Εμβόλια για τον καρκίνο πριν το 2030 υπόσχεται η BioNTech

Ελπίδες ότι το εμβόλιο κατά του καρκίνου θα είναι έτοιμο μέχρι το 2030 εκφράζει το ιδρυτικό δίδυμο της εταιρίας.
Εμβόλια για τον καρκίνο πριν το 2030 υπόσχεται η BioNTech
Τα εμβόλια που στοχεύουν στον καρκίνο θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα πριν από το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με την ομάδα που έφτιαξε από ένα από τα πιο επιτυχημένα εμβόλια Covid της πανδημίας.

Ο Uğur Şahin και η Özlem Türeci, συνιδρυτές τη BioNTech, της γερμανικής εταιρείας που συνεργάστηκε με την Pfizer για την κατασκευή του επαναστατικού εμβολίου mRNA Covid, δήλωσαν ότι έχουν κάνει μελέτες που τρέφουν αισιοδοξία για εμβόλια κατά του καρκίνου τα επόμενα χρόνια.

Μιλώντας στο BBC η καθηγήτρια Türeci περιέγραψε πώς η τεχνολογία mRNA στην καρδιά του εμβολίου Covid της BioNTech θα μπορούσε να επανατοποθετηθεί έτσι ώστε να προετοιμάσει το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα αντί να εισβάλει στους κορωνοϊούς.

Ερωτηθείς για το πότε τα εμβόλια κατά του καρκίνου που βασίζονται στο mRNA μπορεί να είναι έτοιμα για χρήση σε ασθενείς, ο Şahin είπε ότι θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα «πριν από το 2030».

Η BioNTech εργαζόταν σε εμβόλια mRNA κατά του καρκίνου πριν από την εμφάνιση της πανδημίας, αλλά η εταιρεία στράφηκε στην παραγωγή εμβολίων Covid ενόψει της παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης. Η εταιρεία διαθέτει τώρα αρκετά εμβόλια κατά του καρκίνου σε κλινικές δοκιμές. Η Türeci είπε ότι η ανάπτυξη και η επιτυχία του εμβολίου Pfizer/BioNTech, το οποίο είναι παρόμοιο με το εμβόλιο της Moderna «φέρνει θετικά αποτελέσματα στο έργο μας για τον καρκίνο».

Η γερμανική εταιρεία ελπίζει να αναπτύξει θεραπείες για τον καρκίνο του εντέρου, το μελάνωμα και άλλους τύπους καρκίνου, αλλά υπάρχουν σημαντικά εμπόδια. Τα καρκινικά κύτταρα που συνθέτουν όγκους μπορούν να γεμίσουν με μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών πρωτεϊνών, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη δημιουργία ενός εμβολίου που στοχεύει όλα τα καρκινικά κύτταρα και όχι υγιείς ιστούς.

«Ως επιστήμονες διστάζουμε πάντα να πούμε ότι θα έχουμε μια θεραπεία για τον καρκίνο», ανέφερε η Türeci. «Έχουμε μια σειρά από ανακαλύψεις και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτές».

Τον Αύγουστο, η Moderna μήνυσε την BioNTech και τον συνεργάτη της, τον αμερικανικό φαρμακευτικό γίγαντα Pfizer, για παραβίαση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας σχετικά με το εμβόλιο της εταιρείας για την Covid-19.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Sahin είπε: «Οι καινοτομίες μας είναι πρωτότυπες. Έχουμε ξοδέψει 20 χρόνια έρευνας για την ανάπτυξη αυτού του είδους θεραπείας και φυσικά θα αγωνιστούμε για την πνευματική μας ιδιοκτησία».

Με πληροφορίες από Guardian

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v