Τροποποιημένος ιός έρπητα εξόντωσε καρκινικούς όγκους

Μια γενετικά τροποποιημένη έκδοση του ιού του έρπητα είχε πολύ καλά αποτελέσματα κατά των προχωρημένων καρκίνων, σύμφωνα με νέα κλινική μελέτη.
Τροποποιημένος ιός έρπητα εξόντωσε καρκινικούς όγκους
Επιστήμονες στο Ινστιτούτο Καρκινικών Ερευνών του Λονδίνου τροποποίησαν γενετικά ένα στέλεχος του ιού του έρπητα για να δρα ως παράγοντας που σκοτώνει τον καρκίνο στους ανθρώπους. Τα ευρήματα από μια αρχική δοκιμή σε ανθρώπους είναι ενθαρρυντικά, με την πειραματική θεραπεία να αποδεικνύεται ασφαλής και πολλά υποσχόμενη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το RP2 – μια νέα έκδοση του ιού του απλού έρπητα – έδειξε σημάδια αποτελεσματικότητας στο ένα τέταρτο των ασθενών με μια σειρά προχωρημένων μορφών καρκίνου.

Οι ασθενείς στη δοκιμή είχαν καρκίνους, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του δέρματος, του οισοφάγου και του κεφαλιού και του τραχήλου και είχαν εξαντλήσει άλλες επιλογές θεραπείας, συμπεριλαμβανομένης της ανοσοθεραπείας με αναστολέα του σημείου ελέγχου.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι ένας γενετικά τροποποιημένος ιός που σκοτώνει τον καρκίνο μπορεί να δώσει ένα ή δύο γροθιές κατά των όγκων – καταστρέφοντας άμεσα τα καρκινικά κύτταρα εκ των έσω, ενώ ταυτόχρονα καλεί το ανοσοποιητικό σύστημα εναντίον τους», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Kevin Harrington, καθηγητής βιολογικών θεραπειών καρκίνου στο Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο.

Τόνισε ότι είναι σπάνιο να βλέπουμε τόσο καλά ποσοστά ανταπόκρισης σε κλινικές δοκιμές πρώιμου σταδίου, των οποίων ο πρωταρχικός στόχος είναι να δοκιμαστεί η ασφάλεια μιας θεραπείας, ειδικά όταν αφορούν ασθενείς με πολύ προχωρημένους καρκίνους για τους οποίους οι τρέχουσες θεραπείες έχουν σταματήσει να λειτουργούν.

«Τα αρχικά ευρήματα των δοκιμών μας υποδηλώνουν ότι μια γενετικά τροποποιημένη μορφή του ιού του έρπητα θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει μια νέα θεραπευτική επιλογή για ορισμένους ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν έχουν ανταποκριθεί σε άλλες μορφές ανοσοθεραπείας», είπε ο Χάρινγκτον.

«Είμαι πρόθυμος να δω αν συνεχίζουμε να βλέπουμε οφέλη καθώς θεραπεύουμε αυξημένο αριθμό ασθενών».

Τα πρώτα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας του 2022 (ESMO).

Με πληροφορίες από euronews.com

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v