Εμβόλια γρίπης για τις φτωχές χώρες από τον Π.Ο.Υ.

Με μία άκρως φιλάνθρωπη ιδέα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρότρυνε τις φαρμακοβιομηχανίες να διαθέσουν μέρος των εμβολίων τους κατά της νέας γρίπη στις φτωχές χώρες που θα δυσκολευτούν περισσότερο να την αντιμετωπίσουν.
Εμβόλια γρίπης για τις φτωχές χώρες από τον Π.Ο.Υ.
Ο ΠΟΥ, φορέας των Ηνωμένων Εθνών, ζητά από τις φαρμακοβιομηχανίες να δωρίσουν τουλάχιστον το 10% της παραγωγής τους σε εμβόλια κατά της νέας γρίπης ή να τα προσφέρουν σε μειωμένες τιμές στις φτωχές χώρες, οι οποίες μπορεί να ζημιωθούν αν η ζήτηση εμβολίων αυξηθεί.

Έξι από τους 30 παραγωγούς εμβολίων που συναντήθηκαν με τον εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών Ban Ki-moon χθες στην Γενεύη συμφώνησαν στην δωρεά του 10%.

Ο κύριος Ban τόνισε ότι ο κόσμος πρέπει να επαγρυπνεί για τον ιό Η1Ν1. «Μπορεί να διανύουμε περίοδο χάριτος με τον Η1Ν1 αλλά παραμένουμε σε ζώνη κινδύνου», είπε στους δημοσιογράφους.

Ο Οργανισμός Παγκόσμιας Υγείας έχει ήδη επιβεβαιώσει περίπου 10.000 περιπτώσεις της νέας γρίπης σε 40 χώρες. Ενώ έχουν γίνει προς το παρόν γνωστοί 79 θάνατοι από αυτόν, με την πλειοψηφία τους στο Μεξικό όπου αναφέρθηκε το πρώτο κρούσμα.

Οι υπουργοί Υγείας όλου του κόσμου βρίσκονται αυτές τις μέρες στην Γενεύη με αφορμή την ετήσια σύνοδο του Π.Ο.Υ., όπου συζητούν τους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπιστεί το ξέσπασμα. Οι εξελίξεις, όμως, δεν σταματούν εκεί:
- η Ιαπωνία ζήτησε από περισσότερα από 4.000 σχολεία και νηπιαγωγεία στην περιοχή της Οσάκα να κλείσουν, καθώς κρούσματα γρίπης εμφανίστηκαν και στην εκεί περιοχή.
- τρόφιμοι στις φυλακές του Mexico City, σύμφωνα με αναφορές, ξέσπασαν σε συγκεντρώσεις εξαιτίας των περιορισμών των επισκεπτηρίων με αφορμή την γρίπη.
- ένας 44χρονος άνδρας στον οποίον είχε διαγνωστεί ο Η1Ν1 πέθανε σε νοσοκομείο του Μιζούρι.

«Σοβαρές δεσμεύσεις»
Η Δρ. Margaret Chan, γενική διευθύντρια του WHO, είπε ότι έχει έλαβε «πολύ σοβαρές δεσμεύσεις» όταν συναντήθηκε με τους αντιπροσώπους των φαρμακοβιομηχανιών στην Γενεύη. Ο κύριος Ban, παράλληλα, είπε ότι είναι σημαντικό οι παραγωγοί εμβολίων να συνεργαστούν με τις κυβερνήσεις με σκοπό να αποτραπεί η χειρότερη πιθανή επίπτωση του Η1Ν1. «Οι συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα είναι άκρως ζωτικές», πρόσθεσε. Η παγκόσμια σύμπνοια στην αντιμετώπιση του ιού, είπε, «πρέπει να σημαίνει πως όλοι θα έχουν πρόσβαση σε φάρμακα και εμβόλια».

Οι ανταποκριτές λένε πως το αντίκτυπο μιας πανδημίας, ή παγκόσμιας επιδημίας, αναμένεται πολύ χειρότερο στις φτωχές χώρες, όπου άνθρωποι με άλλες ασθένειες, όπως το Aids και η ελονοσία, είναι πιο επιρρεπείς στη νέα γρίπη, ενώ τα εθνικά τους συστήματα υγείας είναι λιγότερο ικανά να αντεπεξέλθουν σε αυτήν.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα των ειδικών στον Π.Ο.Υ., οι βιομήχανοι δεν είναι σε θέση να αρχίσουν να δημιουργούν το εμβόλιο μέχρι το νωρίτερο τα μέσα Ιουλίου, πολύ αργότερα από τις αρχικές προβλέψεις. Ενώ θα χρειαστούν ακόμα αρκετοί μήνες μέχρι να παραχθεί το εμβόλιο σε μεγάλες ποσότητες.

Ο Π.Ο.Υ. δέχεται, ωστόσο, πως θα ήταν αδύνατο να παραχθούν αρκετά εμβόλια για τα 6,8 δις ανθρώπων στον πλανήτη, αφού μία τόσο μαζική παραγωγή των συγκεκριμένων εμβολίων θα μπορούσε να επηρεάσει την παραγωγή άλλων εποχικών εμβολίων γρίπης. Ας έχουν τουλάχιστον προτεραιότητα οι χώρες που βρίσκονται σε μεγαλύτερη ανάγκη.

Ε.Μ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

Απόρρητο
v