Τι συμβαίνει όταν σπας το πέος σου;

Όλα τα άουτς μαζεμένα πρόκειται να ακουστούν στην απευκταία περίπτωση που σπάσεις το πέος σου. Μάθε τι μπορεί να συμβεί αν σε βρει τέτοιο κακό.
Τι συμβαίνει όταν σπας το πέος σου;
Ας μην γελιόμαστε. Κάθε σοβαρός τραυματισμός είναι ζόρικος κι απαιτεί συνήθως δύσκολη αποκατάσταση. Ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι που στο άκουσμα τους και μόνο βαρυγκομάς, βγάζοντας ένα μακρόσυρτο άουτς από τα βάθη της καρδούλας σου. Ένας αντίστοιχος τραυματισμός είναι το κάταγμα πέους. Πριν αρχίσεις να σταυροκοπιέσαι προκειμένου να μην σε βρει τέτοιο κακό, σου προτείνουμε να διαβάσεις τι θα συμβεί αν τύχει και σπάσεις το πέος σου.

Τι είναι το κάταγμα πέους;

Αρχικά αξίζει να σημειώσουμε ότι το κάταγμα του πέους δεν είναι ένας συνηθισμένος τραυματισμός, καθώς υπολογίζεται ότι ετησίως το παρουσιάζει ένας άνδρας στους 100.000.

«Αν και ο όρος "κάταγμα" είναι συνυφασμένος με το "σπάσιμο" των οστών, χρησιμοποιείται για να περιγράψει και τον συγκεκριμένο τραυματισμό του πέους, επειδή όταν αυτό βρίσκεται σε στύση, σκληραίνει σαν να ήταν κόκαλο», διευκρινίζει ο Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος και Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης.

Στην περίπτωση του κατάγματος ο χιτώνας που περιβάλει τους κυλινδρικούς άξονες του πέους μπορεί να σχιστεί σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια σεξουαλικής επαφής (συνήθως συμβαίνει σε συγκεκριμένη στάση, όπου η σύντροφος με το βάρος της πιέζει και συνθλίβει το πέος) και να προκληθεί το καλούμενο κάταγμα πέους.

Το κάταγμα πέους προκαλεί άμεση απώλεια της στύσης, καθώς και μεγάλο αιμάτωμα και οίδημα (πρήξιμο) στο πέος, τα οποία μπορεί να εμφανιστούν αμέσως ή σταδιακά. Το αιμάτωμα μπορεί να εντοπίζεται μόνο στο πέος και στο όσχεο ή να επεκτείνεται προς το κάτω μέρος της κοιλιάς.

Πως μπορείς να σπάσεις το πέος σου;

«Σε σχεδόν έξι στις δέκα περιπτώσεις το κάταγμα του πέους συμβαίνει στη διάρκεια του έντονου σεξ με πλήρη στύση, όταν υποστεί ρήξη ο ινώδης χιτώνας. Αυτό μπορεί να συμβεί σε ορισμένες ερωτικές στάσεις, π.χ. καθώς η γυναίκα βρίσκεται πάνω στον άνδρα και κινείται σε ανάποδη φορά από τον φαλλό», αναφέρει ο δρ Κωνσταντινίδης.

Σε αντίστοιχες έρευνες που έχουν γίνει έχουν αναφερθεί περιπτώσεις κατάγματος πέους που οφειλόταν σε «απευθείας κτύπημα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων» αλλά και στη λεγόμενη «κακομεταχείριση του πέους» η οποία στην ουσία είναι «το βίαιο λύγισμα του ανδρικού μορίου προκειμένου να εμποδιστεί μια ανεπιθύμητη στύση».

Τι να κάνεις αν σπάσεις το πέος σου

Πρέπει να πας σούμπιτος σε αρμόδιο χειρουργό ουρολόγο ώστε να επιληφθεί άμεσα της κατάστασης.

«Οι άνδρες που εκδηλώνουν αυτά τα συμπτώματα πρέπει αμέσως να απευθύνονται στον χειρουργό ουρολόγο, διότι το κάταγμα πέους είναι εξαιρετικά επείγον περιστατικό», τονίζει στο iatronet ο Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος δρ Χρήστος Φλιάτουρας, Επιστημονικός Διευθυντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών. «Αν περάσουν 6-8 ώρες χωρίς να αποκατασταθεί η βλάβη, μπορεί να υπάρξει μόνιμη κάμψη του πέους ή στυτική δυσλειτουργία, δηλαδή αδυναμία επίτευξης ή/και διατήρησης επαρκούς στύσης» συμπληρώνει.

Άλλοι κίνδυνοι της καθυστερημένης αντιμετώπισης είναι οι επώδυνες στύσεις, η δημιουργία αποστήματος, ο σχηματισμός συριγγίου ανάμεσα στα σηραγγώδη σωμάτια και την ουρήθρα, ακόμα και η νέκρωση της ακροποσθίας (είναι η δερματική πτυχή που καλύπτει την άκρη του πέους, την βάλανο).

Η θεραπεία για το κάταγμα του πέους όπως μπορείς να καταλάβεις είναι η άμεση χειρουργική επέμβαση, εφόσον ο ασθενής είναι κατάλληλος υποψήφιος για εγχείρηση.

Και μετά τι γίνεται;

Ακόμα κι αν όλα πάνε τέλεια στο κομμάτι της επέμβασης, υπάρχει περίπτωση ο χειρουργημένος να αντιμετωπίσει θέματα στυτικής δυσλειτουργίας. «Όλοι οι ασθενείς που υφίστανται κάταγμα πέους βιώνουν κάποιου βαθμού σεξουαλική δυσλειτουργία», υπογραμμίζει ο δρ Κωνσταντινίδης.

«Αυτή μπορεί να περιοριστεί στην άμεση μετεγχειρητική περίοδο ή να διαρκέσει πολύ καιρό. Πολλοί ασθενείς θα έχουν άγχος για τις επιδόσεις τους μετά τον τραυματισμό τους. Άλλοι θα αλλάξουν σεξουαλικές πρακτικές, φοβούμενοι έναν νέο τραυματισμό. Κάποιοι μπορεί να χρειασθούν ψυχολογική υποστήριξη για να ανακτήσουν την ερωτική τους ζωή.

Η συμβουλευτική μπορεί να είναι ακόμα πιο απαραίτητη εάν ένας ασθενής δεν μπορεί να χειρουργηθεί και αντιμετωπιστεί συντηρητικά, δεδομένου ότι η αντιμετώπιση χωρίς χειρουργείο έχει υψηλά ποσοστά στυτικής δυσλειτουργίας», συμπεραίνει.

Με πληροφορίες από το iatronet
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v