Πώς το διάβασμα κάνει καλό στην ψυχική υγεία

Μειώνει το στρες, αυξάνει την ενσυναίσθηση, βοηθά να πολεμήσεις την κατάθλιψη. Και άλλα οφέλη του διαβάσματος που δεν φαντάζεσαι.
Πώς το διάβασμα κάνει καλό στην ψυχική υγεία
Ούτε έναν, ούτε δύο, αλλά πενήντα καλούς λόγους να διαβάζεις βιβλία σου έχουμε συγκεντρώσει εδώ. Κι αν δεν σου φτάνουν αυτοί, παρακάτω θα επικεντρωθούμε στην ψυχαγωγία με την ετυμολογική της έννοια, την αγωγή της ψυχής δηλαδή, και το πώς το να διαβάζεις ωφελεί την ψυχική και πνευματική σου υγεία.

Το διάβασμα μειώνει το άγχος

Μελέτη του 2009 διαπίστωσε ότι η ανάγνωση μείωσε το άγχος στους συμμετέχοντες κατά σχεδόν 70% και ήταν πιο αποτελεσματική από πράγματα όπως το να πιουν ένα φλιτζάνι τσάι ή να ακούσουν μουσική. Και δεν χρειάζεται να διαβάζεις όλη μέρα: Μόλις 6 λεπτά διαβάσματος είχαν τεράστιο αντίκτυπο, σύμφωνα με την ίδια έρευνα. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι 30 λεπτά ανάγνωσης μπορούν να μειώσουν το άγχος όσο μια συνεδρία γιόγκα ίδιας διάρκειας.

Διάβασε για να κοιμηθείς καλύτερα

Ένα καλό οχτάωρο βραδινού ύπνου μπορεί να κάνει θαύματα όχι μόνο για την ψυχική, αλλά και για την γενικότερη υγεία του οργανισμού. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς πέφτουμε στο κρεβάτι με τα άγχη και τους προβληματισμούς της ημέρας, και ακόμα χειρότερα με το κινητό που μας τα υπενθυμίζει με κάθε σκρολάρισμα στα social media. Το να αφήσεις κάτω το τηλέφωνο και να πιάσεις ένα βιβλίο μπορεί να σε βοηθήσει να χαλαρώσεις πριν κοιμηθείς. Και εννοούμε ένα πραγματικό βιβλίο με σελίδες – όχι ένα e-reader ή tablet, που στην πραγματικότητα δυσχεραίνουν τον ύπνο λόγω της φωτεινότητας των οθονών τους.

Τα βιβλία είναι τα βαράκια του εγκεφάλου

Το διάβασμα είναι πραγματικά σαν να πηγαίνεις το μυαλό σου στο γυμναστήριο. Δουλεύει όλους εκείνους τους σημαντικούς μύες που χρειάζονται για να σε βοηθήσουν να είσαι διανοητικά στα καλύτερά σου. Το να διατηρείς το μυαλό σου ενεργό με το διάβασμα κάνει τον εγκέφαλό σου πιο δυνατό, ακονίζοντας την μνήμη, βελτιώνοντας το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείς για να εκφράζεσαι και δυναμώνοντας τις νοητικές σου ικανότητες. Κι αυτό δεν το λέμε εμείς, το λέει αυτή εδώ η έρευνα.

Βοηθά στη βελτίωση της ενσυναίσθησης

Μπορεί να μην είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι όταν ξεκινάς ένα καινούριο βιβλίο, αλλά μελέτες έχουν δείξει ότι η ανάγνωση μπορεί να σε βοηθήσει να κατανοείς καλύτερα τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα με την ανάγνωση μυθοπλασίας: Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα μυθιστορήματα φαντασίας μπορούν να βοηθήσουν με κάτι που ονομάζεται «Θεωρία του Νου» που μας βοηθά να κατανοήσουμε τις «επιθυμίες και τις πεποιθήσεις» των άλλων ανθρώπων.

Μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ψυχικής ασθένειας

Το ήξερες πως το διάβασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως θεραπεία; Τα τελευταία χρόνια αυτό έχει γίνει τόσο δημοφιλές που υπάρχει και όρος: Βιβλιοθεραπεία. Υπάρχουν όντως βιβλιοθεραπευτές που μπορούν να συνταγογραφήσουν βιβλία για να βοηθήσουν σε συγκεκριμένα προβλήματα όπως το άγχος, η θλίψη ή η κατάθλιψη. Αυτά τα βιβλία μπορούν να παρέχουν σημαντική βοήθεια σε άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας, είτε μόνα τους είτε ως συμπλήρωμα της θεραπείας.

Η ανάγνωση μυθοπλασίας μπορεί να βοηθήσει όσους αντιμετωπίζουν ψυχικά προβλήματα να ταυτιστούν, καθώς επιτρέπει στη φαντασία να εμπλακεί και να δημιουργήσει τις δικές της συνάψεις με πρόσωπα και καταστάσεις, αντανακλώντας έτσι προσωπικά συναισθήματα, προβλήματα και επιθυμίες, τα οποία στη συνέχεια γίνονται πιο εύκολα επεξεργάσιμα.

Το διάβασμα μειώνει τα συμπτώματα της άνοιας

Το διάβασμα μπορεί να βοηθήσει σε ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ, διατηρώντας τον εγκέφαλο ενεργό. Η αδράνεια στον εγκέφαλο μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου. Αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι που διαβάζουν τακτικά είχαν 2,5 φορές λιγότερες πιθανότητες να πάθουν Αλτσχάιμερ. Μην περιμένεις όμως να μεγαλώσεις για να διαβάσεις. Όσο νωρίτερα ξεκινήσετε τόσο το καλύτερο για τον εγκέφαλό σας: Έχει αποδειχθεί πως το διάβασμα αποτρέπει πολλά συμπτώματα άνοιας, ειδικά αν ξεκινάτε νέοι.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v