Τα εμβόλια Covid-19 επηρεάζουν τελικά την περίοδο των γυναικών

Νέα έρευνα επιβεβαιώνει πως τα εμβόλια του κορωνοϊού αύξησαν πρόσκαιρα τον κύκλο της περιόδου κατά μία περίπου μέρα.
Τα εμβόλια Covid-19 επηρεάζουν τελικά την περίοδο των γυναικών
Οι διαφορές στην περίοδο που παρατήρησαν αρκετές γυναίκες μετά τα εμβόλια του κορωνοϊού δεν ήταν σύμπτωση, όπως επιβεβαιώνει νέα διεθνής μελέτη η οποία διαπίστωσε την σχέση ανάμεσα στον εμβολιασμό κατά της Covid-19 και στην αυξημένη πιθανότητα ενός ελαφρώς μεγαλύτερου έμμηνου κύκλου στις γυναίκες.

Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, βρήκε ότι οι εμβολιασμένες κατά του κορωνοϊού γυναίκες είχαν μια πρόσκαιρη αλλαγή στη διάρκεια της περιόδου τους κατά περίπου 0,7 μέρες κατά μέσο όρο μετά την πρώτη και τη δεύτερη δόση. Είχε προηγηθεί μια μικρότερη αμερικανική έρευνα σε 2.400 γυναίκες με ανάλογα ευρήματα, που τώρα επιβεβαιώνονται.

Οι ερευνητές από αμερικανικά και βρετανικά πανεπιστήμια (Όρεγκον, Μασαχουσέτης, Λονδίνου και Εδιμβούργου), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "BMJ Medicine", ανέλυσαν στοιχεία για 19.622 γυναίκες 18 έως 45 ετών, με διάρκειες περιόδου από 24 έως 38 μέρες, από τις οποίες οι 14.936 ήταν εμβολιασμένες κατά της Covid-19 με Pfizer (το 67%), Moderna (το 17%), AstraZeneca (το 9%) ή J&J (το 2%).

«Σε σύγκριση με τις ανεμβολίαστες, οι εμβολιασμένες είχαν μια αύξηση στη διάρκεια του έμμηνου κύκλου τους κατά λιγότερο από μια μέρα τόσο μετά την πρώτη όσο και μετά τη δεύτερη δόση», σύμφωνα με τους ερευνητές. Μεταβολή της περιόδου που δεν ξεπερνά τις οκτώ μέρες, θεωρείται εντός φυσιολογικών πλαισίων.

Ένα 6,2% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα, περίπου 1.400, εμφάνισε αύξηση του κύκλου κατά οκτώ ή περισσότερες μέρες. Στην πλειοψηφία τους, ήταν νεότερες γυναίκες που είχαν συχνά μεγαλύτερους κύκλους και πριν τον εμβολιασμό τους.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v