Ανησυχία για την ηπατίτιδα στην Ελλάδα: Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς

Με αφορμή την έξαρση της νόσου σε παιδιά, ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι η χώρα είναι προετοιμασμένη για τα χειρότερα.
Ανησυχία για την ηπατίτιδα στην Ελλάδα: Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς
Για την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά στο εξωτερικό μίλησε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας τονίζοντας ότι η χώρα μας είναι πλήρως προετοιμασμένη «και για τα χειρότερα» εάν χρειαστεί να διαχειριστεί τυχόν περιστατικά.

Οι υγειονομικές αρχές παρακολουθούν πλήρως όλες τις αναφορές που έρχονται από χώρες που αντιμετωπίζουν κρούσματα. Πρόσθεσε ότι τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν ότι η εν λόγω ηπατίτιδα δεν προκαλεί μεγάλες επιπλοκές, αλλά στις λίγες σοβαρές περιπτώσεις, έχει οδηγήσει μεταμοσχεύσεις.

Ο κ. Πλεύρης, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει συνάψει συμβάσεις με δύο εξειδικευμένα κέντρα σε Ρώμη και Παλέρμο για μεταμοσχεύσεις σε μικρά παιδιά.

Τι να προσέχουν οι γονείς

«Οτιδήποτε είναι άγνωστο είναι ανησυχητικό», είπε η Επιδημιολόγος Ντόρα Ψαλτοπούλου μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά. Η καθηγήτρια εξήγησε ότι δεν αφορά τους ιούς της ηπατίτιδας A, B, C, D και E και αφορά κυρίως παιδιά 2-5 ετών αλλά και έως 16 ετών.

«Δε μπορούμε να προβλέψουμε σε ποια παιδιά θα εμφανιστεί», τόνισε και συμβούλευσε τους γονείς να προσέχουν την υγιεινή των παιδιών. «Να πλένουν τα χέρια τους και να μην έρχονται σε επαφή με άτομα που έχουν γαστρεντερικά συμπτώματα ή ιογενείς λοιμώξεις.»

Επίσης, επεσήμανε ότι οι γονείς δεν πρέπει να δίνουν κάποια αγωγή, αλλά να απευθύνονται στον γιατρό.

Τα παιδιά που νοσούν με ηπατίτιδα εμφανίζουν μια σειρά συμπτωμάτων με κύριο το κιτρίνισμα των ματιών ή του δέρματος, ανέφερε η κα Ψαλτοπούλου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v