Ιος: ”Μεταδοτικά”... γοητευτική

Η Ίος αποτελεί τυπικό δείγμα κυκλαδίτικης ομορφιάς. Το άγριο τοπίο του κεντρικού Αιγαίου συνδυάζεται αρμονικά με την ξέφρενη νυχτερινή ζωή, αλλά και με τις απόμερες και πανέμορφες γωνιές για όσους αποζητούν απλώς τη χαλάρωση. Το inlife νοικιάζει πλοιαράκι για το γύρο του νησιού, βουτάει στις ωραιότερες παραλίες, τρώει σε παραθαλάσσια ταβερνάκια και πίνει καφέ δίπλα στο κύμα...
Ιος: ”Μεταδοτικά”... γοητευτική

της Μίνας Ανωγιάτη

Ανήκετε στην κατηγορία των αναποφάσιστων; Ακόμη και η επιλογή καλοκαιρινού προορισμού σας προβληματίζει; Αν είναι έτσι, ναι, εμείς το δεχόμαστε, άλλωστε μόνο τέτοιοι προβληματισμοί δικαιολογούνται στην ενότητα ”Αποδράσεις”...

Εφ’ όσον για πολλούς οι Κυκλάδες ήταν και παραμένει κλασική επιλογή, επιλέγουμε και σας ταξιδεύουμε κάπου ανάμεσα στη Νάξο και στη Σαντορίνη. Εκεί βρίσκεται η Ίος ή ”Νιος” για τους ντόπιους.

Με ιστορία που ξεκινά από τα βάθη των αιώνων, φερόμενη και αυτή ως πατρίδα του Ομήρου, με υπέροχες παραλίες, έντονη βραδινή ζωή, όμορφα τόπια, κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική και πολλές πολλές φυσικές ομορφιές, αξίζει να προστεθεί στη λίστα όλων όσων είναι ακόμη στην αναζήτηση.

Περίπου σε 4 ώρες με ταχύπλοο από τον Πειραιά φτάνει κανείς στο λιμάνι της Ίου. Στην είσοδο του λιμανιού η Αγία Ειρήνη στέκει αγέρωχη στην άκρη του βράχου.

Κοιτώντας ψηλότερα, στο μάτι κυριαρχεί η Χώρα του νησιού ίσως ή πιο καλοδιατηρημένη σε όλες τις Κυκλάδες. Κορυφή της οι ανεμόμυλοι και ακόμη ψηλότερα οι τρεις Εκκλησιές συνθέτουν ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς άξιο να σε κερδίσει πριν ακόμη αποβιβαστείς.

Η Ίος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το νησί με τους πλέον ετερόκλητους οπαδούς.

Στη χώρα κάθε βράδυ ξεφαντώνουν μέχρι πρωίας νέοι από όλο τον κόσμο, ανάμεσα σε παρέες ”γιάπηδων” με χαλαρότερη διάθεση, μεσήλικες και οικογένειες που συνωστίζονται στα υπέροχα ταβερνάκια της Χώρας και βεβαίως η, πιο νότια, πρωθυπουργική παρέα...

Όσοι έχουν επισκεφτεί το νησί θα συμφωνήσουν σε ένα πράγμα. Αυτό το νησί σε παρασύρει. Μπορείς να χαλαρώσεις όσο θέλεις και να διασκεδάσεις περισσότερο από όσο περίμενες. Οι νύχτες στη Χώρα της Ίου, θυμίζουν κάτι από... Ολυμπιάδα. Συνωστισμός, διάθεση, πανηγύρι. Οι μέρες έχουν κάτι από απέραντο γαλάζιο.

Πολύ ωραίες παραλίες, σε κάθε πλευρά του νησιού κοσμικές ή απομονωμένες, δημιουργούν συνδιαστικά την τέλεια επιλογή.

Οδηγός μετάβασης

- Καθημερινά δρομολόγια από τον Πειραιά με φερυμπόουτ και ταχύπλοα.

Για περισσότερες πληροφορίες: Λιμεναρχείο Πειραιά. Τηλ. 210- 4147800. Λιμεναρχείο Ίου. Τηλ: 22860-91264.

Οδηγός... επιβίωσης

Διαμονή:

- Liostasi Sun Club. Στη Χώρα με υπέροχη πισίνα και μοναδική θέα. Τηλ: 22860-92140

- Ios Palace. Αμφιθεατρικά χτισμένο στην παραλία του Μυλοπότα. Τηλ: 22860-91269

- Hermes. Στην περιοχή του Άγιου Ιωάννη, πολύ κοντά στη Χώρα. Τηλ: 22860-91471

- Far Out Hotel. Στο Μυλοπότα Τηλ: 22860- 91446

- Far Out Camping. Τηλ: 22860-91468

- Manganari. Στην ομώνυμη παραλία. Τηλ: 22860-91200

Παραλίες:

- Η πρώτη επιλογή είναι να νοικιάσετε βαρκάκι [υπάρχουν διαθέσιμα] και να κάνετε το γύρο του Νησιού. Σε αυτή τη βόλτα αξίζει να κάνετε μια στάση στις παραλίες Κολιτσάνη, Παπα Αυλάκι, Κάλαμος και Πλάκες. Επίσης προτείνουμε:

- Μαγγανάρι. 23 χιλιόμετρα από τη χώρα. Διαθέτει άπλα και αρκετές επιλογές για το μεσημεριανό σας. (Ελπίζουμε μέχρι να πάτε, ο δρόμος να έχει ασφαλτοστρωθεί).

- Αγια Θεοδότη. Βρίσκεται βορειοανατολικά 10 χιλιόμετρα από τη Χώρα. Δοκιμάστε τα διαθέσιμα θαλάσσια σπορ και τιμήστε ανεπιφύλακτα το ταβερνάκι στην άκρη.

- Μυλοπότας. 3 χιλιόμετρα νότια της Χώρας. Είναι οργανωμένη και στέκι για τη νεολαία του νησιού κατά τις μεσημεριανές ώρες.

- Κουμπάρα. 2 χιλιόμετρα βόρεια από το λιμάνι. Το υπάρχον καφέ εστιατόριο με πολύ ωραίο φαγητό και υπέροχο freddo. Οι ρομαντικοί, αξίζει να μείνετε και για το ηλιοβασίλεμα.

Αξίζει να επισκεφτείτε:

- Το Αρχαιολογικό μουσείο στη Χώρα.

- Τον Τάφο του Ομήρου, στη Θέση Πλακωτό στη βόρεια πλευρά του νησιού.

- Την Αγια Ειρήνη στο Λιμάνι.

- Την Παναγία την Γκρεμμιώτισσα στη Χώρα. Η ανάβαση απαιτεί αντοχή, αλλά η θέα θα σας αποζημιώσει.

Φαγητό:

Στην Ίο σε γενικές γραμμές θα φάτε καλά!

Εμείς ξεχωρίσαμε και σας προτείνουμε το Λόρδο Βύρωνα στη Χώρα. Με ιδιαίτερο διάκοσμο και μοναδική κουζίνα. Μην ξεχάσετε να κάνετε κράτηση με το που θα φτάσετε στο νησί.

Για επιδόρπιο, γλυκά του κουταλιού στην μικρή πλατεία στο κέντρο της Χώρας, συνοδεία μπουζουκιού και τραγουδιού χωρίς μικρόφωνα κατά τις μεταμεσονύχτιες ώρες.

Μην ξεχάσετε:

Την φωτογραφική σας μηχανή. Χρειαζόμαστε φωτογραφίες...

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v