Γρίπη: Τα πάντα για την "μάστιγα" της εποχής

Αψού! Γείτσες. Η… αυτού εξοχότης στις αρρώστιες μας ταλαιπωρεί αρκετές φορές τον χρόνο και συχνά αποτελεί αιτία για περαιτέρω επιπλοκές στην υγεία μας. Υπάρχει άμεση θεραπεία; Όχι. Μπορούμε όμως να την προλάβουμε πριν καταφέρει και μας ρίξει νοκ άουτ!
Γρίπη: Τα πάντα για την μάστιγα της εποχής
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Από τους πιο «καταραμένους» ιούς, αυτός της γρίπης αποτελεί τον πιο συχνό και παράλληλα τον πιο εκνευριστικό όλων. Πρόκειται για μία ιογενή λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που οφείλεται στον ιό Influenza τύπου Α ή Β. Λόγω της ταχείας μετάδοσής της, η γρίπη εξαπλώνεται πολύ γρήγορα στον πληθυσμό και η διάρκεια της παρουσίας της είναι 6-8 εβδομάδες. Σε περιόδους έξαρσης, οι πάντες κινδυνεύουν να προσβληθούν από τον ιό, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου. Συγκεκριμένα,κάθε χρόνο περίπου 500 εκατομμύρια άνθρωποι νοσούν από γρίπη.

Ο πιο… γνωστός ιός είναι αυτός του τύπου Α (φώτο) και τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του είναι η αιφνίδια εμφάνιση υψηλού πυρετού που συνοδεύεται από ρίγη, ισχυρός πονοκέφαλος, ρινική καταρροή/απόφραξη, έντονος βήχας, πόνοι στους μυς και τις αρθρώσεις, αίσθημα κούρασεις και μερικές φορές γαστρεντερικά συμπτώματα. Παρά το γεγονός ότι τα οξεία συμπτώματα όπως ο πυρετός και τα αναπνευστικά υποχωρούν μετά από 3-5 ημέρες, ο έντονος βήχας και η εξάντληση του ασθενή μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο. Η γρίπη είναι πιθανό να οδηγήσει σε δευτερογενείς επιπλοκές, δηλαδή μικροβιακές λοιμώξεις, κυρίως από το αναπνευστικό, όπως  βρογχίτιδα ή πνευμονία ιδιαίτερα σε ήδη επιβαρημένους ασθενείς (ηλικιωμένοι, ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα) ή μέση ωτίτιδα στα παιδιά Γι’αυτόν ακριβώς τον λόγο συνίσταται πολύ μεγάλη προσοχή όταν προβάλλονται οι ευπαθείς αυτές ομάδες. Εδώ μπορείτε να δείτε πως ο ιός τις γρίπης προσβάλλει τα κύτταρα.


Τρόποι μετάδοσης

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος μετάδοσης του ιού της γρίπης είναι μέσω του άερα, εάν εισπνεύσουμε τα σταγονίδια που εκτοξεύονται κατά τον βήχα ή το φτάρνισμα. Με αυτόν τον τρόπο ο ιός εισέρχεται στο σώμα μας από την μύτη ή το στόμα, προσβάλλοντας το αναπνευστικό μας σύστημα. Ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω επιμολυσμένων επιφανειών,αν αφού τις αγγίξουμε ακουμπήσουμε την μύτη ή το στόμα μας. Ο κίνδυνος προσβολής από τον ιό της γρίπης είναι μεγαλύτερος σε χώρους με συνωστισμό. Οι περισσότεροι ενήλικες που πάσχουν από γρίπη είναι μολυσματικοί μία ημέρα πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα και για 6 ημέρες στη συνέχεια. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να κολλήσετε κάποιον προτού ακόμη αρρωστήσετε εσείς οι ίδιοι.

Πρόληψη

Η πρόληψη είναι καλύτερη από την θεραπεία
. Σοφή φράση. Για να μην ταλαιπωρούμαστε άδικα, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε προληπτικά για να ελαττώσουμε τις πιθανότητες να προσβληθούμε από τον ιό της γρίπης. Ποια είναι αυτά;

*Πλένουμε συχνά τα χέρια μας. Ίσως το πιο απλό μέτρο που μπορούμε να πάρουμε για να αποφύγουμε την μετάδοση του ιού. Ειδικά μετά τα ψώνια, το γυμναστήριο, ή την επίσκεψη σε δημόσιους χώρους, το πλύσιμο των χεριών είναι πολύ σημαντικό, αφού καταστρέφει τα μικρόβια που μπορεί να υπάρχουν στα χέρια μας.

* Άφθονα υγρά. Το νερό «καθαρίζει» τον οργανισμό μας απομακρύνοντας τις τοξίνες, ενώ παράλληλα μας κρατάει ενυδατωμένους. Ημερησίως πρέπει να πίνουμε 2-3 λίτρα νερό, η ποσότητα αυτή αλλάζει εφ’οσον αθλούμαστε. Πως μπορούμε να καταλάβουμε αν χρειαζόμαστε περισσότερα υγρά; Από το χρώμα των ούρων μας, όσο πιο σκούρο τόσο περισσότερο νερό χρειαζόμαστε.

* Καθαρός αέρας. «Βγαίνω έξω να πάρω λίγο καθαρό αέρα». Πόσες φορές έχουμε πει ή ακούσει αυτήν την φράση; Κυρίως τον χειμώνα με τα κλιματιστικά να ζεσταίνουν υπερβολικά πολύ την ατμόσφαιρα, ο οργανισμός μας χρειάζεται ανά διαστήματα καθαρό αέρα. Η πολλή ζέστη μας «στεγνώνει» και μας κάνει περισσότερο ευάλωτους σε κάθε λογής ιούς. Πολύ περισσότερο όταν βρισκόμαστε σε συνωστισμένους χώρους.

* Άσκηση. Η αερόβια άσκηση ανεβάζει τους καρδιακούς παλμούς, αναγκάζοντας την καρδιά να δίνει μεγαλύτερες ποσότητες αίματος στο σώμα. Επίσης, μεταφέρεται περισσότερο οξυγόνο στους πνεύμονες. Όλα τα παραπάνω βοηθούν στην ενδυνάμωση των αμυντικών μας μηχανισμών.

* Φυτικές τροφές. Οι «φυσικές» χημικές ουσίες που περιέχονται στις φυτικές τροφές, δίνουν ένα επιπλέον boost στον οργανισμό μας, ενισχύοντας την άμυνά του. Αφήστε λοιπόν για την ώρα τις πολυβιταμίνες και «πιάστε» λαχανικά και φρούτα.

* Όχι στο κάπνισμα και το αλκοόλ. Σύμφωνα με στατιστικές, οι σοβαροί καπνιστές αρρωσταίνουν συχνότερα και βαρύτερα. Το ίδιο ισχύει και για τους μονίμως παθητικούς καπνιστές. Ο καπνός ξηραίνει τις αναπνευστικές διόδους και παραλύει προσωρινά τα cilia, μικρά τριχίδια στην μύτη που εμποδίζουν τα μικρόβια από το να εισέλθουν στον οργανισμό μας. Οι ειδικοί λένε ότι ένα τσιγάρο παραλύει τα cilia για 30-40 λεπτά. Το αλκοόλ τώρα, καταπιέζει το αμυντικό σύστημα με πολλούς τρόπους. Επίσης, προκαλεί αφυδάτωση στον οργανισμό, κάνοντάς τον να διώχνει περισσότερα υγρά απ΄όσα λαμβάνει.

Θεραπεία

Μέχρι σήμερα θεραπεία για την γρίπη ή το κρυολόγημα δεν υπάρχει. Είναι ένας ιός που μεταλλάσσεται συνεχώς και μέχρι αυτήν την στιγμή υπάρχουν 250 διαφορετικά είδη. Φυσικά, τα αντιβιοτικά δεν έχουν δράση εναντίων τον ιών, οπότε το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι υποστηρικτική θεραπεία για να ενισχύσετε την άμυνα του οργανισμού σας, με φυσικό τρόπο. Εάν έχετε πυρετό μείνετε σπίτι και ξεκουραστείτε, εάν καπνίζετε διακόψτε άμεσα το κάπνισμα μιας και αυτό χειροτερεύει τα συμπτώματα. Η κατανάλωση άφθονου νερού και φυσικών χυμών πλούσιων σε βιταμίνη C είναι άκρως απαραίτητη για την ρευστοποίηση των φλεμάτων και των εκκρίσεων. Αν έχετε πονόλαιμο, δοκιμάστε να κάνετε γαργάρες με αλατόνερο (πωλείται στα φαρμακεία) κατά προτίμηση χλιαρό, θα σας ανακουφίσει, τέλος χρησιμοποιήστε σταγόνες φυσιολογικού ορρού για τη μύτη σας για να ρευστοποιηθούν οι εκκρίσεις και για να υγροποιείται το ευαίσθητο δέρμα της μύτης. Επίσης, εχινάκια (αυτοφυές βότανο που χρησιμοποιείται στην ομοιοπαθητική), ευκάλυπτος (σε ροφήματα),σκόρδο, μέλι, μέντα και τρόφιμα που περιέχουν ψευδάργυρο, αποτελούν εναλλακτικά  φυσικά φάρμακα με ευεργετικές ιδιότητες.

Αν τώρα θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποιο φάρμακο, πολλά είναι αυτά που μπορούν να απαλύνουν τα συμπτώματα:

*Αναλγητικά: Πρόκειται για παυσίπονα μερικά από τα οποία έχουν και αντιπυρετικές ιδιότητες. Μερικά από αυτά είναι η παρακεταμόλη, το naproxen, το ibuprofen, το ketoprofen, το mefenamic acid και η ασπιρίνη. Η ασπιρίνη δεν συστήνεται σε παιδιά και σε έφηβους.

*Αντιβηχικά: Καταστέλλουν το βήχα, επιδρώντας στον εγκέφαλο. Εάν ο βήχας είναι παραγωγικός δεν χρειάζεται να πάρετε αντιβηχικά.

*Αποχρεμπτικά: Βοηθούν στη ρευστοποίηση των φλεγμάτων και των εκκρίσεων του αναπνευστικού συστήματος με αποτέλεσμα να αποβάλλονται ευκολότερα με το βήχα, πχ σιρόπια Mucothiol, Synecod κτλ.
 
*Αποσυμφορητικά: Μειώνουν τη συμφόρηση που μπορεί να υπάρχει στις διάφορες διόδους και ιδιαίτερα σ΄ αυτές της μύτης. Η πιο διαδεδομένη τους μορφή είναι σε σπρέϋ αλλά και σε χάπια. Ronal, Otrivin κτλ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v