Μήπως το γραφείο σας… αρρωσταίνει;

Ιώσεις που κάνουν σκυταλοδρομία ανάμεσα στους συναδέλφους, "αποξηραμένες" μύτες, αγκυλωμένα χέρια... Ποιες ακριβώς είναι οι ασθένειες του γραφείου και πώς θα τις αντιμετωπίσουμε;
Μήπως το γραφείο σας… αρρωσταίνει;
Ένα κρυολόγημα που μεταφέρεται σαν σκυτάλη από τον έναν συνάδελφο στον άλλο, μία μπουκωμένη μύτη που μας κάνει να ακουγόμαστε σαν στρουμφάκια εν χορώ και η μέση μας που κοντεύει να κοπεί στα δύο. Καθημερινές ενοχλήσεις που δείχνουν να «ξυπνούν» μόλις πατήσουμε το πόδι μας στο γραφείο και που τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει ανυπόφορες. Μήπως για όλα φταίει το γραφείο;

Έρευνες σχετικά με την επιρροή του στρες στο ανοσοποιητικό μας σύστημα έχουν αποδείξει πως το στρες πράγματι επηρεάζει την υγεία μας. Ένας λόγος, λοιπόν, που αρρωσταίνουμε στη δουλειά ενδέχεται να είναι αυτός. Αν συμπεριλάβουμε και τις κολλητικές ιώσεις που δίνουν και παίρνουν αυτή την εποχή, έχουμε ήδη δύο πολύ καλούς λόγους. Κι όμως, το κρυολόγημα στο γραφείο μπορεί να οφείλεται σε πολλούς ακόμα παράγοντες, οι οποίοι, αν δεν τους αντιμετωπίσουμε έγκαιρα, θα αρχίσουν σιγά-σιγά να επηρεάζουν και την υγεία μας εκτός γραφείου. Και αυτό είναι κάτι που δεν θέλουμε καθόλου! Ας εντοπίσουμε, λοιπόν, το πρόβλημα και ας στοχεύσουμε… πυρ!

* Πρόβλημα: «Κολλάμε» σε κάθε ίωση που κυκλοφορεί στο γραφείο

Λύση: Τα γραφεία αποτελούν πραγματικά εκτροφεία βακτηριδίων. Και παρόλο που δεν είναι όλα τα βακτήρια βλαβερά, καλό είναι να τα περιορίζουμε όσο τον δυνατόν περισσότερο πλένοντας συχνά τα χέρια μας και καθαρίζοντας τακτικά το γραφείο μας, και κυρίως το τηλέφωνό μας, το πληκτρολόγιο και το ποντίκι, με ειδικό απολυμαντικό. Ένας άλλος τρόπος να το κάνουμε αφιλόξενο στα μικρόβια είναι να μην τρώμε σε αυτό. Στα βακτήρια αρέσει πολύ να «τσιμπολογούν» τα αποφάγια που έχουν χωθεί στο πληκτρολόγιό μας. Σε εμάς όχι!

* Πρόβλημα: Οι συνάδελφοί μας έρχονται στη δουλειά άρρωστοι

Λύση: Το να διανύουμε οχτώ από τις πιο δημιουργικές ώρες της μέρας μας παρέα με έναν βήχα και έναν κίτρινο πυρετό είναι επικίνδυνο τόσο για εμάς όσο και για την ίδια την εταιρία. Στο εξωτερικό αυτό [το να έρχεται κανείς στη δουλειά ενώ δεν θα έπρεπε] λέγεται «Πρεσεντεϊσμός» (Presenteeism) και πολλές εταιρίες το καταπολεμούν ενθαρρύνοντας τους υπαλλήλους τους να μένουν μακριά από το γραφείο όταν αντιμετωπίζουν ένα κρυολόγημα ή μία ίωση. Επειδή, όμως, κάτι τέτοιο σπανίως συμβαίνει στην Ελλάδα, δοκιμάστε να το συζητήσετε με τον διευθυντή σας ειδικά τώρα που χειμωνιάζει και οι ιώσεις θα εισβάλλουν δυναμικότερα.

* Πρόβλημα: Στα τρία κιλά που είχαμε πάρει από την αρχή του χρόνου τον τελευταίο καιρό προστέθηκαν άλλα τρία.

Λύση: Είναι γεγονός πως η καθιστική δουλειά μας παχαίνει και είναι λίγα αυτά που μπορούμε να κάνουμε για να το αντιμετωπίσουμε αυτό. Η προληπτική φροντίδα της υγείας μας, ωστόσο, είναι κάτι που έχει αρχίσει να εφαρμόζεται από κάποιες ελληνικές εταιρίες και καλό θα είναι να συμμετέχουμε σε αυτό και εμείς. Μην αμελείτε, λοιπόν, ενδεχόμενα προγράμματα λιπομέτρησης (ή κάποια έκπτωση σε αυτά), σεμινάρια διατροφολογίας και διάφορες επιπλέον εξετάσεις που παρέχονται κατά καιρούς στους υπαλλήλους. Αν όλα αυτά σας ακούγονται πολύ ουτοπικά για τον δικό σας χώρο εργασίας, προσπαθήστε τουλάχιστον να περπατάτε ή να κάνετε jogging επιστρέφοντας από τη δουλειά, καθώς και να χρησιμοποιείτε περισσότερο τις σκάλες. Από το ολότελα…

* Πρόβλημα: Έχει υπερβολική ζέστη ή υπερβολικό κρύο ή και τα δύο.

Λύση: Συμβαίνει πολύ συχνά η θερμοκρασία ενός γραφείου να μην είναι η κατάλληλη ή να εναλλάσσεται τακτικά και, προσπαθώντας ο οργανισμός μας να κρατηθεί ζεστός ή δροσερός, τελικά να καταβάλλεται. Αντί να υποφέρετε ιδροκοπώντας ή/ και ξεπαγιάζοντας δοκιμάστε να συζητήσετε το πρόβλημα με κάποιον διαχειριστή. Μέχρι να διορθωθεί το πρόβλημα επιχειρήστε ένα καταλληλότερο ντύσιμο με «στρώματα» ρούχων. Έχετε μία ζακέτα για τις στιγμές του παγετού και φοράτε κάτι πιο ελαφρύ για τις στιγμές του καύσωνα.

* Πρόβλημα: Με το πρώτο βήμα στο γραφείο ερεθίζονται ταυτόχρονα τα μάτια, η μύτη και ο λαιμός μας.

Λύση: Ενδεχόμενη -μη ορατή- μούχλα, κρυμμένη στον κλιματισμό, στα έπιπλα ή στη μοκέτα, η οποία εκλύει σωματίδια φορμαλδεΰδης και άλλα τοξικά, καθώς και πολύ ξηρή ατμόσφαιρα, μπορεί να κάνει το αναπνευστικό σας σύστημα στο γραφείο ιδιαίτερα ευάλωτο. Οι ειδικοί στην επαγγελματική ασφάλεια προτείνουν να ζητήσετε από την εταιρία σας να καλέσει έναν βιομηχανικό υγιεινολόγο, ο οποίος θα ελέγξει τον αέρα. Αν βρεθούν τοξικά από μούχλα, ο υγιεινολόγος θα σας προτείνει μεθόδους να βελτιώσετε τον αέρα του γραφείου.

* Πρόβλημα: Οι πόνοι και τα «πιασίματα» δεν περνούν με τίποτα.

Λύση: Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις μυοσκελετικές παθήσεις, περίπου το 24% των εργαζομένων των 25 χωρών μελών έχουν αναφέρει ότι υποφέρουν από πόνους στη ράχη και 22% παραπονούνται για μυϊκούς πόνους (περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο site του Υπουργείου Απασχόλησης). Αν ανήκετε σε αυτό το ποσοστό, νιώθετε δηλαδή ενοχλητικούς πόνους στην πλάτη και υποφέρετε από τενοντίτιδα στον καρπό, δοκιμάστε κάποιες πρακτικές λύσεις: Χρησιμοποιήστε εργονομικά είδη γραφείου, μία προσαρμόσιμη καρέκλα, ένα σκαλάκι για τα πόδια, ειδικό πληκτρολόγιο και ποντίκι και τον κατάλληλο φωτισμό. Επίσης, αποφύγετε να βρίσκεστε στάσιμοι στην ίδια θέση ολόκληρη την ημέρα και προσπαθήστε να κινήστε ή να τεντώνεστε ανά 20 λεπτά.

* Πρόβλημα: Το στρες της δουλειάς γίνεται ρουτίνα.

Λύση: Το στρες στη δουλειά είναι δυστυχώς κάτι αναπόφευκτο. Μας εξαντλεί ψυχικά και σωματικά και δε μας αφήνει να αποδώσουμε όσο μπορούμε. Προσπαθήστε να εντοπίσετε τι είναι αυτό που σας αγχώνει, αναγνωρίστε τα όριά σας και φροντίστε τον εαυτό σας για να καταφέρετε να μετριάσετε το στρες. Αποκτήστε μία χαλαρωτική συνήθεια, πηγαίνετε καθημερινά βόλτες, ασχοληθείτε με κάποιο άθλημα και αν το πρόβλημα επιμείνει, ζητήστε βοήθεια από τους συναδέλφους και τους προϊσταμένους σας.

* Πρόβλημα: Η κακή διάθεση, η ανορεξία και η ανικανότητα συγκέντρωσης στη δουλειά επιμένουν να μας ταλαιπωρούν για βδομάδες.

Λύση: Πολλοί εργαζόμενοι δεν αναγνωρίζουν ότι σωματικά και ψυχικά συμπτώματα, όπως η αϋπνία, οι πόνοι στο σώμα και η κατάθλιψη είναι σημάδια ενός σημαντικότερου προβλήματος. Το πρώτο βήμα είναι να αναλογιστούμε αν η αδιαθεσία μας συνδέεται με την κατάθλιψη. Το δεύτερο είναι να εκμεταλλευτούμε τυχόν προγράμματα ψυχολογικής στήριξης που προσφέρονται από την εταιρία ή το ασφαλιστικό μας ταμείο. Κάποιες μεγάλες εταιρίες οργανώνουν σεμινάρια ψυχολογικής συμβουλευτικής με έμφαση τη δουλειά στο γραφείο. Αν στην δική σας εταιρία δεν γίνεται κάτι τέτοιο, δοκιμάστε να επισκεφθείτε κάποιον ψυχολόγο.

Να θυμάστε πάντα πως αυτό που προέχει κάθε επαγγελματικής υποχρέωσης -όσο σοβαρή και σημαντική να είναι αυτή- είναι η ίδια σας η υγεία.

Ε. Μ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v