Tips για διακοπές χωρίς άγχος

Πόσοι από εσάς που σχεδιάζετε τις καλοκαιρινές σας διακοπές είστε σίγουροι ότι δεν κουβαλήσετε μαζί σας το άγχος του γραφείου; Δεν είναι λίγες οι φορές που φεύγουμε με σκοπό να ”τα αφήσουμε όλα πίσω” μας και βρισκόμαστε αντιμέτωποι με παλιά ή νέα προβλήματα. Φέτος σκεφτείτε ψύχραιμα, αλλάξτε το σκηνικό και κάντε δική σας τη θερινή ραστώνη.
Tips για διακοπές χωρίς άγχος

Εχετε προσέξει ποτέ μετά από δύο ή τρεις ημέρες διακοπών πόσο σημαντικά ζητήματα σας απασχολούν;

”Να πάω τώρα να πάρω έναν καφέ που θέλω ή να κάνω πρώτα μια βουτιά;”, ”τι να φάμε το βράδυ;”, ”γιατί δεν πήραμε και εμείς τις ρακέτες;”, ”αν αρχίσω να πίνω από τώρα, πως θα καταλήξω το βράδυ;”, και άλλα συναφή.

Όλοι αυτοί οι προβληματισμοί είναι... κατάκτηση. Στην πραγματικότητα έχουν αντικαταστήσει ερωτήσεις όπως ”πληρώθηκαν τα εμβάσματα;”, ”θα προλάβουμε τις προθεσμίες παράδοσης;”, ”τι να την κάνω εγώ την ακάλυπτη επιταγή;” και λοιπά δυσάρεστα.

Στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων οι διακοπές είναι ταυτισμένες με τη χαλάρωση και την ξενοιασιά. Αυτές όμως οι καλοκαιρινές αρετές δεν έρχονται από μόνες τους. Συχνά χρειάζεται να... οργανωθούμε για να καταφέρουμε να χαλαρώσουμε.

Ιδού μερικές απλές (αλλά όχι αυτονόητες) συμβουλές για να οδηγηθείτε στην απαραίτητη θερινή ραστώνη.

Επιλέξτε τι πραγματικά σας ξεκουράζει και σας αρέσει να κάνετε στις διακοπές σας. Το πρόγραμμα μπάνιο, φαγητό, διασκέδαση ύπνος μπορεί να ακούγεται ιδανικό και όντως για τους περισσότερους να είναι έτσι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι είναι υποχρεωμένοι να διασκεδάζουν με τον ίδιο τρόπο. Καταγράψτε ξεκάθαρα τι θέλετε από τις διακοπές σας. Όταν ξέρεις τι ακριβώς θέλεις είναι πολύ ευκολότερο να το έχεις.

Θυμηθείτε τι σας άρεσε και τι σας κούρασε κατά τις προηγούμενες διακοπές σας. Μην θεωρείτε αυτονόητο ότι οι άσχημες αναμνήσεις είναι στο μυαλό σας, καθώς αυτό έχει την τάση να συγκρατεί μόνο τις ευχάριστες στιγμές. Πολλοί από τους οργανωτικούς ξένους, κατά τη διάρκεια των διακοπών κυκλοφορούν με ειδικό σημειωματάριο όπου καταγράφουν τι από αυτά που ζουν δεν τους αρέσει, ώστε να τα αποφύγουν τον επόμενο χρόνο!

Οργανώστε τις εργασιακές ενέργειες που θα απαιτηθούν από εσάς, όσο θα λείπετε. Μια έγκαιρη καταγραφή και οργάνωση αυτών που πρέπει να κάνετε θα σας γλιτώσει από δυσάρεστα τηλέφωνα και νεύρα... δίπλα στο κύμα. ”Αφού τα έχουμε πει ρε παιδιά τι πρέπει να κάνετε!”, ακούμε κάθε χρόνο τύπους να ωρύονται στο κινητό. Δεν θέλετε να είστε ένας από αυτούς, έτσι δεν είναι; Κατανείμετε αρμοδιότητες και αναβάλετε για την επιστροφή σας όσα απαιτούν αποκλειστικά τη δική σας συνδρομή.

Αφού αποφασίσετε τι είδους διακοπές θέλετε, κάντε τον αντίστοιχο προγραμματισμό. Αν επί παραδείγματι επιθυμείτε οργανωμένες διακοπές κλείστε έγκαιρα ξενοδοχείο, πιθανόν και κάποιες οργανωμένες εκδρομές στα πέριξ. Αν έχετε παιδιά ίσως χρειαστεί όπου και να πάτε να έχετε κοντά σας σκιά ή κάποιο μέρος από το οποίο να μπορείτε να προμηθευτείτε τα απαραίτητα, όπως νερό, φαγητό κλπ. Θυμηθείτε: δεν έχουν τη δική σας αντοχή.

Και οι ”χύμα” διακοπές όμως θέλουν την οργάνωσή τους. Για δοκιμάστε να βρείτε ανοιχτήρι στις 12 το βράδυ στο Κάτω Κουφονήσι...

Προτιμήστε τη συνεχόμενη άδεια. Οι ψυχολόγοι λένε πως δύο εβδομάδες συνεχούς άδειας είναι προτιμότερες από τέσσερις εβδομάδες ”σπασμένης”. Αλλωστε μαζί με τις μετακινήσεις στην κάθε εβδομάδα διακοπών θα σας μείνουν καθαρές τέσσερις ημέρες. Ετσι δεν γίνεται τίποτα. Προλάβετε να μπείτε στο κλίμα των διακοπών και απολαύστε τη ”ρουτίνα” τους. Εκεί κρύβεται η ξεκούραση.

Κοιμηθείτε άφθονα! Στις διακοπές οι ώρες του ύπνου δεν είναι χαμένες, είναι κερδισμένες. Άλλωστε, μάλλον χρωστάτε στον εαυτό σας αρκετό ύπνο από όλο το χρόνο. Στις διακοπές είναι η ευκαιρία. Ιατρικές έρευνες έχουν ούτως ή άλλως δείξει ότι ικανότητα συσσώρευσης έχουν τόσο η κούραση, όσο και ο ύπνος. Αργήστε να σηκωθείτε από το κρεβάτι το πρωί και το μεσημέρι ξεκλέψτε καμιά ωρίτσα και… επισκεφθείτε τον Μορφέα.

Γίνετε πιο κοινωνικοί. Είναι αλήθεια πως όσο μεγαλώνει κανείς τόσο πιο ”στριμμένος” γίνεται και τόσο πιο απρόθυμος να ξεκινήσει νέες συναναστροφές. ”Εδώ δεν έχουμε χρόνο να δούμε τους φίλους που έχουμε, θα πάμε για καινούργιους;”, λέμε συχνά. Οι διακοπές δεν είναι έτσι. Αν ξεπεράσετε τη μουρμούρα αυτή, θα διαπιστώσετε ότι και πολλά πράγματα έχετε να πείτε και ότι είστε σαφώς πιο ”ανοικτοί” σε νέες γνωριμίες.

Οι νέες γνωριμίες τελικά λειτουργούν λυτρωτικά για τον κουρασμένο ψυχισμό, λένε οι ειδικοί. Αλλο νατο λες και άλλο να το κάνεις, όταν έχεις δουλέψει 10- 12 ώρες! Είπαμε όμως; Εδώ είναι ο πλανήτης ”διακοπές”!

Ιάσων Τάπας

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v