Θαύματα για την ψυχική υγεία κάνει μια εβδομάδα αποχής από τα social

Σύμφωνα με πανεπιστημιακή έρευνα, μια εβδομάδα αποχή από τα social media είναι αρκετή για να βελτιωθεί η ψυχική μας υγεία.
Θαύματα για την ψυχική υγεία κάνει μια εβδομάδα αποχής από τα social
Μπορείς να φανταστείς τη ζωή σου χωρίς social media για μία εβδομάδα; Πριν βιαστείς να πεις όχι, καλό είναι να λάβεις υπόψη σου τα ευρήματα βρετανικής πανεπιστημιακής έρευνας η οποία αναφέρει ότι ένα διάλειμμα μόνο μίας εβδομάδας από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βελτιώνει τη διάθεση και την ψυχική υγεία των χρηστών π.χ. στο άγχος και την κατάθλιψή τους.

Τα παραπάνω επαληθεύει έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ, με επικεφαλής τον δρα Τζεφ Λάμπερτ του Τμήματος Υγείας. Οι ερευνητές του, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κυβερνο-ψυχολογίας, συμπεριφοράς και κοινωνικής δικτύωσης «Cyberpsychology, Behaviour and Social Networking», έκαναν τη μελέτη τους πάνω σε 154 ανθρώπους από 18 έως 72 ετών οι οποίοι είχαν καθημερινή επαφή με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η έρευνα προχώρησε με τον τυχαίο διαχωρισμό των συμμετεχόντων σε δύο ομάδες: Η μία συνέχισε κανονικά τη χρήση των social media (Facebook, Instagram, Twitter, TikTok) σε καθημερινή βάση, ενώ η δεύτερη σταμάτησε για μία εβδομάδα («απελευθερώνοντας» έτσι κατά μέσο όρο οκτώ έως εννέα ώρες την εβδομάδα). Σύμφωνα με τη δημοσίευση η ψυχική υγεία των ατόμων αξιολογήθηκε τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος της μελέτης.

Τα αποτελέσματα κατέδειξαν ότι μία εβδομάδα «αποχής» από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αρκούσε προκειμένου να βελτιωθεί η γενική αίσθηση ψυχικής ευεξίας και να μειωθούν ειδικότερα τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.

Ο Λάμπερτ υπογράμμισε ότι «η χρήση των social media είναι τόσο γενικευμένη που πολλοί από εμάς το κάνουμε χωρίς να σκεφτόμαστε, από τη στιγμή που ξυπνάμε μέχρι που κλείνουμε τα μάτια μας το βράδυ. Γνωρίζουμε ότι, λόγω αυτής της τεράστιας χρήσης των social media, έχουν εκφραστεί αυξανόμενες ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία. Η μελέτη μας έδειξε ότι πολλοί συμμετέχοντες ανέφεραν οφέλη από την εβδομαδιαία διακοπή των social media, εμφανίζοντας βελτιωμένη διάθεση και λιγότερο άγχος γενικά, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη κι ένα σύντομο διάλειμμα μπορεί να έχει θετική επίπτωση».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «για πολλούς ανθρώπους τα social media αποτελούν μέρος της ζωής τους και αναπόσπαστο τμήμα του ποιοι είναι και πώς αλληλεπιδρούν με τους άλλους. Αν, όμως, αφιερώνει κανείς ώρες κάθε εβδομάδα σε αυτά και νιώθει ότι επηρεάζεται αρνητικά, έχει πράγματι νόημα να σταματήσει τη χρήση τους για να δει κατά πόσο αυτό θα τον βοηθήσει».
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v