαφή με κάποια καινούργια σύντροφο. Πέρα από το άγχος της στιγμής, το στρες γενικότερα στην καθημερινή ζωή των ανδρών έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγιή στυτική λειτουργία. Αυξάνει τα επίπεδα της ορμόνης Αδρεναλίνης, η οποία με την σειρά της προκαλεί σύσπαση στα αιμοφόρα αγγεία, εμποδίζοντας έτσι την ομαλή ροή του αίματος.

Αλκοόλ
Μπορεί το αλκοόλ να αυξάνει κατακόρυφα την σεξουαλική επιθυμία και να περιορίζει τις αναστολές, αλλά η υπερβολή στην κατανάλωση αλκοολούχων ποτών – όπως και σε οποιονδήποτε άλλο τομέα – βλάπτει και την στύση. Η χρόνια κατανάλωσή του προκαλεί έντονες βλάβες στο συκώτι, αλλά και στο νευρικό σύστημα, επηρεάζοντας έτσι αρνητικά την στυτική λειτουργία. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες , οι άνδρες που πίνουν μια μέτρια ποσότητα αλκοόλ αναφέρουν μέχρι και 30% λιγότερα προβλήματα στύσης με αυτούς που πίνουν μόνο μια φορά την εβδομάδα.

Χαμηλή τεστοστερόνη
Ακόμα και στους υγιείς άνδρες παρατηρείται πτώση των επιπέδων της «σεξουαλικής» ορμόνης Τεστοστερόνης περίπου στην ηλικία των πενήντα. Συγκεκριμένα, για κάθε χρόνο μετά τα σαράντα, τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες πέφτουν κατά 1,3%. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, αυτό μπορεί να συμβεί και σε μικρότερες ηλικίες μέσω διαφόρων παθήσεων (υπογοναδισμός), οι οποίες αντιμετωπίζονται με την χορήγηση επιπλέον τεστοστερόνης (ενδοφλέβιας ή μέσω του δέρματος). Προτού όμως βιαστείτε να καταφύγετε στην λύση της ενέσιμης τεστοστερόνης, σας πληροφορούμε ότι η υπερβολική της λήψη – όπως και των υπόλοιπων αναβολικών ορμονών- μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, κυρίως αν η στυτική δυσλειτουργία δεν οφείλεται στην έλλειψή της. Η χρήση αναβολικών έχει αποδεδειγμένα συνδεθεί με συρρίκνωση των όρχεων.

Έλλειψη επικοινωνίας
Το σεξ είναι και αυτό μια μορφή επικοινωνίας. Τα ζευγάρια που δεν επικοινωνούν και δεν «ανοίγονται», είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα στην σεξουαλική τους ζωή. Μάλιστα, αρκετές από τις απορίες των αναγνωστών μας στην ενότητα του σεξ, πηγάζουν από αυτά τα προβλήματα επικοινωνίας των ζευγαριών. Συγκεκριμένα, οι άνδρες που «πνίγονται» σε προβληματικές σχέσεις, είναι αναμενόμενο να παρουσιάζουν και προβλήματα στύσης, απόρροια τις αδυναμίας τους να εκφραστούν ελεύθερα στην σύντροφό τους και να την δουν –και- σαν ερωτικό αντικείμενο πόθου.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v