Έτσι ξεκινά ο κορωνοϊός: Τα πρώτα συμπτώματα

Η κατάσταση με τον κορωνοϊό ξεφεύγει επομένως καλό είναι να κάνουμε μια… επανάληψη στα κύρια συμπτώματά του.
Έτσι ξεκινά ο κορωνοϊός: Τα πρώτα συμπτώματα
Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι 18475, 78 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, ενώ 212 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Δεν το λέμε για να σας αγχώσουμε, απλά η όλη κατάσταση απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Όσον αφορά τα συμπτώματα, καλό θα ήταν να κάνουμε μια επανάληψη για να θυμηθούμε τι και πώς.

Ο περισσότερος κόσμος έχει ήπια συμπτώματα και αναρρώνει μόνος του. Όμως περίπου 1 στους 6 θα εμφανίσει σοβαρά προβλήματα, όπως δυσκολία στην αναπνοή. Επίσης, τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ηπατοπάθειες ή πνευμονοπάθειες) είναι πιθανότερο να εμφανίσουν πιο σοβαρές επιπλοκές.

Σύμφωνα με το CDC, τα συμπτώματα που εμφανίζονται 2 με 14 ημέρες μετά την επαφή με τον ιό, μαζί με το ποσοστό συχνότητας εμφάνισης στους ασθενείς, είναι τα εξής:

Πυρετός: 99%

Κόπωση: 70%

Ξηρός βήχας: 59%

Απώλεια όρεξης: 40%

Πόνοι στο σώμα: 35%

Δύσπνοια: 31%

Φλέματα: 27%

 
Άλλα συμπτώματα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να περιλαμβάνουν:

Πονόλαιμο

Πονοκέφαλο

Ρίγη, μερικές φορές με τρέμουλο

Απώλεια όσφρησης ή γεύσης

Συμφόρηση ή καταρροή

Ναυτία ή έμετο

Διάρροια


Σε κάθε περίπτωση, αν έχετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα οι ειδικοί συνιστούν να ζητήσετε επείγουσα ιατρική βοήθεια:

Δυσκολία στην αναπνοή

Πόνο ή πίεση στο θώρακα που επιμένει

Σύγχυση

Ανικανότητα να ξυπνήσετε ή να παραμείνετε ξύπνιος

Μελανά χείλη ή πρόσωπο

Ποιοι πρέπει να κάνουν το τεστ;

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι εξετάσεις για τη νόσο COVID-19 πρέπει να γίνονται κατά προτεραιότητα σε ασθενείς με πυρετό και βήχα ή δύσπνοια και οι οποίοι ανήκουν σε μία από τις ακόλουθες περιπτώσεις: νοσηλεύονται, φιλοξενούνται σε μονάδες ηλικιωμένων, είναι μέλη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, είναι άτομα ηλικίας > 70 ετών, είναι άτομα με σοβαρά χρόνια νοσήματα όπως χρόνια πνευμονοπάθεια, χρόνιο καρδιαγγειακό νόσημα, σακχαρώδης διαβήτης, σοβαρή ανοσοκαταστολή.

Η μοριακή μέθοδος είναι η πιο αξιόπιστη που διαθέτουμε σήμερα για τη διάγνωση και στοιχίζει 70€. Όμως, όπως και κάθε εξέταση έχει αδυναμίες. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι αρνητική σε άτομα χωρίς εμφανή συμπτώματα που έχουν, ωστόσο, μολυνθεί από τον ιό και ενδεχομένως να αναπτύξουν τη νόσο ύστερα από κάποιες μέρες.

Επίσης, οι μοριακές εξετάσεις δείχνουν αν κάποιος έχει τον ιό τώρα, αλλά δεν μπορούν να δείξουν αν κάποιος νόσησε στο παρελθόν. Αν για παράδειγμα κάποιος είχε βήχα και πυρετό από τον κορωνοϊό πριν από δύο εβδομάδες, μπορεί η μοριακή εξέτασή του να είναι αρνητική.

Με πληροφορίες από Web Md, Iatronet
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v