Όχι, δεν είναι όλα τα συνάχια μας κορωνοϊός

Φρικάρεις κι εσύ με το που βήξεις, λες και εξαφανίστηκαν όλες οι άλλες ασθένειες από προσώπου Γης; Ψυχραιμία.
Όχι, δεν είναι όλα τα συνάχια μας κορωνοϊός
της Ηρώς Κουνάδη

Καθώς οδεύουμε όχι πολύ αισίως προς τον τρίτο χρόνο πανδημίας, και με τις ειδήσεις, συζητήσεις, αναλύσεις για τον κορωνοϊό να καταλαμβάνουν το 50% της δημόσιας –μην πούμε και ιδιωτικής– σφαίρας, το λες και αναμενόμενο η σκέψη όλων μας να πηγαίνει απευθείας εκεί στο πρώτο φτάρνισμα.

Τι και αν έκανες δύο δόσεις εμβολίου; Τι και αν φοράς ευλαβικά μάσκα στα στοιβαγμένα σαν κονσερβοκούτια λεωφορεία; Η παραμικρή ενόχληση στον λαιμό είναι κορωνοϊός, αφού ως γνωστόν δεν υπάρχει άλλη αρρώστια στο σύμπαν, τις νίκησε όλες η Covid-19 λες και παίζανε πέτρα-ψαλίδι-χαρτί.

Δεν λέμε, προφανώς, ότι αποκλείεται. Όσο ευλαβικά και αν τηρείς τους κανόνες που κοντεύουν να μας γίνουν δεύτερη φύση, με τα κρούσματα στην χώρα να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, σαφώς υπάρχει η πιθανότητα να κολλήσεις κορωνοϊό. Αυτό που λέμε είναι πως δεν χρειάζεται πανικός –ειδικά αν είσαι πλήρως εμβολιασμένος/η, και κορωνοϊός να είναι, σχεδόν αποκλείεται να σε σκοτώσει.

Οπότε: Βαθιές ανάσες, ψυχραιμία, και rapid test. Πετάγεσαι στο φαρμακείο της γειτονιάς, δίνεις περί τα 10€, και σε ένα τέταρτο έχεις αποτελέσματα. Αν είναι αρνητικό αλλά εξακολουθείς να ανησυχείς, κάνεις άλλο ένα μετά από δύο μέρες. Αν είσαι εντελώς αγχώδης τύπος, κάνεις και ένα PCR που αποκλείεται να σου πει ότι είσαι αρνητικός/η ενώ δεν είσαι. Κοστίζει κάτι παραπάνω (40€) αλλά ηρεμεί και τους πιο ψυχαναγκαστικούς εξ ημών.

Και τι άλλο μπορεί να είναι;

Ίωση. Εποχική γρίπη. Φαρυγγίτιδα. Αμυγδαλίτιδα. Απλό κρύωμα. Όλα αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν και να κυκλοφορούν. Αν τα συμπτώματα είναι σοβαρά –ειδικά αν ανεβάσεις πυρετό– κλείσε ένα ραντεβού στο γιατρό, για να μάθεις τι ακριβώς έχεις και τι φάρμακα χρειάζεται να πάρεις για να το αντιμετωπίσεις. Αν μιλάμε για έναν απλό πονόλαιμο, ζαλάδες, καταρροή κλπ, πάρε ένα τηλέφωνο στη δουλειά να τους πεις ότι είσαι άρρωστος/η (δεν θέλουμε ούτε άλλα μικρόβια, ούτε άλλους φρικαρισμένους ανθρώπους ανάμεσά μας) και μείνε σπίτι.

Πώς αντιμετωπίζουμε το κοινό κρυολόγημα;

Νούμερο ένα κανόνας: Με πολλή ξεκούραση. Όσο περισσότερο κοιμάσαι, τόσο δίνεις στον οργανισμό σου τον χρόνο και την άνεση να κάνει αυτό που ξέρει: Να πολεμήσει τον εχθρό χωρίς εσένα να τον διακόπτεις με τα άγχη σου και τις βλακείες σου.

Νούμερο δύο κανόνας: Με σωστή διατροφή. Δεν έχει σημασία αν δεν πεινάς. Ο οργανισμός σου χρειάζεται καύσιμα για τη μάχη, κι εσύ οφείλεις να του τα δώσεις. Ένας λόγος παραπάνω αν έχεις πυρετό: Σύμφωνα με έρευνες, για κάθε βαθμό πυρετού που ανεβάζεις, ο μεταβολικός ρυθμός αυξάνεται κατά 10-12%. Αυτό σημαίνει πως όσο δεν καταναλώνεις τις θερμίδες που χρειάζεσαι, τόσο παρατείνεται ο χρόνος θεραπείας.

Πολύτιμος σύμμαχος ενάντια σε απλές ασθένειες είναι οι τροφές πλούσιες σε πολυφαινόλες (πορτοκάλια, μήλα, όλα τα φρούτα της οικογένειας των μούρων) τα λαχανικά του είδους των κρινοειδών (κρεμμύδι, σκόρδο, σπαράγγια, πράσο) και ό,τι περιέχει βιταμίνη Α (κόκκινες πιπεριές, λιπαρά ψάρια, γαλακτοκομικά). Μην ξεχνάς τις πορτοκαλάδες σου, και γενικώς να καταναλώνεις πολλά υγρά μέσα στην ημέρα. Το πράσινο τσάι βοηθάει πολύ, είναι όμως εξίσου σημαντικό να πίνεις και πολύ νερό.

Η πατροπαράδοτη κοτόσουπα θα σου δώσει την πρωτεΐνη που χρειάζεσαι, και ταυτόχρονα αν την φας όσο είναι ζεστή, θα βοηθήσει στην καταπράυνση του πονεμένου λαιμού και στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων δυσκοιλιότητας που συχνά προκαλούν οι ιώσεις. Εξαιρετική δουλειά κάνουν και τα πάσης φύσεως βότανα και μπαχαρικά: Η ρίγανη, το θυμάρι και το δεντρολίβανο χαρίζουν ικανοποιητική ποσότητα αντιοξειδωτικών, ενώ το κάρι και η κανέλα βοηθούν στην πρόληψη ή και τη μείωση των φλεγμονών.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v