Οταν το λάθος ντύσιμο... πάει διακοπές

Πάνε οι γκάφες διακοπές; Πάνε και παραπάνε! Το καλοκαιρινό ντύσιμο έχει τα δικά του ”old time classic” μυστικά, όπως και τα δικά του παραδοσιακά λάθη. Δείτε τα πιο συνηθισμένα από αυτά και μάθετε να αποφεύγετε τις κακοτοπιές. Γιατί ”θάλασσα και ξεκούραση” δεν σημαίνει ότι χάνουμε το στυλ μας!
Οταν το λάθος ντύσιμο... πάει διακοπές

Κατά κοινή παραδοχή, διανύουμε την εποχή του ”ο καθένας φοράει ό,τι θέλει”. Ωστόσο, όπως είπαμε και στο προηγούμενο άρθρο για τα λάθη του ανδρικού ντυσίματος, ειδικά για την ανδρική γκαρνταρόμπα υπάρχουν ακόμη ορισμένα ”μην” που σώζουν τα προσχήματα και δικαιώνουν όσους αντιστέκονται στις εφήμερες μόδες για χάρη του ”κλασσικού”.

Οι αστοχίες του ανδρικού ντυσίματος καραδοκούν και το καλοκαίρι. Όπως μάλιστα εύκολα θα μπορούσε να φανταστεί κανείς τα σοβαρότερα λάθη δεν σχετίζονται με την παραλία, όπου κυριαρχεί η ”κουλτούρα του λουόμενου”- εκ φύσεως πιο ελαστική. Σε αυτό άλλωστε το πνεύμα, ορισμένοι δεν δίνουν σημασία στους κανόνες της θερινής ένδυσης. Δεν τους κατακρίνουμε- απλώς το παρόν άρθρο απευθύνεται στους ”άλλους”.

Να επαναλάβουμε πως όσα θα διαβάσετε εδώ δεν είναι παρά γενικεύσεις που βεβαίως ενέχουν τον κίνδυνο της απλοποίησης και βεβαίως του δογματισμού.

Ιδού λοιπόν ορισμένες ”σταθερές” του καλού ντυσίματος για τους θερινούς μήνες. όσοι διαφωνείτε, μην συγχύζεστε! Άλλωστε, αν δεν υπήρχαν οι κανόνες, δεν θα είχαμε τη χαρά να τους υπερβαίνουμε ή/ και να τους παραβαίνουμε...

* Αποφύγετε πάση θυσία λινό ή πάνινο κοστούμι σε ροδακινί, βερικοκί ή στο λεγόμενο ”frog green”. Το ότι είναι φέτος της μόδας, δεν θα γλιτώσει τον φέροντα από τον χαρακτηρισμό του επαρχιώτη.

* Ο Ιταλός γνώστης, Λουίτζι Σετεμπρίνι αναφέρεται στην ανάγκη αποφυγής της μάστιγας που ονομάζεται ”μεσογειακό σακάκι”. Το προσφιλές στους λατίνους εραστές ρούχο κινείται μεταξύ του άσπρου, του ροδακινί, του κιτρινωπού, του καφετί και του καφέ au lait, είναι συνήθως από ύφασμα που προσομοιάζει με το μετάξι. Συνήθως φοριέται με θλιβερό καφέ πουκάμισο που αφήνει απλόχερα να φανεί δασύτριχο στήθος και πολλές- πολλές καδένες.

* Κυκλοφορείτε με το λεγόμενο ”τσαντάκι”, σαν δημόσιος υπάλληλος του ’80; Αν ναι, μπορείτε να συνδυάσετε το κομψό αυτό αξεσουάρ με λινό ή πάνινο κοστούμι σε αποχρώσεις του γαλάζιου. Αν όχι, ξεχάστε το.

* Αν υπηρετήσατε στο Πολεμικό Ναυτικό ίσως έχετε στην ντουλάπα σας την άσπρη ”καμπάνα”, με την οποία οι υπερήφανες ένοπλες δυνάμεις ντύνουν τα ναυτάκια του Αιγαίου. Αφήστε την εκεί που βρίσκεται. Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη στην ιστορία του ανδρικού ντυσίματος είναι οι καμπάνες (ευτυχώς τα ’70, πέρασαν...).

* Τα σορτς είναι από τις ιδανικότερες λύσεις για ντύσιμο δίπλα στην παραλία. Η επίδειξη των τριχωτών ποδιών ενός άντρα όμως μόνο εκεί- δίπλα στην ακτή- δικαιολογείται από την αισθητική, καθώς οι συγκρίσεις με τα αντίστοιχα προσόντα του ωραίου φύλου είναι εύγλωττες και κυρίως εις βάρος των θερμόαιμων που επιλέγουν τα σορτάκια ως μόνιμο μέρος της θερινής τους εμφάνισης. Μπλε, χακί (άντε και άσπρο) είναι τα ”επιτρεπτά” χρώματα. Σε καμία περίπτωση λαχανί, κίτρινο και καροτί.

Μακριά άσπρα ή μπλε λινά παντελόνια παραμένουν σταθερά οι καλύτερες λύσεις.

Συνδυάστε τα σορτς και τα μακριά παντελόνια με μαύρα ή καφέ μοκασίνια ή και με παπούτσια τύπου Timberland- που αν και ξεπερασμένα, θα κάνουν τη δουλειά τους. Προσοχή! Δεν φοράμε ποτέ κάλτσες με σορτς, εκτός αν τα καθήκοντά μας σχετίζονται άμεσα με την αποικιοκρατία...

Από πάνω φορέστε κοντομάνικο πουκάμισο ή μακρυμάνικο- πάντα όμως με τα μανίκια σηκωμένα. Τα κατεβασμένα μανίκια πουκαμίσου σε συνδυασμό με σορτ παραπέμπουν στις εποχές που για τους παλαιότερους εξ ημών τα μακριά παντελόνια ήταν- λόγω ηλικίας- απαγορευμένα. Που τα θυμηθήκαμε αυτά, ε; Μην χαρίσετε αυτό το τρυφερό déjà vu στον περίγυρο...

* Τα σανδάλια ή απλώς τα πέδιλα, είναι μια ιστορία πονεμένη. Οι… νεοντιζαϊνιές στα ξεσκέπαστα παπούτσια που ξεκίνησαν πριν από μια επταετία δεν καταφέρνουν να σώσουν τα προσχήματα για όσους τα επιλέγουν. Αν οπωσδήποτε θέλετε κάτι πιο δροσερό από τα καφέ ή μαύρα μοκασίνια, επιλέξτε την κομψή και οικονομική λύση της παλαιάς εσπαντρίγιας. Μια δεκάδα από αυτά τα φτηνά και αναλώσιμα παπούτσια που πλέον θέλγουν και τις ”μάρκες”, θα καλύψει τις ανάγκες σας για όλο το καλοκαίρι.

* Κάλτσες και γραβάτα στις καλοκαιρινές διακοπές δεν χρειάζονται. Εξαίρεση αποτελούν οι περιπτώσεις όπου θα χρειαστεί να φορέσετε επίσημο ένδυμα, το οποίο δεν θα είναι άλλο από μπλέηζερ (συνδυσμένο με λινό παντελόνι από άσπρο κοστούμι) ή λευκό σακάκι σμόκιν- αναπόφευκτο όταν η πρόσκλησή σας γράφει ”black tie”.

* Όσοι δεν είστε... γυμνιστές, επιλέξτε μαγιό τύπου σορτς, αφήνοντας κατά μέρος τα σκουρόχρωμα σωβρακάκια που παραπέμπουν σε ζιγκολό και τις μακρύτερες βερμούδες των δραστήριων και νεαρών σέρφερς. Από κάποια ηλικία και πάνω, αυτονόητο είναι πως το μονόχρωμο μαγιό είναι η μοναδική ”ασφαλής” επιλογή.

* Σε ό,τι αφορά την αντηλιακή προστασία, δείξτε φειδώ στα καπέλα και στα γυαλιά ηλίου. Τα πρώτα είναι εύκολο να σας κατατάξουν στην κατηγορία του γελοίου αν δεν προσέξετε το σχήμα και το μέγεθός τους. Τα δεύτερα είναι εδώ πολλά χρόνια υπερτιμημένα. Άλλωστε, όπως λένε οι Άγγλοι, είναι πάντα τιμή για έναν τίμιο άνδρα να παρέχει τη δυνατότητα να τον κοιτάξουν κατάματα.

* Τα αμάνικα t- shirts είναι μια περίπτωση που φυσικά δεν θέλει σχολιασμό...

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v